Viisi vinkkiä työuupumuksen torjuntaan
Tunnistatko alkavan työuupumuksen merkit? Näillä keinoilla voit ehkäistä ja helpottaa työuupumusta ja sen oireita.
Työuupumus johtuu pitkään jatkuneesta työstressistä, jonka takia työntekijän psyykkiset voimavarat ehtyvät vähitellen. Työuupumuksen kolme tärkeintä merkkiä ovat:
- Väsymys, joka ei hellitä lepäämälläkään.
- Kyynistyvä asenne omaa työtä kohtaan, omat työtehtävät alkavat näyttää merkityksettömiltä.
- Kyky selviytyä työstä tuntuu heikentyneeltä, mikä nakertaa ammatillista itsetuntoa.
Työuupumus ei ole sairaus, mutta siihen liittyy riskejä sairastua masennukseen, uni- ja päihdehäiriöihin sekä stressiperäisiin somaattisiin sairauksiin. Se lisää tapaturma- ja työkyvyttömyysriskiä.
Jos esimiehen tietoon tulee, että työntekijä kuormittuu työssään terveyttä vaarantavalla tavalla, työturvallisuuslaki velvoittaa työnantajaa selvittämään tilanteen. Työpaikoilla työuupumusta ehkäistään arvioimalla ja kehittämällä työolosuhteita säännöllisesti sekä luomalla toimivat käytännöt epäkohtien puheeksi ottamiseen.
Työntekijän keinoja ehkäistä työuupumusta ovat:
- Huolehdi palautumisesta päivittäin: noudata työaikoja ja lepää riittävästi, luo itsellesi sopivat ja toimivat rutiinit irtautumiseen ja palautumiseen.
- Ylläpidä terveellisiä elämäntapoja: riittävästi unta, terveellistä ravintoa ja sopivasti liikuntaa.
- Mieti mikä on sinulle itsellesi tärkeää. Tee vapaa-ajallasi mieluisia ja työstä poikkeavia asioita.
- Jos koet työstressiä, ota esimiehesi ja työpaikan työsuojeluvaltuutetun kanssa puheeksi työtilanteesi ja työssä kohtaamasi tai havaitsemasi epäkohdat. Osallistu yhteis-toimintaan ratkaisun löytämiseksi.
- Hakeudu työ-terveyslääkärin vastaanotolle, jos tunnet työuupumuksen oireita tai toimintakykysi on alentunut.
Lisätietoja: Työuupumus, Terveyskirjasto Duodecim; Työuupumuksen hoito (työntekijälle, esimiehelle, työterveysalan ammattilaiselle), Työterveyslaitos, ttl.fi.
Anna palautetta jutusta