Saana Sassalin kaksi roolia: laulaja ja sairaanhoitaja
Kuvateksti: Saana Sassali työskentelee peräti kahdessa toiveammatissaan, sairaanhoitajana ja esiintyvänä artistina. Työt täydentävät hyvin toisiaan.Tangokuningatar ja sairaanhoitaja Saana Sassali luonnehtii molempia kutsumusammattejaan asiakaspalveluksi parhaimmillaan. Hoitoalan ihminen hoitaa, lohduttaa ja tuo helpotusta. Keikoille ihmiset tulevat hakemaan sielunhoitoa, vaihtelua ja eheyttäviä kokemuksia.
Niin hoitotyö kuin viihdyttäminenkin ovat hänen mukaansa tiivistä vuorovaikutusta.
– Työssäni sekä artistina että sairaanhoitajana tunnen ihmisten tulevan todella lähelle. Annamme paljon itsestämme molemmin puolin. Molemmat ammatit tarjoavat myös vastapainoa toisilleen, koska maailmat ovat kuitenkin hyvinkin erilaiset, hän kuvaa.
Saana Sassali kruunattiin tangokuningattareksi vuosi sitten. Kiinnostus tangoon juontaa lapsuudesta, kun koko perhe seurasi tangomarkkinoita televisiosta.
– Mietin silloin, että joskus vielä osallistun.
Tangoon hän ei kuitenkaan taipunut kylmiltään. Taustalla ovat monivuotiset opinnot konservatoriossa sekä musiikkipedagogiikan parissa.
Musiikkiopintojen ohella hän opiskeli sairaanhoitajaksi, kuten moni muukin hänen suvussaan, koska ihmisläheinen hoitotyö tarjosi mielekkään vaihtoehdon luovalle alalle.
Musiikkiopintojen ohella hän opiskeli sairaanhoitajaksi, kuten moni muukin hänen suvussaan.
Ensikertalaisesta tuli tangokuningatar
Mutta mielessä kyti lapsuuden haave, jonka Sassali sanoittaa kolmenkympin villitykseksi.
– Halusin repäistä musiikin saralla, tehdä jotain ihan hullua, hassua ja erilaista.
Vaakakupissa painoi myös tieto, että tangomarkkinat poikisi voittajalle ennalta myytyjä keikkoja koko vuodeksi.
Kuningattaren kruunu tulikin repäisijälle ensi yrittämällä, mikä on onnistunut tangomarkkinoiden 30-vuotisessa historiassa vain muutamalle.
Tangon pyörteissä hän myös irtisanoutui työstään sairaanhoitajana jo Seinäjoen loppukilpailupaikan varmistuttua. Kuningatarvuosi täyttyikin musiikista niin, ettei hoitotyöhön olisi riittänyt voimia sen paremmin ajallisesti kuin psyykenkään puolesta.
– Kuninkaallisten vaihduttua keikkoja on ollut rauhallisempaan tahtiin, pari, kolme kuukaudessa, mikä on ihan riittävä määrä.
Tasapainoilua kahdessa ammatissa
Sassali on palannut ammattiinsa sairaanhoitajana. Tiiviin keikkavuoden jälkeen paluu hoitotyöhön tuntuu tervetulleelta vaihtelulta.
– Täytyy ilmeisesti ottaa etäisyyttä työhönsä, että siitä pystyy nauttimaan, löytää taas palon ja intohimon, on työ mikä tahansa.
Sukkulointi kahden työn välillä hakee parhaillaan uomaansa. Musiikkiurassa on nyt taitekohta. Sassali pohtii, mihin siinä keskittyy ja millä intensiteetillä.
– Nykyinen keikkatahti on sopiva suvantovaihe.
Lokakuun alussa on ilmestynyt sinkku, jonka Sassali on itse tehnyt. Sen hän kertoo soineen hyvin paikallisradioiden listoilla.
Sassalille on tärkeää pitää huolta työhyvinvoinnista myös artistina. Tiukan keikkaputken tangokuningattarena kokenut artisti tietää musiikkitaivaan kärkimuusikoiden tekevän raskasta työtä. He ovat kaiken aikaa poissa kotoa läheisten luota. Siinä ei ole mitään tavoiteltavaa.
Jos Sassali joskus on todella suosittu muusikko, hän ei panosta jatkuvaan reissuun ja keikkailuun.
– Toivon, että olisin muusikkona joskus sellaisessa asemassa, että voisin sanella työtahtini. Saisin keikkailun tuomaa vaihtelua, mutta myös arkea läheisten kanssa.
Kotiasiat kunnossa ja voimaannuttava työ
Sassalin hyvinvointia ylläpitävät perhe, johon kuuluvat avomies ja koira sekä suku ja ystävät.
– Elämä on kunnossa, kun kotiasiat ovat kunnossa ja suhteet läheisiin ovat hyvät. Mikään ei mene niiden edelle.
– Elämä on kunnossa, kun kotiasiat ovat kunnossa ja suhteet läheisiin ovat hyvät.
