Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse och personlig service. Genom att samtycka till användningen av cookies kan vi utveckla en ännu bättre tjänst och tillhandahålla innehåll som är intressant för dig. Du har kontroll över dina cookiepreferenser och kan ändra dem när som helst. Läs mer om våra cookies.
Dessa cookies hjälper oss att mäta och optimera vår marknadsföring.
Cookies för inställningar låter en webbplats komma ihåg information som ändrar hur webbplatsen fungerar eller visas. Detta kan t.ex. vara föredraget språk eller regionen du befinner dig i.
För att förbättra vår hemsida samlar vi anonym information som är till för statistikföring och analyser. Med hjälp av dessa cookies kan vi t.ex föja med hur många besökare sidan har eller hur länge de stannat på sidan. Detta hjälper oss att skapa en bättre användarupplevelse.
Dessa cookies är nödvändiga för att sidan skall fungera korrekt.
– Fazer är ett bra exempel på hur företag med helt konkreta gärningar kan förebygga klimatförändringen, säger Tomas Teräs, teknisk direktör för Fazer Bageri Ab i Finland.
”Jag svarar för Fazer Bageris tekniska funktioner, som underhåll och investeringar på våra produktionsanläggningar i Vanda, Lahtis och Villmanstrand. Jag har jobbat med det här i fyra år, och under hela den tiden har hållbarhetstänkandet varit en synlig och allt starkare del i det dagliga arbetet.
Hos Fazer är bekämpningen av klimatförändringen en stor del av företagets strategi. Konkreta hållbarhetsåtgärder är till exempel att minska mängden plast i förpackningar, att tillverka tårtlådor av återvunna flaskor och att utveckla nya produkter för att minimera svinn. I produktionen används förnybar energi till hundra procent.
Detta minskar matsvinnet med cirka 300 000 kg per år.
I mitt team främjar vi klimatmålen genom att till exempel investera i ny teknik, som ugnar som gör att vi sparar energi, och en förpackningsmaskin som i stället för enbart plast använder flera olika material, som papper – Fazer Bageri har på tre år minskat plast med en mängd motsvarande 50 miljoner brödpåsar.
Det känns fint att vi kan utveckla nya innovationer som främjar klimatmålen och som hela organisationen blir inspirerad av. Under 2020 införde vi i bageriet i Vanda ett system där överbliven deg, dvs. kantdeg, automatiskt återanvänds tillsammans med färdig deg. Detta minskar matsvinnet med cirka 300 000 kg per år.
Det resterande degsvinnet som vi inte kan utnyttja i produktionen skickar vi till ST1 som råmaterial för biobränsle, och inget går till spillo.
Personalen spelar en stor roll i hållbarhetsarbetet.
Diskussionen om klimatfrågor har alldeles klart ökat på arbetsplatsen och Fazer-medarbetarna verkar veta mycket om hållbarhet. Av produktionspersonalen får vi goda idéer om till exempel handlingssätt som minskar svinnet. Personalen spelar en stor roll i hållbarhetsarbetet, eftersom människor som arbetar inom produktionen varje dag kan se vad som fungerar och är effektivt.
Jag tänker på klimatet också utanför jobbet. Jag vill göra en personlig klimatgärning varje år. Jag kommer att installera jordvärme i mitt hem och sedan byta ut förbränningsmotorbilen till en elbil. Jag cyklar också mycket mer än tidigare – det är ett lysande sätt att förebygga klimatuppvärmningen och förbättra konditionen.
Det har gått fem år sedan coronapandemin bröt ut. Under epidemin ökade distansarbetet avsevärt för att begränsa smittspridningen, men nu har vi så småningom återgått till det normala. Men vad är normalt idag?