Johtaminen tehostuu teatterin keinoin
Kuvateksti: Susanna KorpivaaraTeatteri heijastaa elämää. Draamastakin voi siis hakea työkaluja johtamisen taitoihin. Lääkefirma GlaxoSmithKlinen johtoryhmä pääsi osallistumaan Luova johtaminen – Taiteista arvoa esimiestyön kehittämiseen -hankkeeseen, jossa tehostettiin esimiestaitoja, kommunikaatiota sekä esiintymistaitoja teatterin keinoin. Kehitysprojektin toteutti TheatreWorks-valmennusyritys Työsuojelurahaston tuella.
GSK:n toimitusjohtaja Marko Koistila piti teatterin lähestymisnäkökulmiin pohjautuvaa valmennusta ennen kaikkea hauskana ja tiimin yhtenäisyyttä edistävänä. Hän koki koulutuksen hyvänä johdatuksena esiintymistaitoihin.
– Valmennus painottui käytännön harjoitteluun, jossa äänen ja kehon käytön tekniikoita harjoiteltiin kokonaisvaltaisesti. Jäljittelimme ääritilanteita ja purimme tilanteet ryhmässä. Se opetti omista ja toisten suorituksesta parhaiten.
Koistila etsi valmennuksesta tapaa kehittää omaa viestintäänsä välittömämmäksi.
– Halusin saada tunnetta mukaan pelkän analyyttisen puheen sijaan. Kaipasin myös rohkeutta kokeilla rajojani. Turvallisessa ympäristössä, oman tiimin kesken, olikin hyvä heittäytyä epämukavuusalueelle.
Teatteriohjaaja, näyttelijä Kari Heiskanen veti valmennuksen kolmesta workshopista yhden.
– Heiskasen harjoituksissa asettauduttiin täysin toisenlaisiin rooleihin ja vedettiin reilusti överiksi. Se oli todella hyödyllistä. Koin, että esiintymistilanteissa oloni on paljon varmempi.
Koistila kertoo, että valmennuksen jälkeen tiimissä uskalletaan altistua tilanteille, jossa ei ole aiemmin oltu.
– Valmennuksen innoittamana rohkaistuimme katsomaan pelikenttää laajemminkin ja tarttumaan mahdollisuuksiin. Lähdin itse keväällä puhujaksi Arctic15–kasvuyritystapahtumaan.
Mielikuva-psyykkaamalla varmuutta
– Olemme GSK:lla tehneet aiemmin yhteistyötä TheatreWorksin Satu-Mari Janssonin kanssa hänen työskennellessään Teatterikorkeakoulussa. Hän ehdotti meitä mukaan Luova johtaminen – Taiteista arvoa esimiestyön kehittämiseen -hankkeeseen, kaupallisen yksikön johtaja Pekka Lehmus kertoo.
Valmennuksessa luotiin Janssonin johdolla johtajille omat yksilölliset kehittymistavoitteet ja harjoitteet niiden mukaan.
– Halusin itse tulla pois agendan takaa ja tajuta työntekijöiden taustoja ja motivaatioita. Yritän olla läsnä keskustellessa, mutta vuorovaikutus on esimiestyössä jatkuva kehittämisen kohde.
Esimies-alaistilanteet olivat yhden valmennuspäivän aiheena. Tilanteet rakennettiin näyttelijöiden ja Janssonin kanssa todentuntuisiksi.
– Tämä oli tehokas tapa, kun vaikkapa harjoiteltiin palautteen saamista ja antamista. Työelämässä tulee joskus rajuakin palautetta. Harjoitukset kasvattivat sietokykyä.
Lehmuksen mielestä parhaimpia esiintymiseen liittyviä oppeja oli Kari Heiskasen neuvo siitä, kuinka mielikuvaharjoittelulla voi psyykata itsensä oikeaan mielentilaan ennen ”framille” menemistä.
– Silloin ulosanti on varmempaa. Viesti menee paremmin perille.
Draaman valmennustapa vaatii Lehmuksen mukaan rohkean organisaation ja sitoutuvat osallistujat.
– Valmennuksesta saa sen, minkä haluaa ja ansaitsee. Jos haluaa vain opetella ”kolme kikkaa johtamiseen”, draamavalmennus ei ole oikea tapa.
Huumori – tehokkaan vaikea laji
– Stand up -koomikkojen, Riku Suokkaan ja Tomi Walamiehen, vetämä stand up -harjoitus oli erityisen mieleenpainuva, yhteiskuntasuhdejohtaja Susanna Korpivaara kuvailee. Johtamisenkin kannalta on tärkeää saada ihmiset juttuun mukaan ja sitä kautta asiaan, jota yrittää viedä eteenpäin.
– Olen kasvanut puujalkavitsien keskellä ja viljelen niitä itsekin. Kun ihmisen saa nauramaan, häneen saa yhteyden paremmin. Huumori on kuitenkin vaikea laji. Joku saattaakin kokea vitsiksi tarkoitetun jutun loukkaavana.
Valmennuksen kolmessa workshopissa harjoiteltiin esiintymisen lisäksi ryhmän keskinäistä dynamiikkaa ja käytiin oman persoonan eri puolia läpi. Korpivaaran oma kehitystavoite oli tilan ottaminen ryhmässä sekä aikaisempi keskusteluun mukaan tuleminen.
– Tiimeissä minulla on tapana mieluummin kuunnella muita. Sanon sanottavani vasta lopuksi. Koulutuskokonaisuus rakensi itseluottamustani, mutta ei se toki persoonaani muuttanut.
Valmennuksessa uitiin myös toisten rooleihin.
– Tunnemme tiimijäsenet nyt entistä paremmin. Päivätyötä helpottaa, kun ymmärtää muiden ajattelutapaa ja reagointia.
Draamamuotoinen valmennus sopii Korpivaaran mukaan porukalle, joka esiintyy paljon ja on jo tottunut pohtimaan tiimin dynamiikkaa.
– Se yritys, joka tekee yhden koulutuksen vuodessa varman päälle, ei lähde kokeilemaan teatteria vaan opettelemaan perusasioita: mitä johtaminen on.
Lisätietoja
www.tsr.fi > Hae numerolla 114184.
Anna palautetta jutusta