Työterveys
-
-
Työtapaturmat ja työperäiset sairaudet: Suomessa korkeat kustannukset
Maailmassa kuolee työtapaturmiin ja työperäisiin sairauksiin enemmän ihmisiä kuin aikaisemmin. Suomessa kuolemia on neljänneksi vähiten maailmassa, mutta tapaturmien ja sairauksien aiheuttamien kustannusten tilastossa olemme EU:n keskiarvon huonommalla puolella.
-
Työsuojeluvaltuutettujen vaalit 2017
Työsuojeluvaltuutettujen vaalit pidetään loka-joulukuussa yli kymmenen hengen työpaikoilla. Myös pienemmillä työpaikoilla voidaan toteuttaa vaalit, jos katsotaan tarpeelliseksi. Vaaleihin tulee valmistautua hyvin. On tärkeää huolehtia riittävästä tiedottamisesta, jotta jokainen työpaikalla ymmärtää työsuojeluhenkilöstön valinnan ja työsuojelun yhteistoiminnan merkityksen. – Tärkeintä on, että työnantajan ja henkilöstön kesken mietitään, mitkä ovat työpaikan keskeiset kehitettävät työturvallisuuden ja -terveyden painopistealueet, miten
-
Tavoitteena parempi sisäilma
Kosteus- ja homevaurioista puhutaan paljon. Ne ovat kuitenkin vain osa työpaikan sisäilmaa pilaavista tekijöistä. Oireita aiheuttavat myös kuiva ja tunkkainen ilma, pöly, lika sekä vetoisuus. Jos työskentelyolosuhteet ovat huonot, oireet saattavat pahentua. Ongelman korjaamiseen tarvitaan rakentamisen, rakennusten tutkimisen ja korjaamisen asiantuntemusta mutta myös sisäilmaterveyteen perehtymistä, ennakointia ja yhteistyötä.
-
Keinoja työperäisten sairauksien ehkäisyyn
Työterveyslaitoksen erikoislääkäri Kirsi Koskela, mikä on Työperäisten sairauksien rekisteri? Työperäisten sairauksien rekisteriin kerätään tietoa vakuutusyhtiöihin kirjatuista ammattitautiepäilyistä ja vahvistetuista ammattitaudeista. Rekisteri on perustettu Työterveyslaitokseen vuonna 1964 Suomen Ammattitautirekisterin nimellä. Nykyisin se on hyvinkin kattava sairaus-, aiheuttaja-, toimiala- ja ammattikohtaisesti. Vuodesta 2005 lähtien on ollut mahdollista erottaa vahvistetut tapaukset epäillyistä tapauksista, mikä on merkittävä asia. Mikä on
-
Kemikaaliriskit minimiin
Jopa miljoonat työntekijät altistuvat terveydelle vaarallisille aineille Euroopassa. Tuumailu ei riitä Suomessakaan: jotain on tehtävä, ennen kuin altistus aiheuttaa vakavia sairauksia.
-
Työ on elämäntapa Espanjassa
Espanjalaiset opettajat José Capafons ja Rosa Escuer käyttävät omaa aikaansa nuorisotyöttömyyden parantamiseksi, bussikuski Jesus Rodriguez nauttii aidosti työstään ja lääkäri Valentina Isernia haluaisi muuttaa ammattikuntansa ajatusmaailmaa.
-
Oma asenne lisää työturvallisuutta Kittilän kultakaivoksella
Kaivostyön riskilista tulipalosta kemikaalialtistukseen haastaa työntekijät kiinnittämään huomiota turvallisuuteen joka päivä. Vaikka työnantaja vastaakin aina työpaikan työturvallisuudesta, Kittilän kultakaivoksessa urakoitsijan työnjohtajana työskentelevän Miia Kuusikosken näkemys on selvä – myös oma asenne on erittäin tärkeä.
-
Ammattitauti johtuu työstä
Jos henkilö on työkyvytön, hän voi saada työkyvyttömyyseläkepäätöksen riippumatta siitä, mikä työkyvyttömyyden aiheuttaa. Ehkäisyn ja hoitotoimien sekä aiheuttajiin puuttumisen kannalta on kuitenkin tärkeä selvittää, mikä johtuu työstä, mikä työympäristöstä tai altistajista. Ero ammattitaudin ja muun työhön liittyvän sairauden välillä on melko selkeä. Työperäistä sairautta ei silti ole helppo aina tunnistaa. – Aina ei ole yksittäisen
-
Oma työ hallintaan Accenturella
Nykyajalle tyypilliset työperäiset sairaudet eivät ehkä tuki keuhkoja tai kipuile nivelissä, mutta tietotyö saattaa sairastuttaa mielen. Accenturella ongelmia ehkäistään johtamiskulttuurilla ja oman työn hallinnalla.
-
Tulevaisuuden työperäiset sairausuhat
Työperäisillä sairauksilla tarkoitetaan sairauksia, joiden syntyyn työhön liittyvillä tekijöillä on osuus. Jos työhön liittyvien fysikaalisten, kemiallisten tai biologisten tekijöiden syyosuus on yli puolet, puhutaan ammattitaudeista. Jos taas työhön liittyvien tekijöiden syyosuuden arvioidaan olevan alle puolet, puhutaan osittain työperäisistä sairauksista.
-
Tieto on valtaa työturvallisuudessakin
Tieto on valtaa, mutta hyödyllisinkin tai ajankohtaisinkin tieto on turhaa, jollei sitä käytetä. ILOn kansainvälistä työturvallisuuden teemapäivää 28.4. vietetään suomalaisittain nimellä ”Tiedosta turvaa”. Päivä keskittyy työturvallisuustiedon keräämiseen ja hyödyntämiseen.