Fyysistä kuntoaan hän pitää yllä juoksemalla, lenkkeilemällä koiran kanssa ja käymällä kuntosalilla pari, kolme kertaa viikossa. Hän haluaa nostaa resilienssiään, erityisesti stressinsietokykyään.
– Elämä on kunnossa, kun kotiasiat ovat kunnossa ja suhteet läheisiin ovat hyvät.
– Yritän saada liikunnasta keinon purkaa stressiä ja ehdollistaa itseni siihen. Mitä haastavampi päivä, sitä enemmän tekee mieli liikkumaan ja ulos.
Itse työkin voimaannuttaa molemmissa ammateissa.
– Kun ihmiset kertovat, että he ovat kokeneet hyväksi apuni ja läsnäoloni tai esiintymiseni ja tulkintani, se antaa voimaa. Aina ei palautteeseen tarvita edes sanoja vaan sen tuntee, sillä molemmissa ammateissa kehittyy ihmislukijaksi.
Hankaliakin kohtaamisia tulee
Niin artisti kuin hoitaja törmäävät hankaliinkin tilanteisiin. Silloin on Sassalin mukaan hyvä muistaa, että jokainen meistä on historiansa ja sen hetkisen hyvinvointinsa tulos.
– Kun pyrkii ymmärtämään toisen tilan ja katsoo hieman pintaa syvemmälle, ei kukaan tunnu enää hankalalta. Joskus tietysti sattuu, mutta kun nukkuu hyvin ja on virkeä seuraavana päivänä, kaikki on taas hyvin.
Ikävyyksien sietokykyä tuo myös ammattitaito.
– Pystyn vastaanottamaan aika paljon imemättä asioita itseeni. Asiakaspalvelutyössä se taito vaaditaan, että voi tehdä työtään henkisesti eheänä.
Artisti ja sairaanhoitaja ovat Saanan kaksi puolta. Sairaanhoitajana hän on asiantuntija, joka auttaa ja antaa henkistä tai fyysistä ohjausta. Artistina taas voi sujahtaa viihdyttäjän rooliin ja tuoda iloa ja hyvää fiilistä ihmisille.
– Artistina haluan viihdyttää ja sairaanhoitajana työskennellä turvallisena asiantuntijana. Rooleihin eläydyn tilanteen mukaan.
Kampanja edistää liikuntaa ja lavakulttuuria
Musiikilla liikkeelle -kampanjassaan Sassali yhdistää osaamisensa. Hän haluaa lavatanssit takaisin tuottamaan tanssin iloa ja terveyttä suurille ikäluokille. Samalla pelastuisi osa kansankulttuuriamme, joka on tuonut ihmiset yhteen lähes kahden vuosisadan ajan.
– Nykyisin työuransa loppuvaihetta elävät ja eläkkeelle jääneet ovat ylivoimaisesti suurimmat lavatanssien kävijäryhmät. Aktivoimalla ihmisiä enemmänkin tämän kulttuurin pariin, voimme ehkäistä syrjäytymistä ja yksinäisyyttä.
Isolla kirkolla ja Arkadianmäellä syrjäytymisestä ja yksinäisyydestä puhutaan paljon, mutta tehdään Sassalin mielestä tosi vähän mitään konkreettista. Lavat kun sijoittuvat kehä kolmosen ulkopuolelle.
Lavat ovat kuitenkin maakunnissa tapahtumien keskuksia, joka työllistävät muitakin kuin muusikoita. Ne elävöittävät kulttuurin monipuolisuutta.
– Olisi hienoa, jos sosiaali- ja terveystoimi lähtisi jollain tavalla tukemaan lavakulttuuria. Varsinkin maakunnissa lavatanssit voisivat olla hoitomuoto.
Tanssi ja musiikki ylläpitävät tutkitusti aivoterveyttä. Mukana ovat kaikki hyvinvoinnin osa-alueet – fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen.
Varsinkin maakunnissa lavatanssit voisivat olla hoitomuoto.
Sassali ehdottaa, että ihmisiä houkuteltaisiin liikkumaan tanssien kuljettamalla heitä lavatansseihin viikonloppuisin.
– Siinä tuettaisiin ihmisten hyvinvointia ja maaseudun elinvoimaisuutta, hän innostaa.
Idea odottaa koppaajaa. •
Olipa kiva saada tieto että ole myös nyt hoitotyössä .olen siitä varma että luonteesi sopii hoitotyöhön erinomaisesti senverran olen tutustunut sinuun ,olet ihanan hieno ihminen. Seuraan kyllä esiintymisiäsi olisi kiva tavata Rokualla tapasimme viimeksi .Kaikkea hyvää sinullea
Todella Saana on iloinen esiintyjä. Tasapainoinen ja ihan itsensä näköinen. Lava karismaa parhaimmillaan hänen esiintymisensä. Aina hymy huulillaan iloisena. Upea erottuva ääni, jonka tunnistaa. Viisaita sanoja tässä haastattelussa. Tuntuu että hänen sanomisensa asioista ovat todella voimaannuttavia.