Tekoäly auttaa löytämään tapaturmien taustatekijät – Työterveyslaitoksen hanke tuo turvallisuustyöhön uuden ulottuvuuden
Työterveyslaitoksen AI Safety -hankkeessa tekoälyä käytetään inhimillisten tekijöiden tunnistamiseen tapaturmien taustalla. Tavoitteena on siirtää turvallisuustyön painopistettä yksilön toiminnasta kohti työyhteisön ja organisaation roolia turvallisuuden parantamisessa.
Työterveyslaitoksen AI Safety -hankkeessa tekoäly koulutettiin tunnistamaan tapaturmien taustalta erilaisia asioita ja tapahtumia, joita kutsutaan inhimillisiksi tekijöiksi.
Taustojen tunnistaminen mahdollistaisi siirtämään tarkastelun yksilön lisäksi kohti organisaation toimia ja työn käytäntöjä, jolloin myös turvallisuutta päästäisiin kehittämään aidosti ja vaikuttavasti.
– Tähän mennessä olemme saaneet tekoälyn tunnistamaan oikein jopa yli 80 prosenttia inhimillisistä tekijöistä tapaturmien taustalla. Se on melko hyvä tulos, vaikka ihmiselle tekoäly ei vielä vedä tunnistamistarkkuudessa vertoja, kertoo Maria Tiikkaja Työterveyslaitokselta.
Jotta tekoälyllä on mahdollisuus havaita näitä inhimillisiä tekijöitä, niitä pitäisi kirjata yritysten turvallisuushavaintoihin.
Työterveyslaitoksen inhimillisten tekijöiden työkalussa on neljä ihmisten toiminnan taustalla vaikuttavaa osaa, joita ovat yksilön toimet ja piirteet, työtoiminta – muun muassa työn laatu ja määrä sekä työmenetelmät –, työn piirteet sekä ryhmätekijät ja organisaatiotekijät. Jokaisella niistä on lukuisia alakohtia.
Jotta tekoälyllä on mahdollisuus havaita näitä inhimillisiä tekijöitä, niitä pitäisi kirjata yritysten turvallisuushavaintoihin, läheltä piti -ilmoituksiin ja tapaturmaraportteihin.
– Sen sijaan, että kirjataan vain ”liukastuin portaissa”, kannattaisi kirjata tapahtuman taustoja laajemmin esimerkiksi, että ”liukastuin portaissa, koska ne olivat kosteat ja oli kiirekin”, Tiikkaja kuvailee.
Työterveyslaitoksen tutkijaryhmän seuraava tavoite on saada tekoäly ennustamaan turvallisuuden kehittymistä.
Jos inhimillisiä tekijöitä huomioivat kirjaukset toistuvat, tekoäly saattaa esimerkiksi havaita, että yrityksissä sattuu paljon liukastumisia, joiden syynä voi olla kiire tai vaikka lattialle jäänyt vesi.
– Sitten päästäisinkin jo miettimään, että miksi lattialla on ollut vettä jo kolme kertaa kuukauden aikana, Tiikkaja sanoo.
Työterveyslaitoksen tutkijaryhmän seuraava tavoite on saada tekoäly ennustamaan turvallisuuden kehittymistä eli tunnistamaan yhä tarkemmin riskejä.
Anna palautetta jutusta