Työolobarometri 2020 – korona siivitti työelämän valtavaan digiloikkaan
Työolobarometri 2020 kertoo, että koronaviruspandemian seurauksena kokemus työelämästä on muuttunut monin tavoin.
Koronapandemian aikana varmuus työpaikan säilymisestä ja usko omaa ammattia vastaavan työn saantiin on heikentynyt. Henkilöstön määrän kasvu taittui ja aikaisempaa useampi palkansaaja koki lomautuksen uhkaa.
Vuonna 2020 palkansaajista noin puolet oli tehnyt etätyötä. Palkansaajien mahdollisuudet vaikuttaa työnteon paikkaan paranivat vuodesta 2019. Sairauspoissaolot vähenivät vuodesta 2019, erityisesti lyhyet poissaolot.
Korona ja digitaalisuus
Työolobarometri paljastaa, että koronan myötä työelämässä otettiin huikea 10 prosentin digiloikka. Naisten loikka oli jopa suurempi: 13 prosenttia.
Korona ja työmäärä
Työolobarometrin 2020 vastaajista joka toinen kokee, että työmäärä on koronan aikaan pysynyt ennallaan.
Korona ja opiskelu
Korona-aika on lisännyt opiskelua verkkomateriaaleista. Vuonna 2020 palkansaajista 61 prosenttia oli opiskellut verkossa, kun vuonna 2019 vastaava osuus oli 52 prosenttia.
Korona ja etätyö
Työolobarometrissa tiedusteltiin myös yleistä tyytyväisyyttä etätyön sujumiseen koronapandemian aikana. Kysymys esitettiin niille, jotka olivat koronan seurauksena alkaneet tehdä etätyötä sekä niille, jotka olivat tehneet etätyötä aiempaa useammin.
Yleinen tyytyväisyys etätyön sujumiseen koronan aikana näkyy miehissä ja naisissa, kaikilla toimialoilla sekä kaikissa muissa ammattiryhmissä – paitsi työntekijöissä.
Korona ja sairauspoissaolot
Palkansaajista 63 prosenttia oli ollut poissa työstä oman sairauden takia viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana vuonna 2020, kun vuonna 2019 osuus oli 71 prosenttia.
Kiusaaminen ja väkivalta
Vuonna 2020 palkansaajista hieman yli puolet (53 %) oli havainnut vähintään ”joskus” kiusaamista työpaikallaan työkavereiden, esimiesten tai asiakkaiden taholta. Osuus on tasaisesti vähentynyt vuodesta 2018, jolloin se oli 59 prosenttia (56 % vuonna 2019). Suurin osa arvioi kiusaamista esiintyvän ”joskus” – jatkuva kiusaaminen oli harvinaista.
Korona ja mahdollinen lomautus
Lomautuksen uhan ajallisessa tarkastelussa erottuvat myös 1990-luvun alun lama ja vuonna 2008 alkanut talouden taantuma.
Työolobarometri on vuodesta 1992 lähtien toteutettu otantatutkimus, joka seuraa työelämän laadun kehittymistä suomalaisten palkansaajien näkökulmasta. Tutkimuksen vuoden 2020 tiedot perustuvat Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen yhteydessä elo–syyskuun 2020 aikana tekemiin puhelinhaastatteluihin. Tiedot voidaan luotettavasti yleistää koskemaan työssä olevia palkansaajia koko Suomessa ja kaikilla sektoreilla.
Anna palautetta jutusta