Somelääkäri Anni Saukkola heittää hyvästit pölyisille arvoasetelmille – ”Lääkärikin on vain ihminen”
Kuvateksti: Anni Saukkola tiedostaa, että julkinen puhe esimerkiksi terveydenhuollon ammattilaisten välisestä hierarkiasta tai lääkäreiden terveysasioista eivät välttämättä miellytä kaikkia hänen kollegoitaan. ”Olen ajatellut, että he eivät ole niitä ihmisiä, jota varten tätä työtä teen.”Tervetuloa Lääkäri Annin vastaanotolle! Anni Saukkola on paikalla viikon jokaisena päivänä, välillä valkotakissa, välillä villapaidassa. Instagramissa ammattiaan toteuttava Saukkola jakaa terveysvinkkien lisäksi näkemyksiä, joilla haluaa rikkoa lääkäriyteen liittyviä mielikuvia.
Koiran eritteet. Niitä Anni Saukkola, 26, on kuluneina kuukausina googlannut useamman kerran.
Saukkola on helsinkiläinen lääkäri. Hän pitää Instagramissa Lääkäri Anni -tiliä, jolla on 32 000 seuraajaa. Lisäksi hän tavoittaa 39 000 Instagram-käyttäjää Tiedenaiset-yhteisön kautta, jonka hän on perustanut yhdessä seitsemän muun akateemisen naisen kanssa.
Heinäkuussa 2020 Saukkola ilmoitti seuraajilleen perheenlisäyksestä, ja syyskuun alussa julkaistussa kuvassa tämä vihdoin on: valkoinen länsiylämaanterrieri Kyösti.
Kun Kyöstin maha on löysällä, Saukkola googlaa syytä. Näinhän terveyspulmia kohtaava ihminen tekee. Ja tämä liittyy kahdellakin eri tavalla siihen, miksi Saukkolasta tuli Lääkäri Anni.
Inhimillisen yhteistyön aika
Saukkola valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Tampereen yliopistosta keväällä 2019. Instagram-tilinsä hän perusti samoihin aikoihin.
Opiskeluaikanaan Saukkola ymmärsi valmentautuvansa ammatilliseen identiteettiin, jonka osana on perinteisesti ollut konservatiivisia arvoasetelmia.
– Opetustilanteisiin heijastui tämäntyyppistä diskurssia. Puhutaanko virheistä? Miten kohdellaan nuorempia kollegoita? Miten vanhempi kollega kohtelee työkavereitaan tai puhuu hoitajista, millaisia tunnelmia on lääkäreiden välisissä kokouksissa tai arkisissa työelämän tilanteissa?
Toki lääkäreitä ja työyhteisöjä on monenlaisia. Saukkola itse on päässyt osaksi tasa-arvoisia työyhteisöjä, joissa ammattiryhmien välillä tehdään aitoa yhteistyötä ja joissa hän on lääkärinä saanut olla oma itsensä.
Opiskeluaikana Saukkola ymmärsi valmentautuvansa ammatilliseen identiteettiin, jonka osana on perinteisesti ollut konservatiivisia arvoasetelmia.
– Yhteiskunnassa muutenkin näkyy tiettyjen kyseenalaistamattomien asetelmien purkamista. Ehkä vanhoja auktoriteetteja ei enää oteta annettuina, ehkä tämä on osa laajempaa ilmiötä.
Samaa ilmiötä on se, että Lääkäri Anni julkaisee kymmenille tuhansille seuraajilleen videon, jossa makaa sohvalla villapaita päällään ja pohtii lääkäreiden ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten uupumusta tai siihen liittyvää stigmaa.
Muutos vaatii luottamusta
”Haluan rikkoa lääkäreistä syntynyttä kuvaa, että me elettäisiin jotenkin normaalista poikkeavaa elämää. Tekona ja ajatuksena se voimistaa mua itseäni ja muistuttaa mua siitä, että mä oon ihminen, mutta myös toivon, että se rohkaisee muita lääkäreitä ja ammattilaisia muistamaan sen ja helpottaa sitä että potilaat muistais sen. Et lääkärikin on vain ihminen.”
Näin Saukkola pohtii Instagram-videoillaan. Postauksissaan hän on ottanut kantaa paitsi terveydenhuollon ammattilaisten mielenterveyteen, haavoittuvuuteen ja jaksamiseen, myös esimerkiksi aborttilainsäädäntöön ja transsukupuolisten oikeuksiin – ja puhunut kuukautisista ja suoliston hyvinvoinnista.
