Nuori yrittäjä jalostaa herkkua sirkoista
Kuvateksti: Kontissa kasvavat ja keittiössä jalostuvat sirkat ovat Tommi Nuoliojan intohimo. Nuori yrittäjä laittaa itsensä likoon, kun hän luo markkinaa hyönteisruoan kasvutarinalle.Sirkan elinkaari on lyhyt. Edellisen sukupolven munista kuoriutuu kahdessa viikossa yksilöitä, jotka kehittyvät ruoalla ja juomalla sukukypsiksi 1,5 kuukaudessa. Sen jälkeen niistä kypsyy herkullista syötävää, ainakin Kotkassa.
– Friteeraan niitä rasvakeittimellä tai höyrytän ja kuivaan uunissa sekä maustan omilla resepteillä. Myyn tuotteita ja kerron niistä erilaisissa tapahtumissa ja toreilla.
Näin kertoo KultaSirkka Oy:n omistaja ja toimitusjohtajaTommi Nuolioja ja painottaa suoramyynnin roolia hyönteisruoan yleistymisessä, sillä kauppojen massatuotteeksi siitä ei vielä ole Suomessa.
– Pitkäjänteisyys on toinen tähän alaan liittyvä tekijä, sillä pikavoittoja ei ole tarjolla. Tuotetietouden lisääminen, markkinan luominen ja oma jatkojalostaminen ovat tie kasvuun.
Vanhat varastot, halleihin tehdyt tilat ja kontit ovat tyypillisiä sirkkojen kasvatuspaikkoja. KultaSirkan valinta on kontti, jossa kasvaa vuosittain noin 60 kiloa sirkkoja. Määrä kuulostaa pieneltä, mutta jo 10 gramman pussissa on paljon naposteltavaa.
26-vuotias Nuolioja hyppäsi hyönteisbisnekseen vuoden 2017 lopulla kahden kaverinsa innoittamana. He ovat poistuneet kuvioista, mutta Nuolioja jatkaa määrätietoista yrittämistä, joka on sisältänyt paljon lupaprosesseja ja paperityötä.
– Yrittäminen on minulle oikea uravalinta. Tämän työn rinnalla tuotan muun muassa yritysten verkkosivuja.
Anna palautetta jutusta