Työhyvinvointi

03.12.2014

Perheystävällinen 24 h -yhteiskunta on mahdollinen

Epätyypillinen työaika koskettaa monia perheitä. Työtä tehdään iltaisin, öisin ja viikonloppuisin työvuorojen ja pitkäksi venähtäneiden työpäivien ja työmatkojen takia. Suomen Akatemian rahoittama Perheet 24/7 -tutkimushanke osoittaa, että epätyypillinen työ voi hankaloittaa työn ja perheen yhteensovittamista, mutta arjen voi järjestää toimivaksi.

Tutkimuksessa verrattiin lapsiperheitä Suomessa, Alankomaissa ja Isossa-Britan­niassa. Alankomaissa epätyypillistä työ­aikaa tekevät perheet voivat paremmin kuin säännöllistä työaikaa tekevät. Kotihoidon arvostus on suuri ja työajat joustavia. Suomessa erityispiirteenä on kunnallinen vuoropäivähoito. Epätyypillinen työaika koettiin haasteena työn ja perheen yhteensovittamisessa. Isossa-Britanniassa epätyypillinen työaika oli yhdistettävissä hankalasti perhe-elämään pitkien työpäivien ja kalliin päivähoidon vuoksi.

Epätyypillistä työaikaa tekevien lapset viettivät päivähoidossa kuukausitasolla vähemmän aikaa kuin säännöllistä päivätyötä tekevien lapset, mutta yli kymmentuntisia päiviä oli enemmän. Ilta- ja viikonloppuhoidossa olevat lapset jäävät paitsi esiopetuksesta. Valtakunnallisen lainsäädäntöön pohjaavan ohjeistuksen puuttuminen tuottaa käytäntöihin kirjavuutta ja vaikeuttaa lasten edun toteutumista.

Lapsiperheiden elämää on tuettava eri suunnista 24/7-yhteiskunnassa. Vanhem­pien pitäisi pystyä vaikuttamaan työaikoihinsa. Perheissä olisi voitava vuoro­tella ja jakaa kasvatusvastuuta, tehdä uravalintoja ja luoda arkeen pysyvyyttä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.