– Toimittajan työssä on mielenkiintoista tavata ihmisiä ja päästä näkemään, miten eri tavoilla joku voi ajatella ja elää. Toivonkin, että katsojalle avautuisi jokin uusi näkökulma ja kokemani innostus tarttuisi , Mika Tommola sanoo. Tommolaa kuvaa Pete Näsman, ja taustalla on kohta haastateltava, sähköveneitä maahantuova toimitusjohtaja Tapani Hollmén, Telva Oy.

Työelämä

20.11.2019

Mika Tommola saa haastateltavat rentoutumaan

Toimittaja Mika Tommola tunnetaan MTV:n Kymmenen uutisten kevennyksistä. Spontaanin oloisten kohtaamisten taustalla on kunnon pohjatyö, ammattitaito sekä kiinnostus ja ihmisten arvostaminen.

– Olen luonut oman systeemin haastatteluihin, kertoo Tommola.

– Aloitan etsimällä haastateltavasta ja aiheesta taustatietoa netistä ja kirjoitan ylös tärppejä ranskalaisin viivoin. Niistä kokoan neljä isompaa teemaa, esimerkiksi ura, intohimot ja pari muuta asiaa, joista syntyy jutun punainen lanka. Tärkeää on muistaa haastateltavan nimi oikein.

Ennen tapaamista Tommola soittaa haastateltavalle ja kertoo jutun teemat yleisellä tasolla, mutta ei sanatarkasti. – Sanon, että luvassa on mutkatonta rupattelua, enkä esitä kysymyksiä paperista. Näin tilanteessa säilyy spontaaniuden tuntu.

– Kuvauksissa aloitan ensin juttelun ja kamera liukuu mukaan vasta vähitellen. Pyydän haastateltavaa ehkä tekemään jotain konkreettista, sillä keskittyessään näyttämään osaamistaan hän innostuu, ja jännitys unohtuu. Kysyn usein loppupuolella jonkin yllättävän kysymyksen tyyliin ”mitä jos…”. Siitä syntyy yleensä jutun huumoriosuus. Huumori on paras vapauttaja, mutta se vaatii hyvää tilannetajua. Välittömyys syntyy myös improvisoimalla ja huomioimalla jokin yllättävä yksityiskohta aiheesta. Ihmiset tykkäävät pienestä häkeltymisestä. Mutta jos perustyö ei olisi tehty tarkkaan, en voisi improvisoida.

– Lähestyn ihmistä arvostaen. Puhetapani muuttuu sen mukaan, kenen kanssa keskustelen. Vanhemman ihmisen kanssa olen kohtelias ja teitittelen, mutta prätkäkundien kanssa voin puhua rosoisemmin. Paras konsti saada ihminen avautumaan, on olla hänestä aidosti kiinnostunut ainutlaatuisena ihmisenä. Kun ihminen oivaltaa, että hän on uniikki, niin hän innostuu kertomaan itsestään.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.