Maailmalla – tässä maassa suomalaisen on helppo olla
Lauri Jukarainen tekee säännöllisesti etätöitä Virossa, vaikka varsinainen toimipaikka on Suomessa. Lauttamatka työpisteiden välillä kestää reilut kaksi tuntia.
Virossa eläminen ja työskentely on suomalaiselle helpompaa kuin monessa muussa maassa, sanoo Varman asiakkuuspäällikkö Lauri Jukarainen. Arjessa onkin paljon tuttua.
– Voin kävellä Prismaan ostamaan samoja tuotteita kuin Suomesta. Täältä saa karjalanpiirakoitakin, vaikka se ei olekaan mikään juttu virolaisessa ruokakulttuurissa. Televisiossa näkyvät Ylen kanavat.
Suurimman osan työajastaan Jukarainen viettää pääkonttorilla Helsingissä, mutta työsopimusta laadittaessa sovittiin, että Jukarainen voi työskennellä yhden päivän viikossa Tallinnassa. Siellä hänellä on markkinointialalla työskentelevän virolaisen kumppaninsa kanssa yhteinen asunto.
– Hakiessani uutta työpaikkaa minulle oli selvää, että otan sen vastaan, jos voin sopia tekeväni osan työajasta etänä Tallinnasta. Minulla oli onnea, että sain toteuttaa toiveeni.
Jukarainen kokee, että työskentelystä ulkomailla on hänelle myös ihan konkreettista hyötyä omassa työssä.
– Moni vakuutusasiakkaistani on tekemisissä saman asian kanssa, kun heidän työntekijänsä työskentelevät ulkomailla. Omien kokemusteni kautta opin, mitä ulkomailla työskentelyssä täytyy ottaa huomioon, ja voin jakaa tietämystäni muille.
Iso osa Jukaraisen työajasta kuluu asiakkaiden tapaamiseen livenä tai etäyhteyksien avulla. Suuria eroja käytännön työpäivissä ulkomailla ja Suomessa ei ole, vaikka fyysiset tapaamiset kasvotusten asiakkaiden tai kollegoiden kanssa eivät ole mahdollisia Viron työpäivinä.
– Etätapaamiset ovat arkipäivää Suomessakin, joten se ei ole ongelma.
Asumisen hinta Virossa on Jukaraisen mukaan noussut selvästi viime vuosina. Silti se on edelleen edullisempaa kuin Suomessa. Jukaraisen tilannetta helpottaa vielä sekin, että asumiskustannuksia jakaa kaksi ihmistä.
Ulkomailla työskentely, sekä etätyössä että lähetettynä työntekijänä, voi vaikuttaa siihen, minkä maan sosiaaliturvaan henkilö kuuluu.
– Ulkomaille lähtevän henkilön lisäksi asia vaikuttaa myös työnantajan vastuisiin ja velvollisuuksiin esimerkiksi eläkemaksujen ja muun lainsäädännön osalta. Jokainen tapaus on omanlaisensa. Merkitystä on muun muassa ulkomailla työskentelyn ja oleskelun kestolla sekä kohdemaalla.
Suomalainen työelämä on perheystävällisempää.
Vaikka Jukarainen työskentelee suomalaisen asiakaskunnan kanssa, hän on ehtinyt näkemään aiemmassa työssään ja kumppaninsa kautta myös virolaista työkulttuuria. Siinä on eroja suomalaiseen työelämään verrattuna.
– Suomalainen työelämä on perheystävällisempää, ja sairaana on helpompi jäädä sairaslomalle. Virossa työntekijä saattaa tulla sairaana töihin ja pitää esimerkiksi vain pari viikkoa kesälomaa.
Vakuutusala on kiinnostanut kauppatieteitä opiskellutta Jukaraista opiskelujen alusta lähtien. Nykyisessä työssään hän nauttii siitä, että ei ole sidottu aikaan ja paikkaan.
– Pidän siitä, että työympäristö ja maisema vaihtuvat. Matkustaminen kahden maan välillä vie aikaa, mutta toisaalta Helsingistä kesämökille meneminen voi kestää pidempään.
Matkakustannuksiin Jukaraiselta menee noin 300 euroa kuukaudessa.
Jukarainen on havainnut, että sosiaalinen elämä Virossa on pitkälti samanlaista kuin Suomessa. Esimerkiksi bussipysäkillä ihmiset seisovat mahdollisimman kaukana toisistaan. Erojakin löytyy.
– Virolaiset ihmettelevät, miten suomalaiset voivat laulaa karaokea niin estottomasti. Sitä kulttuuria täällä ei ole.
Jossain vaiheessa Jukarainen aikoo asettua pysyvämmin jompaankumpaan maahan.
– Tykkään molemmista maista, ja voisin muuttaa pysyvästi Viroon, jos työtilanne sallii sen. Viron kielestä ymmärrän jo lähes kaiken, ja selviän kielellä hyvin arjessa.
Asuminen ja työskentely ulkomailla on mieltä avartavaa.
Vapaa-aikaansa hän viettää mieluusti paikallisissa, hyvissä ruokaravintoloissa ja matkustaa paljon Virossa.
– Kivoja päivän reissuja voi tehdä täältä helposti toiselle puolelle maata.
Ulkomaille töihin haikaileville Jukaraisella on yksi neuvo.
– Lähtekää rohkeasti. Asuminen ja työskentely ulkomailla on mieltä avartavaa. Enemmän tässä voittaa kuin häviää, ja ainahan ulkomailta pääsee pois.
Itseään Lauri Jukarainen kuvaa peruspositiiviseksi ihmiseksi, mistä on apua ulkomailla työskentelyssä. Hänen on aina ollut helppo tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa.
Kun häntä pyytää kuvailemaan itseään muutamalla sanalla, tulee vastaukseksi.
– Ihana tyyppi, söpö ja viaton.
5 asiaa, jotka vain Virossa työskennellyt tietää
1. Työllä on Virossa iso painoarvo. Menestyminen ja näyttämisen halu uralla ovat tärkeitä asioita.
2. Työelämää leimaa yrittäjähenkisyys, minkä vuoksi byrokratiaa on vähän.
3. Työntekijän vastuu omasta työnteosta ja elämästä on suuri. Ei odoteta, että joku tulee pelastamaan.
4. Neljän viikon kesäloma on harvinainen, usein lomaillaan esimerkiksi kaksi viikkoa.
5. Virossa työ tehdään kontrolloidussa ympäristössä toimistolla sellaisissa yrityksissä tai toimialoilla, joilla Suomessa työskennellään pääsääntöisesti etänä. Etätyö Virossa ei ole kuitenkaan harvinaista, mutta Suomeen verrattuna vähäisempää.
Anna palautetta jutusta