Jet lagin oireita ovat väsymys ja siitä johtuva mielialan lasku. Myös reaktioajat pitenevät, suorituskyky laskee ja tarkkuus heikentyy.

Työhyvinvointi

16.05.2019

Näin ehkäiset jet lag -oireita

Jet lag väsyttää, laskee mielialaa ja suorituskykyä. Kokonaan aikaeroväsymykseltä ei voi välttyä, mutta näillä keinoilla sen vaikutuksia voi ainakin lieventää.

Aikaeroväsymyksen oireet johtuvat ihmisen vuorokausirytmin biologiasta. Ihminen nukkuu, herää ja on aktiivinen sen mukaan, mihin elimistö on tottunut. Vuorokausirytmiin vaikuttavat valo, lämpötila, ruokailu ja fyysinen aktiivisuus.

Nopea siirtyminen useiden aikavyöhykkeiden yli kiskaisee ihmisen aivan ”väärään” vuorokauden aikaan. Jet lagin oireita ovat väsymys ja siitä johtuva mielialan lasku. Myös reaktioajat pitenevät, suorituskyky laskee ja tarkkuus heikentyy.

Oma vuorokausirytmi joustaa ja sitä voi muuttaa, mutta se siirtyy vain noin tunnin vuorokaudessa. Esimerkiksi kolmen tunnin aikaeroon sopeutumiseen kuluu kolme vuorokautta. Näillä keinoilla jet lagin oireita voi lievittää:

1. Ennen matkaa voi olla hyvä siirtää unirytmiä kohdemaan rytmin suuntaan, jos se on käytännössä mahdollista.

2.Matkan aikana monet jet lagin vaikutuksista liittyvät itse matkustamiseen: lentokoneen matala ilmanpaine, ilman matala happipitoisuus ja kuivuus sekä paikallaan istuminen väsyttävät. Nautittu alkoholi ja kahvi kuivattavat elimistöä entisestään. Pyri juomaan paljon vettä tai alkoholittomia nesteitä lennon aikana.

3. Kohdemaassa sisäisen kellon tahdistamisessa auttavat valo, liikunta ja ruokailurytmi. Pyri ajoittamaan ne kohdemaan vuorokausirytmin mukaisiksi. Jos esimerkiksi saavut kohteeseen aamulla tai aamupäivän aikana, kevyt liikunta ja valo herättävät elimistöä. Syö mieluummin kevyt aamiainen, älä raskasta ”illallista”.

4. Melatoniinia voi käyttää nukahtamisapuna, jos unirytmin siirtäminen tuottaa vaikeuksia. Lääke otetaan noin kaksi tuntia ennen toivottua nukahtamista.

Artikkeliin on haastateltu unitutkija Hanna Ollilaa, joka työskentelee vierailevana tutkijana Stanfordin yliopistossa Kaliforniassa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.