Merja Oljakka: Ura auringon hehkussa
Siivous, kiinteistönhuolto, turvapalvelut ja pesulatyöt ovat monen ensimmäinen työtilaisuus. SOL Palveluiden henkilöstön kehittämisen johtaja Merja Oljakka muistuttaa, että alalla voi kouluttautua ja edetä miten pitkälle tahansa.
Moni ei tule ajatelleeksi alaa mahdollisuutenaan. Asenne ja innostunut työote vievät täällä silti eteenpäin, Merja Oljakka kertoo.
Oljakan oma ura on hyvä esimerkki työn ja opiskelun onnistuneesta yhdistelmästä. Maatilan tyttö Parkanosta oppi jo nappulana arvostamaan työtä.
– Maatalossa jokainen perheenjäsen on pieni yrittäjä. Sinulla on omat vastuut, jotka hoidat jo pienestä pitäen.
Oljakka opiskeli kotitalousteknikoksi ja ryhtyi keittäjä-emännäksi Loviisan voimalan väelle. Sitten kutsuivat Helsinki ja työ palveluesimiehenä puhdistusalan yrityksessä. Tie johti suurempaan siivousalan yritykseen kouluttajan ja suunnittelupäällikön tehtäviin, vaikka hän samaan aikaan pohti alanvaihtoa.
Oljakka oli hakenut ja päässyt sairaanhoitajanopistoon. Hän vietti kesää pienen poikansa kanssa ja harkitsi tulevaa. Työ voitti sillä kertaa opinnot. Aviomies myös totesi, että empaattinen vaimo toisi ehkä kaikki murheet sairaalasta kotiin.
Kouluttamisen ekspertti sanoo nyt, että valinta oli oikea. Kouluttajan ja suunnittelupäällikön paikka tarjosi kokemuksen suuremmasta yrityksestä. Kun myöhemmin sitten tarjoutui tilaisuus lähteä opettajaksi, hän pyysi ja sai kaksi vuotta virkavapaata kouluttajan työstään.
Opettajan sijaisuus ja omat opettajaopinnot sujuivat rinta rinnan. Rehtori tarjosi viransijaisuuden päätyttyä mahdollisuutta jatkaa opettajana, mutta Oljakka halusi takaisin yrityselämään.
Auringon väreissä
SOL Palveluihin Oljakan tie johti kaksitoista vuotta sitten. Siitä lähtien aurinkoa logossaankin kantava yritys on kuljettanut monipolvisella urapolulla ja tarjonnut tilaisuuden kouluttautua työn ohessa näyttötutkintomestariksi, business coachiksi ja viimeisenä oppimismuotoilijaksi. Henkilöstöjohtajana hän vastaa nyt siitä, miten ja minkälaisin sisällöin yhtiö kouluttaa moniammatillista ja monikulttuurista henkilöstöään.
– Koska muutoksia on koko ajan, ei sammaloitumaan ehdi, hän toteaa ja heittää hymyn, yhtä aurinkoisen kuin hänen kirkkaankeltainen huivinsa, joka toistaa yhtiön värimaailmaa.
Keltaista on työssä yllään jokaisella toimihenkilöllä. Työntekijöiden vaatetus hehkuu punaista ja keltaista.
– Ei minulla aiemmin ole ollutkaan kuin yksi keltainen takki, josta todella pidin. Nyt keltaista löytyy jo vapaa-ajan vaatteistanikin.
– Kun Liisa Joroinen aikanaan sai perheyrityksen siivouspalvelun omakseen, hän otti henkilöstön ja arkkitehdin yhdessä rakentamaan brändiä. Sieltä tulevat kirkkaat värit ja kaikki aurinkoisuus, jotka kulkevat mukana ja näkyvät kaikessa.
SOL on nimennyt toimintonsa Aurinkokunnaksi, joka palvelee kaikilla toimialoillaan Lean-periaatteella – ajatuksena on tehdä kerralla kaikki oikein. Ammattitaito ja jatkuva koulutus tukevat tavoitteen toteutumista.
