Tuoreimpien Kunta10-tutkimuksen tulosten mukaan lyhytkestoiset sairauspoissaolot ovat lisääntyneet ja pitemmät, yli kolme päivää kestävät, sairauspoissaolot ovat vähentyneet kunta-alalla. Erityisesti pitkät poissaolot ennustavat heikentymistä tulevassa terveydessä ja työkyvyssä.
Erittäin selvästi pitkät sairauspoissaolot ovat vähentyneet Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialalla: vuoden 2016 5,4 prosentista viime vuoden 4,9 prosenttiin.
– Työkykyjohtamisen parantuminen on ollut tavoitteitamme. Olemme laatineet olemassa olevien materiaalien lisäksi uusia malleja ja kouluttaneet esimiehiä varhaisen tuen mallien käyttöön vuodesta 2016 lähtien, kertoo työhyvinvointiasiantuntija Anne Heikkilä.
Kaupunki on myös tiivistänyt yhteistyötään työterveyshuollon, Työterveys Helsingin kanssa: on luotu suositukset sairauspoissaolojen tarpeen ja keston arviointiin tuki- ja liikuntaelinsairauksissa, kehitetty työfysioterapeuttien suoravastaanottopalvelu sekä matalan kynnyksen mielenterveyspalvelut työssä selviytymistä haittaavien oireiden hoitoon.
Lue Kunta10-tutkimuksesta lisää Työterveyslaitoksen verkkosivuilta.
Työpaikkakiusaajaksi ryhtyneen esimiehen unelma tämä VaTu.
Esimies voi käyttää sitä lyömäaseena ja ei-mieluisan tai “liian vanhan” työntekijän savustamiseen.
Vaikka työntekijällä ei olisi päivääkään sairauspoissaoloa moneen vuoteen, työt sujuisivat hyvin ja yhteistyökumppanit kiittäisivät, mutta jos naama ei miellytä esimiestä, niin hän on muka huolissaan.
VaTua ehdotetaan – ja läpi haisee toive päästä eroon työntekijästä, jota ei onnistunut savustamaan ulos kiusaamalla (epätasa-arvoinen kohtelu, viikottain vaihtuvat työjärjestykset, epäasialliset kommentit, toistuvasti väärin laskettu palkka,yms.).