– Aion jatkaa yrittäjänä vielä ainakin pari vuotta, sillä tykkään auttaa ihmisiä. Minulle tulee hyvä mieli, kun ihmiset kiittävät saaneensa minulta ihanat huovikkaat, toteaa turkulaisen Huopalandian yrittäjä Irina Kilkki.

Työpaikka

01.12.2016

Huovikkaita käsityönä

Turkulaisessa varastorakennuksessa leijuu vahva liiman tuoksu. Se on merkki siitä, että Huopalandiassa on edetty huovikkaiden teossa pohjan liimaamiseen.

Yhden huovikasparin valmistamiseen menee kaikkine työvaiheineen noin viikko. Lampaanvillaa saappaiden huovuttamiseen tarvitaan jopa 1,5 kiloa miesten saapasparia kohden.

Venäläistaustaisen Irina Kilkin persoonallinen Huopalandia syntyi vahingossa.

– Olin mieheni kanssa talvella Lapissa ja palelin. Muistin, että Siperiassa lapsuudessani käytin aina huovikkaita, eivätkä varpaani palelleet, vaikka pakkasta oli 40 astetta. Joulupukin pajassa Rovaniemellä oli myynnissä huovikkaita, mutta ne olivat kalliita, Kilkki muistelee.

Kotiin päästyään hän valmisti itselleen huovikkaat. Siitä lähtien taitavissa käsissä on valmistunut jatkuvalla syötöllä aitoja vanhan ajan jalkineita. Myynti hoituu nettikaupan välityksellä ympäri maailmaa.

– Tehdas valmistaa huovikkaita ompelemalla huovasta. Minun huovikkaissani ei ole yhtään saumaa, vaan ne valmistetaan huovuttamalla lampaanvillasta saippuaa ja vettä käyttäen.

Neljä vuotta sitten perustetulla Huopalandialla ei ole huolta kilpailijoista.

– Kuka hullu voisi valmistaa viikon yhtä saapasparia. Huovuttaminen on raskasta ja siihen menee kolme päivää. Sen jälkeen liimaan kumipohjat ja ompelen ne vielä kiinni käsin. Ompeluun menee tunnin verran. Kädet kipeytyvät ja haavoja tulee.

Kuormittavinta työssä on huovuttamisen vaatima fyysinen voima ja seisominen.

– Olen koulutukseltani myös lähihoitaja, joten ergonomia on tuttu juttu. Tiedän, mikä työasento on hyvä tai vaarallinen.

Vastapainoa työlle tarjoavat tanssiharrastus, sauna ja jalkakylpy.

Kiireisin sesonki huovikkaan tekijälle koittaa joulun alla, mutta Kilkki välttää stressiä.

– Kun aika loppuu kesken, laitan nettiin ilmoituksen, että tuote on loppu varastosta, jolloin sitä ei tilata. En pysty toteuttamaan kaikkea.

Yksi vastaus artikkeliin “Huovikkaita käsityönä”

  1. Raimo Niemistö sanoo:

    Oho! Onpa hienoa että joku vielä tekee tollasia, jalkojeni koko on n. 47-48 joten en löydä mistään sen kokoisia kenkiä.
    Vai teetkö vielä koska juttu näyttää olevan vuodelta 2016!? Jalkani ovat haavaisia ja diabeteksen (47v.) turvottamia joskus enemmän joskus vähemmän. Olisin hyvin kiitollinen jos teet näitä. Esim. Jouluksi. !? Miten on? Ystävällisin terveisin Raimo, korukivenhioja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.