Työsuojelu
-
-
Työssä koetusta syrjinnästä musertavia seurauksia
Suomessa kymmenettuhannet työntekijät kokevat syrjintää työssään – usein monesta syystä yhtä aikaa. Mielivaltaisen kohtelun seuraukset, kuten työn menettäminen sekä terveyden, toimeentulon ja ihmissuhteiden ongelmat, ovat vakavia.
-
Työsuojeluvaltuutettu tekee työtä yhteiseksi hyväksi
Lidl Suomi Ky:n työsuojeluvaltuutettu Juha Kahelin on tehnyt työtä työkavereidensa hyvinvoinnin eteen jo kokonaiset 14 vuotta. Lidlin palveluksessa myyjänä aloittanut konkari on tehnyt töitä päätoimisena työsuojeluvaltuutettuna vuodesta 2014, eikä loppua näy. Hän asettuu ehdolle myös tulevalle toimikaudelle.
-
Mitä on työn psykososiaalinen kuormitus?
Saman puurtaminen, kireät määräajat, jatkuvat ylityöt ja hälyisä työympäristö voivat nostaa psykososiaalisen kuormituksen liian suureksi.
-
Työsuojelujulisteet ohjaavat sukupolvesta toiseen
Turvalliseen työympäristöön voi jokainen itse vaikuttaa. Vuosikymmenestä toiseen työntekijöiden herättelyyn on käytetty työsuojelujulisteita.
-
Kesätyöntekijä kaipaa ohjausta
Työsuojelutarkastajat havaitsivat kesällä LounaisSuomen alueella tekemissään tarkastuksissa, että työnantajat tuntevat alaikäisiin kesätyöntekijöihin liittyvät vastuut usein heikosti. Tarkastetuilla työpaikoilla puutteita oli etenkin vaaratekijöiden tunnistuksessa, kesätyöntekijöiden perehdytyksessä sekä henkilösuojainten hankinnassa – nämä tekijät olivat kunnossa alle puolissa tarkastetuista työpaikoista. Lisäksi puutteita löytyi kemikaali- ja koneturvallisuudesta. Tarkastuksissa löytyi myös työpaikkoja, joiden työterveyshuollon työpaikkaselvityksissä ei käsitelty kesätyöntekijöitä lainkaan. Lounais-Suomen
-
Työtapaturmat ja työperäiset sairaudet: Suomessa korkeat kustannukset
Maailmassa kuolee työtapaturmiin ja työperäisiin sairauksiin enemmän ihmisiä kuin aikaisemmin. Suomessa kuolemia on neljänneksi vähiten maailmassa, mutta tapaturmien ja sairauksien aiheuttamien kustannusten tilastossa olemme EU:n keskiarvon huonommalla puolella.
-
Henkilöstöllä hyvät mahdollisuudet vaikuttaa
Tuore Työsuojelupaneeli antaa positiivisen kuvan työpaikkojen yhteistoiminnasta. Kyselyssä haettiin vastauksia työpaikan johdon, esimiesten, henkilöstön ja työsuojelutoimijoiden tehtävien toteutumiseen.
-
Stora Ensolla tehdään yhdessä tapaturmatonta tehdasta
Jos haluat työpaikallesi tuloksellisen yhdessä kehittämisen organisaatiokulttuurin, valjasta koko henkilöstö jo varhaisessa vaiheessa mukaan yhteistyöhön. Stora Enson Anjalankosken tehtailla kehitetään yhdessä ”Tapaturmatonta tehasta”.
-
Pyrkisinkö työsuojeluvaltuutetuksi?
Työsuojeluvaltuutettu turvaa työntekijöitä ja säästää työnantajan kuluja. Työntekijät pääsevät valitsemaan uusia työsuojeluvaltuutettuja vähintään kymmenen hengen työpaikoilla loka-joulukuussa.
-
Työsuojeluvaltuutettujen vaalit 2017
Työsuojeluvaltuutettujen vaalit pidetään loka-joulukuussa yli kymmenen hengen työpaikoilla. Myös pienemmillä työpaikoilla voidaan toteuttaa vaalit, jos katsotaan tarpeelliseksi. Vaaleihin tulee valmistautua hyvin. On tärkeää huolehtia riittävästä tiedottamisesta, jotta jokainen työpaikalla ymmärtää työsuojeluhenkilöstön valinnan ja työsuojelun yhteistoiminnan merkityksen. – Tärkeintä on, että työnantajan ja henkilöstön kesken mietitään, mitkä ovat työpaikan keskeiset kehitettävät työturvallisuuden ja -terveyden painopistealueet, miten
-
1 800 haki häirintään liittyvää apua
Työsuojeluviranomaisen valtakunnalliseen puhelinneuvontaan tuli viime vuonna noin 1 800 soittoa liittyen häirintään. Eniten yhteydenottoja tuli sosiaali- ja terveysalalta. Palkansaajien määrään nähden eniten soittoja tuli muun muassa järjestöistä ja julkishallinnosta. Tyypillinen soittaja oli työntekijä, joka koki häirintää tai epäasiallista kohtelua esimiehen taholta ja halusi neuvoa tilanteen käsittelyyn. Yhteydenottojen johdosta tehtiin 38 tarkastusta, joista 17:ssä annettiin työnantajalle toimintaohje…