24/7-työ haastaa työaikasuunnittelun
Kuvateksti: Kauppojen aukioloaikojen vapauttamisesta on nyt reilu vuosi. Monilla muillakin aloilla epätyypilliset työajat yleistyvät.Kaupan ja palvelujen ala sekä lasten vuorohoito ovat esimerkkejä aloista, joilla työskennellään virastoajan ulkopuolella: iltaisin, viikonloppuisin ja öisinkin. Tällaiset epätyypilliset työajat ovat todennäköisesti yleistymässä myös suomalaisessa työelämässä.
Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun tutkijat perehtyivät tutkimushankkeessa siihen, mitä epätyypillisten työaikojen johtaminen näillä aloilla vaatii. Kummallakin alalla korostuivat ennen kaikkea työaikasuunnittelu ja muutoksiin sopeutuminen.
Tasapuolinen ja oikeudenmukainen vuorosuunnittelu on tutkimuksen mukaan haastavaa: juhlapyhien ja loma-aikojen vuoroja jaettaessa huomioitavaa on paljon. Tutkijat muistuttavat, että eri-ikäisten ja eri elämänvaiheissa olevien työntekijöiden tarpeet, toiveet ja näkemykset pitäisi huomioida mahdollisimman tasaisesti.
Tutkijoiden mukaan toimiva työaikasuunnittelu pohjautuu usein esimerkiksi selkeille pelisäännöille, tiimien osallisuudelle sekä esimiesten ja työntekijöiden keskusteluille. Työyhteisön moninaisuus ja erilaiset toiveet on tunnettava, jotta niitä voi hyödytää työaikojen suunnittelussa.
Vuorohoidossa johtamisen lisähaasteena on taata jokaiselle lapselle laadukasta varhaiskasvatusta riippumatta siitä, mihin aikaan lapsi on hoidossa. Varhaiskasvatuksen resurssit on järjesteltävä niin, että lapsi saa tasalaatuista pedagogiikkaa vireystilan ja hoitopaikan aikataulut huomioiden.
Henkilökunnan johtamisen haasteista huolimatta vuorohoito on tärkeä osa yhteiskuntaa ja tärkeä palvelu monille lapsiperheille, joissa aikuiset työskentelevät epätyypillisiin aikoihin. Tutkijoiden mukaan vuorohoito on Suomessa kansainvälisesti vertailtuna hyvällä mallilla, sillä olemme jo selättäneet useita muualla vielä ajankohtaisia hallinnollisia haasteita
Lue lisää:
Anna palautetta jutusta