Työyhteisöt
-
-
Nykyajan mestari-kisällimalli auttaa pidentämään työuria
Skanskan työmailla käytössä oleva 2+1-valmennusmalli avittaa rakennusalan opiskelijoita kiinnittymään työelämään. Mallissa vanhemmat alan konkarit kouluttavat työnohjaajina nuoria ja saavat näin itselleenkin uutta potkua uraansa.
-
Työnantajan on ehkäistävä kuormitusta ennalta
Työsuojelutarkastaja Katja Savolainen, Etelä-Suomen aluehallintovirasto, mitä työn psykososiaalisilla kuormitustekijöillä oikein tarkoitetaan? Psykososiaalisilla kuormitustekijöillä tarkoitetaan työn sisältöön, työn järjestelyyn ja työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen haitallisesti vaikuttavia asioita. Haitallista kuormitusta syntyy usein osa-alueiden yhteisvaikutuksesta. Liiallista kuormitusta voivat aiheuttaa vaikkapa jatkuva valppaana olo, melu, liiallinen työmäärä tai sosiaalinen eristäminen. Psykososiaalisia kuormitustekijöitä voidaan hallita. Olennaista on selvittää ja arvioida työn
-
Toimiva työyhteisö suojaa sosiaalityöntekijää kuormitukselta
Sosiaalityö on jo kauan tiedetty vaativaksi ja kuormittavaksi, ja mielenterveyssyistä aiheutuva työkyvyttömyys on alalla yleistä. Tietoisuustaidot voivat suojata, mutta ensisijaista on kehittää työn organisointia ja työyhteisöä.
-
Laivatyö kysyy kanttia
Laivalla työskentely vaatii paineensietokykyä ja pitkää pinnaa. Hyvä yhteishenki auttaa jaksamaan tiiviissä työyhteisössä. Merellä saatetaan olla yhtäjaksoisesti jopa yli kuukausi näkemättä välillä perhettä ja ystäviä.
-
Ristiriidat ovat yhteistyön käyttövoimaa!
– Ajatelmia johtamisen ristiriitaisista odotuksista.
-
Monimuotoinen työyhteisö menestyy
Nuori aasialaismies paiskii hommia kuusikymppisen kuulovammaisen naisen kanssa. Toisella on korkeakoulutus, toisella pitkä ura. Työyhteisön monimuotoisuus on rikkautta.
-
Työhyvinvointi tuo tulosta
HR-käytännöt, henkilöstön osallistumismahdollisuudet ja sen kehittäminen sekä työn hallinnan ja vaatimusten oikea suhde osoittautuivat tuoreessa väitöstutkimuksessa keskeisiksi työhyvinvointia ylläpitäviksi ja edistäviksi tekijöiksi. Työhyvinvointi koetaan merkitykselliseksi osaksi strategista henkilöstövoimavarojen johtamista. Työhyvinvointi liittyy olennaisesti myös tuloksellisuuteen ja vaikuttavuuteen. Tutkija Kirsti Kujanpään valtio-opin väitöstutkimus Henkilöstövoimavarojen johtaminen ja monikulttuurisen työyhteisön työhyvinvointi tarkastettiin Helsingin yliopistossa helmikuussa 2017. Työsuojelurahasto tuki Kujanpään…
-
Digitaalinen työntekijä muuttaa ihmistyötä
Tietotyön rutiinitehtävät hoitava digitaalinen työntekijä vapauttaa ihmiset tekemään ihmisille parhaiten sopivia tehtäviä. Se mullistaa työnkuvia, avaa uusia mahdollisuuksia ja toisaalta luo epävarmuutta töiden jatkon suhteen. Myös digityöntekijöitä kehittävässä Digital Workforcessa työ muuttuu jatkuvasti.
-
Katkaise kiusaamiskierre
Epäasiallinen kohtelu ja työpaikkakiusaaminen piinaavat yhä suomalaisia työpaikkoja. Ratkaisevaa kiusaamisen ehkäisyssä on sopia työpaikalla yhteisesti, että epäasiallista käyttäytymistä ja kiusaamista ei hyväksytä, osoittaa Työterveyslaitoksen Sopuisa työyhteisö -hanke. Hankkeessa järjestettiin valmennuksia johdolle ja työyhteisöille kiusaamisen nollatoleranssin juurruttamiseksi työpaikalle. Puuttuminen kiusaamiseen on monelle esimiehelle vaikeaa, mutta se on taito, jonka voi oppia. www.ttl.fi/sopuisa www.tsr.fi
-
Esimies työn imun kasvattajana
Yksilön kokema työn imu parantaa työhyvinvointia, yksilön työsuoritusta ja halua toimia organisaation hyväksi. Tutkimuksessa voitiin todeta esimiesten käyttävän seitsemää erilaista toimenpidettä, joilla tuettiin työntekijän kokeman työn imun heräämistä. Niiden avulla voidaan vaikuttaa työn ja yksilön voimavaroihin ja työn merkityksellisyyteen. Toimenpiteiden avulla pyrittiin vaikuttamaan muun muassa kyvykkyyden tunteeseen ja vaikutusmahdollisuuksien kokemiseen. Lisäksi niiden avulla haluttiin nostaa
-
Monitila lisäsi yhteisöllisyyttä ja palautti työrauhan
Lääkeyrityksen muutto perinteisestä avokonttorista monitilatoimistoon toi työrauhan ja lisäsi työn ymmärrystä. Työympäristön muutos suunniteltiin huolella, henkilöstöä kuunnellen ja yrityksen toimintaa ja tavoitteita tarkastellen.