Ammattitaidolla oikein
SOL Palvelut tuottaa siivousta, kiinteistöturvaa ja toimitilapalveluita. Yhtiöllä on myös pesulapalveluita sekä yrityspesula nimeltään Aurinkopesula. Yrityksen henkilöstöpalvelut räätälöivät henkilöstövuokraus-, rekrytointi- ja suorahakupalveluja alalle kuin alalle.
Suomen lisäksi SOL ulottaa palvelunsa Ruotsiin, Baltian maihin sekä Venäjällä Pietariin ja Moskovaan. Henkilökuntaa on 14 000, heistä Suomessa 9 000.
– Voisi luulla, että kyllä nyt jokainen osaa siivota ja pyykätä, mutta vain ammattitaitoinen osaa tehdä asiat oikein nykyisissä työympäristöissä, saati tulevissa. SOL kouluttaa kaikkia henkilöstöryhmiään.
Alueellisissa piireissä osan koulutuksista hoitavat esimiehet ja palvelujohtajat. Oljakan tiimissä laajempia kokonaisuuksia vetää neljä kouluttajaa. Vuoden koulutukset löytyvät Aurinkokunnan koulutuskalenterista, jota Oljakka parhaillaan työstää vuodelle 2019.
– Haastamme myös asiakkaan mukaan koulutukseen asiakaspalvelun ja turvallisuuden takaamiseksi, sillä koemme, että se on meille yhteinen työpaikka.
Pääsääntöisesti koulutuskielet ovat suomi ja englanti, jonkin verran myös venäjä. Virosta, Venäjältä sekä muista maista tulevat työntekijät saavat Keudassa ja muissa ammatillisissa oppilaitoksissa tutkintoon tai sen osaan johtavaa koulutusta, jossa mukana ovat suomen kielen opinnot.
– Haluamme suomen kielen opetusta mukaan entistä enemmän voidaksemme luoda monipuolisempia urapolkuja. Kaipaamme esimieskuntaan myös muussa kuin suomalaisessa kulttuurissa kasvaneita henkilöitä.
Oljakka luottaa koulutusten monipuolistuvan. Työssä oppimisen merkitys kasvaa, koska opetusta viedään entistä enemmän työpaikoille. Näin oppiminen ja opetuksen onnistuminen pystytään myös todentamaan paremmin. Oppisopimusopiskelijoita yrityksellä on vuosittain 250–300.
Käytössä on kaksi verkko-oppimisympäristöä. Työntekijöiden oppimisympäristö avautuu yrityksessä työskenteleville ilman eri tunnuksia. Vastikään julkistettiin toimihenkilöiden uusi oppimisympäristö Aurinkoakatemia.
Opetus onkin vahvasti matkalla verkkoon. Alkuperehdytys ja muutamat muutkin kurssit ovat jo verkossa, ja suunnitelmissa on rakentaa uusia verkkokursseja vielä tämän vuoden aikana.
Koulutuksen moniottelija arvioi webinaarien ja lyhyiden verkkokurssien painoarvon kasvavan.
– Ydinkysymys on, miten saamme kiteytettyä opittavan niin, että se kiinnostaa ja innostaa oppijaa. Mielenkiintoista on myös nähdä, milloin saamme alan koulutukseen enemmän pelillisyyttä ja simulaatioita.
Uudistusten etunenässä
Yhtiö haluaa kulkea etunenässä alan uudistuksissa. Oljakka edistää koulutusta muutosten vauhtiin yhteiskunnallisena vaikuttajana opetushallituksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämissä toimikunnissa. Ammatillisen koulutuksen uudistuksen myötä hän johtaa Opetushallituksen asettamaa puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan työelämätoimikuntaa seuraavat kolme vuotta.
– SOL haluaa, että seuraamme ja vaikutamme alan kehitykseen laajasta näkökulmasta. Se on tärkeää myös omalle ammatilliselle kehitykselleni.
Digitalisaatio, tekoäly ja robotiikka kuuluvat nekin alan arkeen ja vaativat osaansa koulutuksissa.
