Työpaikka paremmaksi, Great Place to Work
Great Place to Work Suomen toimitusjohtaja Katriina Grönqvist, miten GPtW toimii?
Kehitämme organisaatioita paremmiksi työpaikoiksi hyödyntämällä kehittämäämme hyvän työpaikan mallia, sen ympärille rakennettua viitekehystämme sekä konsulttiemme asiantuntemusta. Toimimme kiinteästi yhteistyössä yritysten ja organisaatioiden ylimmän johdon kanssa. Autamme valmennuksissamme oivaltamaan, millaisia toimintatapoja, käytäntöjä ja ohjelmia he voivat hyödyntää toivotun organisaatiokulttuurin rakentamisessa.
Kuinka kauan organisaationne on toiminut?
Taustalla on yli 30 vuotta kestänyt tutkimustyö hyvien työpaikkojen tunnistamisen ja rakentamisen parissa. Ensimmäinen virallinen GPtW-instituutti perustettiin 1991 Yhdysvalloissa. Suomessa olemme toimineet vuodesta 2002 alkaen ja tutkimme vuosittain noin
160 organisaatiota. Maailmanlaajuinen verkostomme kattaa 50 maata.
Miten eroatte muista työpaikan kehittämispalveluita tarjoavista yrityksistä?
Julkaisemme vuosittain Suomen Parhaat Työpaikat -listan. Haluamme sitä kautta tuoda asialle positiivista huomiota. Listalle päässeitä yhdistää se, että ne todella tekevät työtä organisaatiokulttuurinsa eteen. Listaa tehdessämme emme kysy ainoastaan henkilöstön mielipidettä, vaan myös arvioimme organisaatioiden johtamiskäytännöt. Haluamme tarjota vertailukohtia yrityksille.
Mitä muuta teette?
Asiantuntijamme käyttävät keräämäämme ymmärrystä organisaatiokulttuureista ja siihen liittyviä tutkimusmenetelmiä ja valmennuksia auttaakseen organisaatioiden johtoa tunnistamaan organisaatiokulttuurinsa vahvuudet ja kehitysmahdollisuudet. Tämän lisäksi tutkimme säännöllisesti suomalaisen työelämän tilaa. Viime kesänä julkaisemamme raportin mukaan työpaikkojen johtamiskulttuuri on hyvin kahtiajakautunut. Työpaikalla panostetaan joko liiketoiminnan tulokseen tai tyytyväiseen henkilöstöön. Parhaissa työpaikoissa panostetaan molempiin. Maakohtaisten listauksien lisäksi julkaisemme listauksia myös Euroopan ja maailman parhaista työpaikoista.
Mitkä asiat tekevät työpaikasta tekijälleen upean?
Yhteistä Suomen parhaille työpaikoille on avoin, luottamuksen kulttuuri. Hyvässä työpaikassa työntekijä kokee voivansa luottaa organisaation johtoon, on ylpeä työstään ja nauttii työkavereiden kanssa työskentelystä. Yhteishenki on vahva. Työntekijöiden on koettava, että heitä kunnioitetaan ja kohdellaan oikeudenmukaisesti. Johdon toiminnan on oltava uskottavaa. Kyse on pitkälti dialogista ja sen avoimuudesta.
Miten suomalainen työelämä on viime vuosina kehittynyt?
Ero parhaiden työpaikkojen ja suomalaisen työelämän välillä on kasvanut. Tutkimustuloksissa näkyy pitkittynyt taantuma. Suomalaisen työelämän tila 2016 -raportin mukaan suurimmat ongelmat työpaikoilla liittyvät johdon rehellisyyteen, viestintään ja suunnannäyttämiseen. Henkilöstön osallistaminen on liian vähäistä.
Miten pidät huolta omasta työhyvinvoinnistasi?
Panostan kolmeen asiaan: uneen, ruokavalioon ja liikuntaan. Tarvitsen joka yö 7–8 tuntia unta, jotta koen akkujen latautuvan. Yritän syödä mahdollisimman monipuolisesti ja säännöllisesti. Huomaan kyllä, jos lounas jää joskus väliin. Jokapäiväinen liikunta on myös tärkeää. Minulla on koira, jonka säännöllinen lenkkeilyttäminen aamuisin ja iltaisin pitää huolen arkiliikunnasta.
Anna palautetta jutusta