Evästeasetukset

Käytämme evästeitä tarjotaksemme paremman käyttökokemuksen ja henkilökohtaista palvelua. Suostumalla evästeiden käyttöön voimme kehittää entistä parempaa palvelua ja tarjota sinulle kiinnostavaa sisältöä. Sinulla on hallinta evästeasetuksistasi, ja voit muuttaa niitä milloin tahansa. Lue lisää evästeistämme.

IPI Kulmakuppila tukee kehitysvammaisten työllistymistä: ”Parasta ovat kohtaamiset”

Työelämä

14.05.2020

Kuvateksti: IPI Kulmakuppila tuo esiin kehitysvammaisten osaamista ja tukee heidän työllistymistään. Kuvassa työntekijä Sampo Meri ja vuoropäällikkö Vili Johansson.
Sampo Meri, Vili Johansson.

Viisi vuotta sitten perustettu helsinkiläinen IPI Kulmakuppila tuo esiin kehitysvammaisten osaamista ja tukee heidän työllistymistään. Kahvila tarjoaa harjoitusalustan myös Lyhty ry:n kahvilatyöpajalle, jossa kehitysvammaiset yhdessä ohjaajiensa ja kahvilatyöntekijöiden kanssa harjoittelevat kahvilatoimintaan liittyviä tehtäviä.

– Ehdottomasti parasta ovat ihanat jokapäiväiset kohtaamiset. Yksi lady esimerkiksi tulee joka aamu kahvilalle koiransa kanssa, kertoo vuoropäällikkönä työskentelevä Vili Johansson.

– Ehdottomasti parasta ovat ihanat jokapäiväiset kohtaamiset.

Johansson suoritti siviilipalveluksensa Lyhty ry:n kahvilatyöpajassa ja on siltä reissulta päätynyt IPIin töihin. Myös kahvilatyöntekijä Sampo Meri on ollut mukana alusta asti. Ensin Meri harjoitteli kahvilatoimintaa Lyhty ry:n pajassa, josta jatkoi vakituisena työntekijänä IPIssä.

Palvelualttiin Merin tapaa usein tiskin takana lempipuuhissaan. Erikoiskahveja tilataan paljon ja niiden tekeminen onkin hänen bravuurinsa.

– On kiva kuulla asiakkailta kehuja erityisesti tekemästäni latteartista. Oma suosikkikahvini vaihtelee, eniten pidän laten eri variaatioista, kuvaa Meri.

Kahvilassa päivät koostuvat monipuolisista työtehtävistä, joten tylsää ei pääse tulemaan. Aamuvuoro alkaa seitsemältä. Valot ja musiikki napsautetaan päälle ja paikka valmistellaan avauskuntoon. Tunnin päästä, kahvilan auetessa, avuksi tulee toinen työntekijä. Päivä jatkuu usein toimistohommissa tilausten parissa, kunnes tulee aika lounaan valmistamiselle. Lounasaika on kiireinen ja sen jälkeen loppupäivä on pyhitetty sekalaisille juokseville asioille.

Työntekijöiden kesken vallitsee hauska ja rento ilmapiiri. Tänne saa tulla jokainen juuri sellaisena kuin on.

Tämä artikkeli on kirjoitettu ennen kuin Suomeen julistettiin poikkeustila koronavirusepidemian vuoksi. Valtioneuvosto päätti 29.3., että kaikki ravintolat ovat suljettuja 31.5.2020 asti.

Kommentoi

Kommentteja

  • Natta says:

    Hienoa, jos paikka tukee nykyään otsikon mukaan “kehitysvammaisten työllistymistä”. Aluksi tilanne oli toisin, kun kehitysvammisille työntekijöille ei maksettu palkkaa, vaan eläkkeellä pärjäsivät.