– Meilläkin on kohteeseen sijoitettu robotti, ja katsomme, mihin se pystyy. Varmasti niitä on kymmenen vuoden kuluttua huikeasti enemmän, mutta pidän robottia työparina ihmisille, en hänen korvaajanaan. Tekoäly taas tulee avuksi muun muassa datan analysointiin ja järjestelyyn.
Terveenä eläkkeelle
Työturvallisuus on keskiössä SOLin kaltaisessa monialayrityksessä. Tavoitteena on, että jokainen voisi tehdä työnsä turvallisesti ja päästä terveenä eläkkeelle.
Moni solilainen tarvitsee työssään puhdistusaineita ja kemikaaleja.
– Reilusti 85 prosenttia käyttämistämme tuotteista on ympäristömerkittyjä. Haemme kaiken aikaa työmenetelmiä, jotka vahvistavat turvallisuutta. Yhtä tärkeää on ohjeistaa työntekijät käyttämään tuotteita oikein ja suojautumaan käyttäessään erilaisia puhdistusaineita, vaikka kyse onkin ympäristömerkityistä tuotteista. Suuremmissa kohteissa aineiden annostelu hoituu automaattilaitteilla.
Yritys on konseptoinut toiminnan ja tuotteet erilaisiin toimintaympäristöihin esimerkiksi oppilaitoksiin, toimistoihin ja terveydenhuollon kohteisiin.
Mutta sairastumisilta ei voi välttyä. SOLilla suurimpia syitä sairauslomiin ovat tuki- ja liikuntaelimien vaivat. Tules-ongelmista koituu sairauslomista yli puolet.
– Olemme tehneet Aurinkokunnan ergonomiaoppaan ja -videon, jotka neuvovat vähiten kuormittavat työtavat sekä palauttavat liikkeet rasittavien työasentojen vastapainoksi. Tärkeintä on, että työmenetelmät opitaan heti oikein, sillä virheasennoista poisoppiminen on vaikeaa.
Kun työ uudessa asiakaskohteessa alkaa, tehdään riskikartoitukset paikan päällä. Näin jäljitetään mahdolliset vaaran paikat ja haetaan keinot, joilla ennakoidaan ja estetään vahingot.
Työturvallisuuden seurantaan solilaiset käyttävät sähköistä työkalua, jolla voi kirjata turvattomuushavainnon tai vaihtoehtoisesti tehdä sen paperiversiona. Tavoitteena on, että jokainen solilainen tekee vähintään kaksi läheltä piti -ilmoitusta vuodessa. Nolla työtapaturmaa on tietysti päämäärä, mutta siinä ei Oljakan mukaan vielä olla.
– Tapaturman sattuessa haetaan juurisyy. Samoin häirintä ja epäasiallinen kohtelu tunnistetaan, ja siihen puututaan heti. Häirintään törmätään silloin tällöin muun muassa hotellien kerroshoidon tehtävissä. Siksi huoneeseen ei koskaan mennä yksin, jos asiakas on huoneessa.
Tietoa turvallisesta työnteosta kasvattaa myös työturvallisuuskoulutus ja -kortti. Parhaillaan testataan, miten työturvallisuuskorttiin liittyvä koulutus toimii verkossa.
“Alan kehityksen seuraaminen laajasta näkökulmasta on tärkeää myös omalle ammatilliselle kehitykselleni.”
Keltaisiin panttereihin
Yhä harvempaa eläkeläistä houkuttelevat kudin ja kiikkutuoli. SOLilla työintoinen ja -kuntoinen eläkeläinen voi halutessaan liittyä keltaisiin panttereihin ja jatkaa työntekoa omilla ehdoillaan, kun kerran osaamista ja voimia vielä riittää.
– Ikä ei saa suoraan määrittää eläkkeelle siirtymistä. Voimavarat, osaaminen ja oma motivaatio ruokkivat tulevaisuudessa entistä enemmän hyvinvointia ja eri ikäisten ihmisten yhteistyötä työpaikoilla. Näin saadaan myös talteen se hiljainen tieto, joka muuten katoaisi.
