Tero Felt (vasemmalla), Ari Ikonen ja Tuula Kytäjä ovat kehittäneet turvallisuutta omista työnkuvistaan käsin.

Työpaikka

03.09.2018

Stara laittoi 1 500 kemikaalia luupin alle

1 400 työntekijää ja 1 500 eri kemikaalia! Ihan pienestä projektista ei ollut kyse, kun Stara kehitti kemikaaliturvallisuuttaan.

Stara on Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos, joka tuottaa rakentamisen, ympäristön ja logistiikan palveluja Helsingin kaupungille. Noin 1 400 ammattilaisen voimin kunnostetaan rakennuksia, tehdään erilaisia mittauksia sekä hoidetaan katuja, puistoja, metsiä ja saaristoa. Stara on tunnettu ja pidetty toimija, näkyyhän työntekijöiden käden jälki päivittäin kaupunkilaisten elämässä.

Turvallisuus on tuiki tärkeää, kun työtä tehdään julkisilla alueilla kaupungilla sekä sisällä päiväkodeissa, kouluissa ja sairaaloissa. Kemikaalien valinta, varastointi, kuljetus ja oikein käyttäminen ovat osa yleistä turvallisuutta. Vuonna 2014 Staralla otettiin käyttöön EcoOnline-kemikaalirekisteri, ja viime vuonna kehityskohteeksi valittiin kemikaaliriskien hallinta. Turvallisuuspäällikkö Tuula Kytäjän johdolla luotiin työtä varten tiimi, johon nimettiin kuusi kemikaalikoordinaattoria, yksi kultakin osastolta.

Tero Felt

Etumies, paikallinen työsuojeluasiamies

”Olen Staralla töissä puistojen hoidossa, ja koulutukseltani olen puistopuutarhuri. Työssä käytän päivittäin erilaisia kemikaaleja, kuten polttoaineita, rasvoja, puhdistus- ja kasvin­suojeluaineita sekä lannoitteita. Pidän huolta kemikaalien käytön turvallisuudesta lukemalla käyttöohjeet ja käyttöturvallisuustiedotteet. Näiden ohjeiden mukaan valitsen suojaimet työhön. Toisia työntekijöitä tulee näissä asioissa opastettua silloin tällöin.

Kemikaalien turvallisuuden kehittäminen näkyy osastollamme vähän viiveellä. Osalle karsittavia aineita annettiin lupa käyttää hyllyssä olevat vanhat tuotteet loppuun, mutta uutta ei sitten enää hankita lisää. Karsintaa on kuitenkin aloiteltu. Hienoa on, että uuteen varastoon saatiin paloturvalliset kemikaalikaapit.”

Ari Ikonen

Kemikaalikoordinaattori, projektityöntekijä

”Tein pitkään töitä viherrakentamisessa ja katujen kunnossapidossa. Kemikaalikoordinaattorin tehtävä avautui sopivasti, ja vaihdoin toimenkuvaa. Aluksi kävin Työterveyslaitoksen ja EcoOnlinen kursseja aiheesta ja selvitin omatoimisesti lakipykäliä ja asetuksia. Suurin työ on ollut kemikaalirekisterin läpi käyminen ja ylläpito. Teen riskin­arviointia valmisteista ja laadin ohjeita kemikaalien ja suojavarusteiden käyttöön. Avustan myös uusien aineiden ja henkilösuojainten valinnassa ja käytön ohjeistamisessa. Jatkossa tärkeää on tiedottaa kemikaalien vaaroista sekä auttaa työnjohtoa ja työntekijöitä asiaan liittyvissä kysymyksissä. Tulen myös seuraamaan, että kemikaalien varastointi on lain vaatimissa puitteissa. Tämä on ollut mielekäs työ, kun voi vaikuttaa työntekijöiden turvallisuuden parantamiseen.”

Tuula Kytäjä

Turvallisuuspäällikkö, projektin johtaja

”Näin isossa organisaatiossa tarvitsimme erikseen nimetyt yhteyshenkilöt eli kemikaalikoordinaattorit jokaiselta osastolta hoitamaan käytännön töitä. Kemikaalikoordinaattori-tittelin keksimme itse. Työn teki haasteelliseksi se, että meillä käytetään niin monenlaisia kemikaaleja, kaikkiaan noin 1 500 eri merkkiä tai laatua. Kaikkien käytössä olevat kemikaalien ominaisuudet on tunnettava, ja niitä pitää säilyttää ja osata käyttää oikein. Laitoimme tavoitteeksi puolittaa kemikaalien nimikkeiden määrän, ja melkein siihen pääsimmekin. Teimme myös ainekohtaiset kemikaaliriskien arvioinnit. Käyttöön jäävien kemikaalien valinnassa haettiin vähiten vaarallisia ja käyttötarkoituksiinsa parhaiten sopivia aineita.”

2 vastausta artikkeliin “Stara laittoi 1 500 kemikaalia luupin alle”

  1. Hannu Välikoski sanoo:

    Hienoa,valtava työ. Isossa organisaatiossa paljon työtä mm. tässäkin asiassa.4

  2. Hirvonen sanoo:

    Onpa hienoa että ollaan tarkkoja kemikaalien riskeistä tälläisellä alalla, jossa ollaan ympäristön kansa tekemisissä. Vaarallisten aineiden kuljetus ja erilaisten kemikaalien kielto elintarvikealalla näyttävät myös samaa hyvää suuntausta. https://www.cargosafe.fi/palvelut/lahetyspalvelut/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.