Työkykykoordinaattori: ”Toivottavasti osatyökykyisyys on pian uusi normaali”
Kun työnantaja rohkaistuu palkkaamaan osatyökykyisen henkilön, työkykykoordinaattori Kirsi Jaba iloitsee, että on voinut olla avuksi sekä työnantajalle että työnhakijalle.
Osatyökykyisiä palkatessa tulee keskittyä osaamiseen, ei rajoitteisiin, sanoo Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimistossa työskentelevä työkykykoordinaattori Kirsi Jaba.
– Osatyökykyisellä henkilöllä on käytössään osa työkyvystään – ja halu tuon kyvyn käyttämiseen.
Jaban mukaan esimerkiksi moni Asperger-oireyhtymän henkilö on työllistynyt ICT-alalle.
– He pärjäävät työssään erinomaisesti, kun työympäristössä on huomioitu työn sujuvuuteen liittyvät asiat. Yhä useampiosatyökykyisen palkannut työnantaja on huomannut, että monimuotoinen työyhteisö on rikkaus.
Jaba tekee tiivistä yhteistyötä järjestöjen, oppilaitosten, valtakunnallisen työkykyverkoston, työeläkevakuutusyhtiöiden ja Kelan kanssa. Hän aloittaa työpäivänsä vastaamalla puheluihin ja sähköposteihin, joissa asiantuntijat ja työnantajat kysyvät neuvoa osatyökykyisten työllistymiseen liittyvistä palveluista ja tuista.
– On tärkeää välittää työnantajille tietoa osatyökykyisten työntekijöiden palkkaukseen saatavista harkinnanvaraisista tuista, kuten palkkatuesta ja työolosuhteiden järjestelytuesta.
Työhönvalmennuspalvelu tulossa
Aamupäivisin on joko verkoston palavereja tai asiantuntijoiden perehdytystä osatyökykyisten työnhakijoiden asioista. Päivään kuuluu usein perehdyttämismateriaalien tuottamista ja kehittämistoimintaa, esimerkiksi osatyökykyisten työllistymistä edistävien palveluiden suunnittelua.
– Osatyökykyisen työntekijän mahdollinen työkyvyttömyyseläke ei vaikuta suurtyönantajan maksuluokkaan viiden vuoden aikana, jos työkyvyttömyyseläkkeen saaja on ollut ennen työsuhteen alkua TE-toimiston asiakastietojärjestelmässä työllistymistä vähentävän vamman tai sairauden takia. Työnhakija saa pyytäessään todistuksen TE-toimistosta ja toimittaa sen suurtyönantajalle. Tästä ei ole ollut tarpeeksi tietoa.
Jaban mukaan työntekijän jaksamiseen kannattaa satsata ajoissa työtä räätälöimällä, uudelleen kouluttamalla, kuntouttamalla tai osa-aikatyöllä. Näin vältetään yleensä työkyvyttömyyseläke ja lisäkulujen syntyminen. Myös työkokeilu ennen työsuhdetta tai palkkatuettu työsuhde pienentävät työnantajan riskiä osatyökykyisen työllistämisessä.
Työhön valmentaja madaltaa työllistymisen kynnystä.
– Osatyökykyisten työllistymisen TyöDesign-hanke vie tällä hetkellä runsaasti työaikaani. Hankkeeseen on rakenteilla työhönvalmennuspalvelu, joka mahdollistaa useita palvelupaketteja sekä osatyökykyisille että heitä työllistäville työnantajille, Jaba sanoo.
Esimerkiksi työ- tai työkokeilupaikalle on mahdollista saada mukaan työhön valmentaja, jonka tehtävä on madaltaa työllistymisen kynnystä ja estää työsuhteen ennenaikainen kariutuminen pikkuseikkoihin.
– Palvelu auttaa työn alkuun pääsemisessä sosiaalisten tilanteiden pelkoa potevia henkilöitä. Olen hyvin innostunut hankkeesta. Koen, että palvelupaketit oikeasti edistävät osatyökykyisten ja työnantajien kohtaantoa.
Koulutus käynnistyy ammattikorkeakouluissa
Kirsi Jaban työssä palkitsevia ovat hetket, kun hän tuntee olleensa avuksi ja etenkin kun hän on onnistunut tarjoamaan työmahdollisuuden osatyökykyiselle – ja saanut työnantajan rohkaistumaan palkkaamaan osatyökykyisen työnhakijan.
– Onnistuminen heijastuu positiivisesti työllistyneen identiteettiin, hänen perheeseensä ja työyhteisöönsä. Laajasti katsottuna usean asiakkaan työllistyminen vaikuttaa myös yhteiskuntaan.
Osatyökykyisten työllistymiseen liittyville asioille on paljon kysyntää. Tarpeeseen vastaa syksyllä 2021 käynnistyvä työkykykoordinaattorien koulutus kahdeksassa ammattikorkeakoulussa.
Haen itsekin koulutukseen.
– Olen koulutuksesta iloinen, juuri tällaista tarvitaan. Haen itsekin tuohon koulutukseen. Siellä saa vaihdettua tietoa ja käytännön esimerkkejä samojen asioiden parissa toimivien henkilöiden kanssa sekä saa vertaistukea haastavassa ja antavassa tehtävässä, Jaba sanoo.
– Toiveeni on, että pian elämme aikaa, jossa osatyökykyisyys on uusi normaali. Osatyökykyinen henkilö pystyy tekemään työtä vähintäänkin yhtä hyvin kuin muut, kun vain löydetään hänen työkyvylleen sopivat tehtävät.
Työkykykoordinaattorin työpäivä
08:00 Vastaan sähköposteihin, joissa asiantuntijat ja työnantajat kysyvät neuvoa osatyökykyisten työllistymisasioista esimerkiksi palkkatukimahdollisuuksista ja palveluistamme heille.
08:30 Osallistun ensin puoli tuntia valtakunnallisen työkykyverkoston Teams-tapaamiseen, jonka jälkeen siirryn oman tiimini kokoukseen. Yksi tiimin kolmesta työkykykoordinaattoreista jää edelliseen kokoukseen.
10:00 Yhdessä kohti yhdenvertaisuutta -valmennus, jonka jälkeen on lounas.
12:00 Teams-tapaaminen, jossa esittelemme palveluesimiehelle tiimini ehdotukset, joilla pyritään helpottamaan osatyökykyisten oikea-aikaisiin palveluihin opastamista sekä heidän ja työnantajien kohtaantoa.
13:00 Kokoonnumme tiimin työkykykoordinaattoreiden kanssa tekemään meiltä pyydettyä raporttia.
14:30 Valmistaudun tulevaan työnantajatapaamiseen. Vastaan sähköposteihin ja puheluun. Syvennyn perehdyttämismateriaalien tuottamiseen sekä kehittämistyöhön, jotka liittyvät osatyökykyisten työllistymistä edistäviin palveluihin.
16:00 Päivä on päättymässä, mutta ehdin vielä kirjautua valtakunnallisen Työkykyohjelman Työkyvyn tuki -koulutuksen oppimisalustalle tekemään opiskelutehtävän.
Kuka?
Kirsi Jaba, työkykykoordinaattori
Koulutus: kaupallista ja ICT-alan koulutusta, muun muassa ohjelmoinnin tutkinto, nyt opiskelee ammattikorkeakoulussa IT
-tradenomiksi sekä työkyvyn ja työllistymisen tukemisen koulutusta
Työpaikka: Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimisto
Lähikollegat: Uudenmaan työkykykoordinaattorit Susanna Soikkeli ja Heli Lipasti
Anna palautetta jutusta