Oljakka muistuttaa, että töitä tehtiin ennenkin monen sukupolven voimin, miksei nyt. Hänenkin isovanhempansa asuivat samassa pihapiirissä ja osallistuivat työntekoon perheen rinnalla. Hän kertoo myös miehensä tädistä, joka ehti elää yli sadan vuoden ja jatkoi arjen töitä iästä huolimatta.
– Näkö heikkeni, mutta hän halusi edelleen sahata polttopuunsa. Niinpä tytär teki mallikehikon, jolla sahan saattoi osoittaa oikeaan kohtaan. Se oli sitkeyttä, jonka toivoisi siirtyvän nuoriimme.
Kulttuureissa haastetta
Vaativimmaksi työssään Oljakka tuntee monen kulttuurin haasteet: kuinka katsoa tilanteita tasapuolisesti kaikkien näkökulmasta. Yhteisymmärrystä helpottavat koulutuksen lähipäivät, yhteinen kieli ja ymmärrys. Siksi tarvitaan vuorovaikutusta kasvotusten, eikä verkko voi olla koti kaikelle koulutukselle.
– Vuorovaikutus on silti vaikeaa, kun niin moni haluaa pitää kiinni omasta näkökannastaan, vaikka aina on mahdollista katsoa asioita toisen näkökulmasta – ainakin yrittää. Siinä asiassa ei koskaan tule valmiiksi, vaikka kuinka paljon lukisi ja yrittäisi itse kehittyä.
Parasta työssä ovat Oljakan mukaan vapaus tehdä erilaisia asioita sekä yhteisöllisyys. Hän voi päättää, tekeekö työnsä etänä vai fyysisesti paikan päällä. Vapaus ja vastuu ovat arvossaan.
Koska koulutusammattilaisella on asiantuntijoita johdettavanaan, hän pyrkii jakamaan vastuuta ja vapautta myös heille ja kohtelemaan kaikkia tasapuolisesti.
– Palautteen antamisessa minulla on kuitenkin kehittämisen varaa.
Hermojaan hän ei silti menetä tiukassakaan tilanteessa.
– Kun pojan kavereiden lapset ovat käymässä kodissamme, joka on aikuisten asunto pikkutavaroineen, lasten vanhemmat ihmettelevät, miten voin olla niin
kylmähermoinen lasten tutkiessa tavaroita, hän kertoo.
Lapset ovat joka tilanteessa lähellä Merja Oljakan sydäntä. Omia lapsenlapsia ei vielä ole, mutta hän nauttii yhteisistä hetkistä ystävien ja sukulaisten jälkikasvun kanssa.
Oljakka kertoo oppineensa vuosien saatossa luottamaan ja luopumaan.
– Poikani työskentelee puolustusvoimissa ja on useampaan otteeseen ollut kansainvälisissä tehtävissä muun muassa rauhanturvajoukoissa. Olen ollut sydän kylmänä, kun hän on lähtenyt maailmalle, mutta aina hän on tullut takaisin.
Takaisin kotiin
Oljakka kertoo nauttivansa työstään henkilöstön ja itsensä kehittäjänä. Työpäivien jälkeen hän on moneen otteeseen uppoutunut työhönsä tai lukemiseen, eikä hän koskaan ole rajannut työtä ja vapaa-aikaa tiukasti toisistaan, sillä ne ovat aina lomittuneet sutjakasti toisiinsa.
Työstä irrottaa sopivasti vapaa-ajan talo kotipuolessa. Viikonloppuisin ja lomilla perhe palaa Parkanoon, josta löytyi tontti talolle sattumalta Hesarin kautta. Aviopari kävi paikalla talvisaikaan, osti tontin ja aloitti rakennustyöt seuraavana kesänä.
– Siellä on puolen hehtaarin pihamaa, jossa riittää puuhaa vastapainoksi työlle. Joka kevät saan nähdä, mitä maasta nousee ja mitä pitää uusia.
Rentoja hetkiä tuovat myös kirjat, muutkin kuin opiskeluun liittyvät. Runot ja mietelmät ovat lähellä sydäntä, ja niillä hän ryydittää usein puheitaan valmistuneille ja postejaan henkilöstölle.
Anna palautetta jutusta