Psykososiaalisen stressin merkkielokuvaksi voisi valita Aku Ankka -lyhytfilmin Self Control vuodelta 1938 (ks. Youtube). Siinä Aku yrittää rentoutua riippumatossa (päätyö kun on laiskottelu), mutta ympäristötekijät ja Akun omat tulkinnat tilanteesta aiheuttavat lopulta tutun raivokohtauksen. Sitä ei helpota edes radiosta tuleva self-help-ohjelma.
Suomi 100 vuotta -juhliin valmistui kolmas versio Tuntemattomasta sotilaasta (Louhimies 2017), joka kertoo äärimmäisessä psykologisessa ja sosiaalisessa paineessa toimivasta miesjoukosta. Linnan mainiot henkilöhahmot kuvastavat tarkasti niitä erilaisia reagointitapoja, joita yksilöillä on samassa tilanteessa. Yksi selviää stressistä vitseillä, toinen kiroilemalla, kolmas askartelemalla, neljäs naisseuralla ja yksi ei kerta kaikkiaan selviä millään keinolla vaan romahtaa.
Toisenlaisesta paineesta kertoo HBO-elokuva The Wizard of Lies (USA 2017), joka kertoo miljardiluokan pyramidihuijauksesta. Sen takana oli liikemies Bernard Madoff. Vuosikymmenien ajan jatkunut asiakkaiden pettäminen ei tuntunut painavan miestä. Romahdus tuli vasta, kun rahat loppuivat ja Bernie joutui tunnustamaan rikoksensa perheelleen.
Psykososiaalista painetta löytyy myös pelikentiltä, ja erityisesti yhdeltä maailman tunnetuimmalta sellaiselta, Wimbledonilta. Borg/McEnroe -elokuvassa (2017), joka muuten on pohjoismainen yhteistuotanto, palataan kesän 1980 loppuotteluun kahden tennisammattilaisen välillä. Toinen on jäävuorena tunnettu ruotsalainen ja toinen kuuma tuittupää New Yorkista. Historiallisen pitkä kamppailu käydään nuoren haastajan ja kokeneen ammattilaisen välillä valtavan yleisön ja tv-katsojien silmien alla. Siihen nähden vaativa asiantuntijatyökin tuntuu naurettavan helpolta.
Mikael Saarinen
leffatohtori
Anna palautetta jutusta