
”Tämä oli nyt tässä”
Kun Hanna Tikander aloitti alkoholittoman sober curious -elämäntavan, hän pääsi paremmin sinuiksi itsensä kanssa. Siitä on ollut apua myös työelämässä.
Käytämme evästeitä tarjotaksemme paremman käyttökokemuksen ja henkilökohtaista palvelua. Suostumalla evästeiden käyttöön voimme kehittää entistä parempaa palvelua ja tarjota sinulle kiinnostavaa sisältöä. Sinulla on hallinta evästeasetuksistasi, ja voit muuttaa niitä milloin tahansa. Lue lisää evästeistämme.
Työelämän haasteissa on tärkeää pitää huolta itsestään. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen sanoo ravinnolla olevan suurempi merkitys terveyden ylläpitämisessä ja töissä jaksamisessa kuin moni arvaakaan.
– Liian rasvainen, hiilihydraattipitoinen tai annoskooltaan suuri lounas väsyttävät siinä missä lounaan jättäminen kokonaan väliinkin. Yksityisenä yrittäjänä toimenkuvani on hiukan erilainen kuin julkisen sektorin vastaavaa työtä tekevän. Työ koostu monesta pienestä palasesta. Käyn luennoimassa tilaisuuksissa ja yrityksissä, pidän vastaanottoa pääkaupunkiseudulla sekä opastan ja kirjoitan hyvään ravitsemukseen liittyvistä asioista. Lisäksi teen työn ohella väitöskirjaa vatsavaivojen ja ruokavalion yhteyksistä.
– Vastaanotolleni tulevista ryhmistä suurimman muodostavat painonhallinta-asioiden kanssa kamppailevat. Toisena tulevat erilaisista vatsavaivoista kärsivät. Kolmanneksi suurin ryhmä on ruokavalioneuvoja tarvitsevat syöpäpotilaat, joiden paino saattaa pudota merkittävästi hoitojen aikana. Syystä tai toisesta pieni osa potilaista kärsii myös alipainosta, vaikka heillä ei olekaan syöpää tai anoreksiaa. Alipainon takana ei ole aina sairaus.
– Ihminen pystyy vaikuttamaan ruokavaliollaan ja elämäntavoillaan omaan terveyteensä. Työelämän paineet saattavat silti vaatia veronsa. Kova työtahti voi lisätä stressiä ja huonontaa unen laatua ja näin vaikuttaa ihmisen hormonituotantoon ja sitä kautta erilaisiin mielitekoihin. Kortisoliaineenvaihdunnan muuttuessa näläntunne lisääntyy ja ihminen altistuu erilaisille impulsseille kuten vaikkapa pizzan ahminnalle.
– Liian suuret kerta-annokset ovat istumatyötä tekevien helmasynti. Ruokamäärät, joita saa syödä tarvitsematta pelätä lihomista, ovat todellisuudessa hyvin pieniä. 600 kilokaloria riittää yleensä mainiosti vähän liikkuvalle. Hyvä lähtökohta tasapainoisen ateriakokonaisuuden rakentamisessa on suositusten mukainen lautasmalli.
– Omasta terveydestäni pidän huolta syömällä päivittäin vähintään 700–800 grammaa hedelmiä, marjoja ja vihanneksia, kolmesta neljään kertaa viikossa kalaa ja äyriäisiä sekä noudattamalla yleisiä ravintosuosituksia. Lisäksi harrastan monipuolisesti liikuntaa – olen juossut 13 maratonia. Ystävien tapaaminen ja perheen parissa vietetty aika ovat osa terveyttä edistävää elämäntapaa.
– Syön hyvin vähän makeaa, mutta yksi pahe minulla on: jäätelö. Siihen lankean monta kertaa viikossa. Pienet paheet ovat sallittuja, ne vain täytyy pitää jonkinlaisessa kurissa.
Kun Hanna Tikander aloitti alkoholittoman sober curious -elämäntavan, hän pääsi paremmin sinuiksi itsensä kanssa. Siitä on ollut apua myös työelämässä.
Ulkoministeriössä 27 vuotta työskennellyt Christian Lindholm tietää, että hankalienkin asioiden puheeksi ottaminen on tärkeää. Työtyytyväisyys paranee, kun puhutaan avoimesti ja kuunnellaan kaikkia.
Terveydenhoitaja Fadumo Ali teki asian, jota moni piti mahdottomana. Hän perusti sote-alan yrityksen Hoiwan, jonne halutaan joukolla töihin. Syykin on selvä: työntekijöillä on siellä hyvä olla.
Kansallisoopperassa on kesän jälkeen vauhti päällä ja uusia esityksiä on harjoiteltu täysillä. Taikahuilun esitykset alkavat syyskuussa, Innocencen lokakuussa ja Turandotin ensi vuoden tammikuussa. Kuiskaaja Júlia Heégerillä on merkittävä rooli siinä, että oopperat valmistuvat ensi-iltaan ajallaan.