Koirahieroja tapaa monia koirapersoonia
Koirahierojan työn suola on se, että tapaa uusia koirapersoonia ja näkee, kun koira alkaa voida paremmin. Marja Nuottanen hieroo niin parikiloisia kuin 80-kiloisiakin koiria.
Minkälaisia koiria käy koirahieronnassa?
Harrastavat koirat ovat suurin asiakasryhmä koirahierojalla. Asiakkaina käy myös koiria, joilla on tuki- ja liikuntasairauksia, tai koiria, joille eläinlääkäri on suositellut käyntiä koirahierojalla esimerkiksi jonkin fyysisen trauman takia.
Mitä koirahieroja tarvitsee työhönsä?
Tärkein työväline ovat käteni. Tarvitsen työssäni lattiatilaa sekä pehmusteen itselleni ja koiralle. Teen hierontaa vastaanotolla ja tarvittaessa asiakkaiden kotona. Tärkeää on, että tila olisi paikka, jossa ei ole paljon ärsykkeitä, kuten ylimääräisiä ääniä.
Mitä tehdään, kun koirahierojalle tulee uusi asiakas?
Ensin tutustutaan. Koirahieroja keskustelee omistajan kanssa koiran taustoista, arkielämästä ja kyselee, onko lemmikillä ollut sairauksia tai tapaturmia. Samalla itse asiakas, eli koira, saa rauhassa tutustua tilaan ja hierojaan. Koirahieroja tarkkailee samalla koiran liikkumista ja kehon käyttöä.
Tuovatko omistajat koiria hierojalle hemmotteluun?
Jotkut koiranomistajat tuovat koiransa säännöllisesti hierojalle rentoutumaan, koska koira selvästi nauttii hoidoista. Säännöllisyys on tärkeää koirankin lihashuollossa, sillä ongelmien ennaltaehkäisy on helpompaa kuin vaivan hoitaminen ja kuntouttaminen.
Mikä on tärkeintä koirahieronnassa?
Koiraa pitää osata lukea hierontatilanteessa. Koira ilmaisee itseään jatkuvasti, ja hieroja saa olla tarkkana, että ymmärtää, mitä koira haluaa sanoa. Koirat kertovat eleillään selkeästi, jos joku kohta kehosta on kipeä. Elekielen lukemista oppii vain touhuamalla erilaisten koirien kanssa. Koirahieroja kohtaa monien eri rotujen edustajia. Hierontaan voi tulla parikiloinen yksilö tai 80-kiloinen jättiläinen. Hieronnassa käytetyt tekniikat varioidaan aina yksilön ja tilanteen mukaan.
Käsittelet koiria jatkuvasti, onko sinua koskaan purtu?
Kertaakaan en ole saanut hammasta, vaikka käsittelen kipeitäkin koiria. Tässä korostuu juuri elekielen lukemisen merkitys, sillä koirat eivät pure varoittamatta ensin.
Mistä tietää, että koira nauttii hieronnasta?
Useimmiten koira nukkuu hieronnan aikana. Se rentoutuu ja hengittää rauhallisesti sekä syvään. Usein koira jää hieronnan jälkeen lattialle pötköttelemään, koska sillä on raukea olo.
Mikä on parasta ammatissasi?
Parasta on, kun näkee työnsä tuloksia. Koiran hyvinvointi lisääntyy ja osalla kivut helpottavat. Ihanaa on myös tavata erilaisia koirapersoonia ja heidän omistajiaan.
Miten sinusta tuli koirahieroja?
Päädyin opiskelemaan alaa, jotta osaisin hoitaa ja kuntouttaa omia koiriani. Olen ollut nyt yrittäjänä 11 vuotta ja opiskelin ohessa myös eläintenhoitajaksi sekä koulutetuksi hierojaksi. Nyt jatkokouluttaudun osteopaatiksi.
Mielenkiintoinen juttu, koiratkin ansaitsevat hyvinvointia.