Pesua kovalla paineella
Mikko Lomperi on pessyt teollisuuden säiliöitä ja putkistoja 15 vuotta. Työn tuomalla ja omakohtaisella kokemuksella hän tietää, että hetkeksikään ei passaa herpaantua. Omasta kunnosta ja terveydestä kannattaa pitää huolta.
Korkealla paineella ja vedellä peseminen on hikistä ja fyysisesti raskasta työtä. Työasennot ovat ahtaissa tiloissa joskus kovin hankalat, ja se tuntuu koko kropassa pitkän työpäivän jälkeen.
– Vesi ja korkea paine ovat aina vaarallinen yhdistelmä. 1 000–2 500 barin paineella vesi lähtee kuin luoti ja suihku on tappava. Liitin voi pettää kovassa paineessa, ja letkusta tulee sillä hetkellä viuhuva piiska. Ennen kuin jalka nousee käynnistyskytkimeltä tai tekniikka ymmärtää tapahtuneen, vahinko voi ehtiä tapahtua. Tarkistamme letkujen kunnon joka päivä ennen niiden käytön aloittamista. Työkohteessa on kuuden metrin turvaraja koko letkuverkoston matkalla.
– Teemme työtä pareittain 12 tunnin työvuoroissa, yksin näitä töitä ei saa tehdä. Kun toinen on pesemässä, toinen seuraa jatkuvalla näköyhteydellä ja vastaa työn turvallisuudesta. Säiliötöissä voidaan käyttää lisäksi kolmatta kaveria luukkumiehenä.
– Käytän työssä asianmukaisia suojavälineitä. Räjähdyspuku suojaa kovalta vesisuihkulta niin, että jälki jää mutta suihku ei lävistä pukua. Työturvallisuustietoa saan niin omalta kuin työkohteena olevalta yritykseltä säännöllisesti. Tietoa on saatavissa riittävästi, sen kurinalainen soveltaminen on itsestä kiinni.
– Olen kokenut omakohtaisesti, kun ”mato” eli holtittomasti vapaaksi irronnut letku tuli tuubiputkesta ylös 800 barin voimalla käsille. Sen ehti juuri tajuta ja ottaa jalan pois kytkimeltä. Vaikka kokemusta on karttunut kuinka, näin voi käydä, eikä koskaan saa olla liian varma. Pelko jäi onnettomuuden jälkeen ja on läsnä yhä. Olen tullut varovaisemmaksi, hetkenkin herpaantuminen voi olla kohtalokas.
– Lääkäreiden toivoisin perehtyvän paremmin tämänkaltaisten vammojen hoitamiseen. Niiden ehkäisemiseksi on pidettävä itsestä hyvää huolta. Säännöllinen venyttely ja lenkit koiran kanssa pitävät paikat kunnossa ja tuulettavat päätä. Mikäli jumit kehossa ärtyvät hankaliksi, on työterveyshuoltomme fysioterapia käytettävissä. Työn luonteen vuoksi terveystarkastusrytmimme on tiivis ja seuranta tarkan kattava.
– Laitteet kehittyvät koko ajan, mikä lisää osaltaan työturvallisuutta ja käyttömukavuutta. Erityiset säiliöpesurit ja monet apuvälineet ovat vähentäneet pistoolipesua, mikä on raskain pesumenetelmä. Tuskin muistan urani alkuaikaa, kun säiliö täytettiin vedellä ja pesu tapahtui kumilautasta. Vettä vähentämällä tultiin säiliössä alaspäin.
Anna palautetta jutusta