Viime ampiaiskesänä tuholaistorjuja Micke Edbergillä riitti töitä. Taistelu kiukkuisia pörriäisiä vastaan vaati myös kunnon varusteet.

Yleinen

10.09.2018

Tuholaistorjuja suojautuu kemikaaleilta ja hyönteisiltä

Kellarissa on sylinkokoinen ampiaispesä. Tuholaistorjuja Micke Edberg varoittaa ulkopuolella seinään nojailevia nuorukaisia, mutta liikettä ei tapahdu.

– Kun aloin ruiskuttaa pesää, kuulin alas asti huutoa ja juoksuaskelia. Itse olin turvassa: päällä täysi suojavarustus, kuin mehiläishoitajalla konsanaan.

Micke on ollut alalla yli 20 vuotta. Oman yrityksensä hän perusti vuosikymmenen alussa vaimonsa Marjukan kanssa. Täystorjunta Edberg toimii koko Etelä-Suomen alueella. Asiakkaina on muun muassa taloyhtiöitä, ravintoloita ja hotelleja.

Ampiaisten lisäksi kaksikko antaa kyytiä muillekin hyönteisille, kuten muurahaisille, torakoille, luteille sekä elintarvikkeissa ja tekstiileissä viihtyville häröille, toukille, koisille ja kuoriaisille. Edbergien mukaan paljon voisi välttää, jos kodeissa siivottaisiin ahkerasti. Näin hyönteisetkin voisi havaita ajoissa.

– Luteet ovat erityisen vaikeita hävittää. Niille on kehittynyt resistenssi torjunta-aineisiin. Kun alkuaikoina kertatorjunta tepsi, nyt kohteessa pitää käydä jopa 7−8 kertaa.

Hyönteisiä hävitetään ruiskutuksin, jauhein, sirottein ja sumuttein. Liima-ansoja käytetään leipomoissa: houkutusaineena on feromoni, joka vetää koisakoiraita puoleensa.

– Pyretriini tehoaa moniin eri hyönteisiin. Se on peräisin päivänkakkaran sukuisesta kasvista, jota viljellään Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Luonnon pyretriinit hajoavat nopeasti. Toki iho ja hengitys on aina suojattava, kun torjuntaan ryhtyy.

Myös jyrsijät teettävät töitä. Kaupungeissa tehtävät räjäytykset hätyyttävät rotat maanpinnalle ja ihmisten ilmoille. Rotta etsiytyy helpon herkun äärelle, joten roskikset, lintulaudalta putoavat siemenet ja kompostit houkuttelevat.

Rottia ja hiiriä torjutaan lukittavilla syöttiasemilla. Rottajahtiin saa Suomessa käyttää niin kutsuttuja antikoagulantteja, ja kotihiiriä voi tainnuttaa alfakloraloosilla. Tehoaine vaivuttaa hiiren uneen, koomaan ja kuolemaan. Otuksia voi tappaa lempeästikin.

Tukes ylläpitää kemikaalituoterekisteriä, ja kaikkia torjunta-aineita koskevat tiukat säädökset. Tuholaistorjujien on pidettävä osaamistaan ajan tasalla: ammattiin oikeuttava tutkinto on suoritettava joka viides vuosi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.