Hyvän sään aikana
Kivimiehen työ vaatii voimaa ja harjaantunutta silmää. Linjojen on oltava sujuvia ja tasojen kohdallaan. Vääriin siirtoihin ei ole varaa, sillä yksi kivi voi painaa kilosta kymmeneen. Kun määrän kertoo kivetettävillä neliöillä, työpäivän päätteeksi tietää varmasti jumpanneensa. Polvet ja selkä ovat ammatissa usein koetuksella.
– Kivimiehen työ on kausiluontoista. Paras päällystyskausi alkaa vapun kieppeiltä ja jatkuu joulukuun alkuun. Tuona aikana paiskitaan töitä koko vuoden edestä. Sääolot asettavat töille omat rajoituksensa, Helsingin keskustassa Alma-talon edessä olevan aukion pinnoituskivetystä lokakuussa asentanut kivimies Kari Lehti kertoo.
Kovaan maahan kiviä ei voi laittaa, tai ainakin se tulisi hyvin kalliiksi. Sade taas pehmittää maaperää niin, että työn joutuisi tekemään uudelleen maan kuivuttua.
Kivimiehen työpäivä alkaa aamuvarhain. Tila on vallattava ennen autoilijoiden ja työmatkalaisten tuloa.
– Kaupunkien keskustoissa rakennettaessa liikenne tuo työn tekemiseen omat haasteensa. Loppukaudesta työskentelemme Helsingin Bulevardilla. Raitiovaunuja ja autoja menee jatkuvasti vierestä. Jalankulkijatkin kulkevat ajatuksissaan aina tuttuja reittejä. Vaikka vakiopolulla olisi monttu, ylitse pitää vain päästä.
Jo 20 vuotta kivimiehenä työskennellyt Lehti sanoo sopeutuneensa hyvin ammatin kausivaihteluihin ja sesongin pitkiksi venyviin työpäiviin.
– Parasta näissä hommissa on se, että saa olla ulkona ja kohteet vaihtuvat. Työn mielekkyyttä lisää, kun ei tarvitse tuijottaa aina samaa seinää. Töitä tehdään omaan tahtiin. Mitä enemmän huhkit, sitä enemmän tienaat, Lehti summaa.
Anna palautetta jutusta