
Gemensamma arbetsplatser är idag mer regel än undantag – inte bara inom industrin, utan även inom exempelvis kontor och handel. När flera olika arbetsgivare arbetar under samma tak uppstår förutom samarbete även nya utmaningar. En sådan är arbetssäkerhet. Men det är inte bara en utmaning – det är också en möjlighet att göra saker bättre än tidigare. När alla som arbetar på en gemensam arbetsplats tar med sig sin egen expertis, erfarenhet och sitt engagemang uppstår en helhet som är större än summan av delarna.
I bästa fall fungerar en gemensam arbetsplats som ett exempel på hur säkerhet uppstår genom att man gör saker tillsammans, har öppen kommunikation och förtroende.
Vem ansvarar för introduktionen? Vem ger vägledning? Vem tar ansvar om något händer? Det viktiga är inte vilket företags arbetstagare som råkar ut för olyckan. Det viktiga är att sörja för alla anställdas säkerhet så att inga skador inträffar. I bästa fall fungerar en gemensam arbetsplats som ett exempel på hur säkerhet uppstår genom att man gör saker tillsammans, har öppen kommunikation och förtroende. Tydliga spelregler, introduktion, observation av risker och låg tröskel för att ingripa i dem är sätt att visa att allas säkerhet är viktig. En kultur av omtanke uppstår. Det visar att varje anställd är värdefull, oavsett i vems namn lönespecifikationen görs.
Företag som på en gemensam arbetsplats tar säkerhet på allvar lockar också talanger som vill utföra sitt arbete på ett korrekt och säkert sätt.
Vi har redan flera företag, arbetsplatser och organisationer där säkerhet verkligen är en gemensam angelägenhet. De visar att när kulturen är i ordning så får man också resultat; färre olyckor, mer förtroende, bättre vi-anda och starkare arbetsmotivation. Även om arbetarskyddslagen föreskriver om en miniminivå för säkerheten, handlar arbetarskyddet i första hand om anseende, moral och konkurrenskraft. Företag som på en gemensam arbetsplats tar säkerhet på allvar lockar också talanger som vill utföra sitt arbete på ett korrekt och säkert sätt.
En gemensam arbetsplats kräver gemensamt ansvar – men det möjliggör också gemensam framgång. Låt oss lyckas tillsammans med Telmas exempel!
Lisää luettava
-
-
Ei kokouksille kokoustamisen vuoksi
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu ja Re:meet Oy toteuttivat Kokousbarometrin, jolla pyritään selvittämään kokouskäytäntöjen kehittymistä. Vastaajat kokivat, että kokouksille on lähes aina perusteltu syy, mutta niiden suunnittelu ja toteutus ovat heikoissa kantimissa. Kokouksia on vastaajien mielestä liian usein ja ne vievät aikaa hyödyllisemmältä työskentelyltä. Kokouksiin ei saavuta täsmällisesti, eikä esityslistoja, tavoitteita ja loppuyhteenvetoja aina käydä läpi. Barometrissä kävi
-
Tutkimustieto työpaikkojen hyödyksi
Työsuojelurahasto lanseerasi tuotteistusmäärärahan, jonka avulla tutkimus- ja kokemustieto jalostuu uusiksi, innovatiivisiksi asiantuntijapalveluiksi tai toimintatavoiksi suoraan työpaikoille.
-
Terveydeksi!
Rautalankaa-juttusarjassa Telma tutustuu työelämän toimijoihin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Juhani Eskola vastaa kysymyksiin.