Aluksi Saukkola pysytteli tiukemmin terveysfaktassa. Palautteen pohjalta hän on tuonut enemmän itseään peliin. Näin Instagramin videopäivityksissä nähdään Anni piknikillä tai patikoimassa, tai esittelemässä huonekasvejaan niiden latinankielisin nimin.
Helposti lähestyttävälle lääkärille on kysyntää. Myös mediassa. Saukkolalla on seuraajansa Instagramissa, minkä lisäksi hän tavoittaa etenkin nuoria myös Lääkäripodi-podcastilla, jota pitää yhdessä lääkärikollegansa kanssa. Sitten tulevat haastattelut, tv-esiintymiset, ensi keväänä Tiedenaisten kanssa julkaistava kirja sekä toivottavasti myös tv-sarja, josta parhaillaan neuvotellaan.
Helposti lähestyttävälle lääkärille on kysyntää myös mediassa.
Jokainen lääkäri ei voi, eikä jokaisen tarvitse olla somelääkäri. Mutta sosiaalisen median dialogisuutta ja välittömyyttä Saukkola toivoisi kaikkien kollegoidensa vastaanottohuoneisiin.
– Kun vastaanotolla on keskusteleva, luottamuksellinen ilmapiiri, lääkäri voi oppia potilaansa elämästä, motivaatiosta ja arkisista elintavoista. Näitä ymmärtämällä saadaan aikaan muutosta ja terveyshyötyjä.
Tähän vuorostaan liittyy se toinen syy, miksi Saukkolasta tuli Lääkäri Anni.
Monta tapaa olla lääkäri
– Minua rassaa se, että potilaita tuomitaan siitä, että he googlaavat oireitaan. Ei ole millään tavalla rakentavaa eikä realistista nykyaikana odottaa, että ihmiset eivät etsisi tietoa, sanoo Saukkola.
Tiedonhaku ei ole uhka lääkärille: potilaat hakevat tietoa, ja lääkärit ovat ammattilaisia, jotka näkevät kokonaisuuden ja osaavat toimia sen pohjalta, Saukkola toteaa.
Kuitenkaan netti kokemusasiantuntijoineen ei ole ongelmaton tila. Jos ihmiset eivät osaa arvioida tai suhteuttaa omaksumaansa terveystietoa, voi syntyä vakavaakin vahinkoa.
Saukkola jakaa napakoita tietoiskuja terveysaiheista ja kumoaa sitkeitä harhaluuloja.
– Itse ajattelen, että kun tietoa kuitenkin etsitään, voisinko minä jotenkin tukea kriittistä ajattelua ja tiedon luotettavuuden arviointia.
Siksi Saukkola jakaa napakoita tietoiskuja terveysaiheista ja myös kumoaa sitkeitä harhaluuloja. Usein häntä pyydetään puuttumaan muiden sisällöntuottajien virheellisiin väittämiin, mutta se on rooli, jota hän ei liiaksi halua ottaa.
Lääkärille sisällöntuotannon eettiset pohdinnat ovat tiukempia kuin monille muille sosiaalisen median vaikuttajille. Osaltaan terveydenhuollon ammattilaisen tuottamaa sisältöä rajataan laillakin, vaikka sisältöä tuottaisi yksityishenkilönä. Eikä somesta löydy vanhempaa kollegaa, jota konsultoida vaikeissa tilanteissa.
Sellaisenaankin työ on palkitsevaa: se on Saukkolalle ominainen tapa toimia alallaan.
“Monet toteuttavat jotain normia olla lääkäri. Lääkäriyttä voi kuitenkin toteuttaa monella tavalla.”
– Monet toteuttavat jotain normia olla lääkäri. Lääkäriyttä voi kuitenkin toteuttaa monella tavalla. Ihmiset voisivat miettiä omia vahvuuksiaan ja katsoa rohkeasti myös lääketieteen ja muiden tieteiden rajapinnoille.
Saukkola itse tekee parhaillaan yksityisellä lääkäriasemalla nelipäiväistä viikkoa, josta kahtena päivänä työskentelee yleislääkärinä ja kahtena päivänä viestintäkonsulttina. Voi olla, että tulevina kuukausina vastaanotto vaihtuu kokonaan viestintätehtäviin. Polku on kuitenkin väliaikainen.
Jossain kohtaa Saukkolaa kutsuvat neurologian erikoistumisopinnot, joihin hänet hyväksyttiin viime kesänä. Tästä hän kertoi seuraajilleen samassa heinäkuisessa postauksessaan, jossa kertoi Kyösti-koirasta. Päivitys keräsi 3560 tykkäystä.
Anna palautetta jutusta