Miljoonan suoritetun Työturvallisuuskortin raja rikkoutui vuoden vaihteessa. Kortti otettiin laajamittaisesti käyttöön vuonna 2003.
Työturvallisuuskortti ja siihen liittyvä koulutus kehitettiin, koska suurilla yrityksillä sekä niiden alihankkija- ja kumppaniyrityksillä oli paljon päällekkäisiä työturvallisuuskoulutuksia, kertoo asiantuntija Mira Seppänen Työturvallisuuskeskuksesta (TTK).
– Yhteinen peruskoulutus poisti päällekkäisyyksiä ja jätti enemmän aikaa työpaikkakohtaiselle perehdyttämiselle.
Erityisesti teollisten ja teknisten työpaikkojen käyttöön tarkoitetun järjestelmän luomisessa oli mukana koko työmarkkinakenttä: keskusjärjestöt, suuryritykset ja vakuutusyhtiöt. Kortin suorittaminen on ollut alusta asti täysin vapaaehtoista, mutta moni yritys pitää kortin suorittamista välttämättömänä.
– Suuri osa teollisuuden ja rakennusalan työpaikoista vaatii Työturvallisuuskortin. Se rinnastetaan työlupaan, kertoo Seppänen.
Työturvallisuuskortti koulutuksineen on vähentänyt työtapaturmia.
– Tärkeää on myös, että se on opettanut puhumaan työturvallisuudesta työpaikolla ja puhumaan samaa kieltä riippumatta työtehtävästä tai yrityksestä.
Työturvallisuuskorttikoulutus kestää yhden työpäivän. Peruskoulutusrunko ja oppimistavoitteet ovat samat, mutta koulutuksessa käytetään ala- ja yrityskohtaisia esimerkkejä. Yleisimmin Työturvallisuuskortti on käytössä rakennusteollisuudessa, toiseksi yleisin se on teollisilla työpaikoilla ja kolmanneksi nousee kuljetus- ja logistiikkasektori.
Työturvallisuuskortin käyttö ei rajoitu pelkästään tuotannolliseen henkilökuntaan. Esimerkiksi ABB:llä kortti on pakollinen kaikille työntekijöille, myös toimiston väelle, kertoo turvallisuuspäällikkö Paavo Hirvikoski.
– Aloitimme korttikoulutukset vuonna 2002, ja vuonna 2003 tapaturmataajuus oli 28. Nyt mennään luvussa 5. Työturvallisuuskortti on ollut aivan varmasti yksi syy työtapaturmien vähenemiseen, se muuttaa asenteita, sanoo Hirvikoski.
Tapaturmataajuus lasketaan vähintään yhden päivän poissaolon aiheuttaneista tapaturmista miljoonaa työtuntia kohti.
Anna palautetta jutusta