Ergonomianäkökulmaa tarvittaisiin myös uusien teknologioiden ja työprosessien suunnitteluun, sanoo Elina Parviainen.

Henkilö

20.02.2019

ERY ry: tarvitaan enemmän suunnittelevaa ergonomiaa

Suomen Ergonomiayhdistys ERY välittää tietoa ja pyrkii vaikuttamaan ergonomia-alan koulutukseen, tutkimukseen ja käytäntöihin. ERY on huolissaan siitä, ettei Suomessa ole panostettu suunnitteluvetoisen ergonomian koulutukseen eikä toteutukseen.

Miten ergonomiasta on huolehdittu suomalaisilla työpaikoilla, ERY:n hallituksen puheenjohtaja 2015–2018 Elina Parviainen?

Työpaikoilla keskitytään pitkälti yksilöiden ohjaukseen ja opastukseen, työasentoihin ja työpistesäätäihin. Ergonomianäkökulmaa tarvittaisiin myös uusien teknologioiden ja työprosessien suunnitteluun. Hyvä ergonomia syntyy tunnistamalla työssä ja työympäristössä vaikuttavia tekijöitä. Kone jumittuu välittömästi, jos sen toimintamekanismi ei ole tehtävään suunniteltu. Ihminen mukautuu aikansa, ennen kuin ongelmia syntyy.

Miten ergonomian avulla voidaan edistää työhyvinvointia ja tuottavuutta?

Hyvä ergonomia mahdollistaa sujuvan, laadukkaan ja terveellisen työn, joka näkyy työn tuottavuudessa ja työhyvinvoinnissa. Robotiikka voi toki korvata monet nykyiset työvaiheet, mutta ihminen oppii nopeammin kuin kone. On muistettava: mitä enemmän muutoksia työssä ja työympäristössä on, sitä enemmän on tarvetta oppimiselle.

Miksei työterveyshuolto tarjoa suunnitteluergonomiaa?

Työterveyshuolto tuottaa vain sovittuja palveluita. Sen perustehtäviin ei ilmeisesti kuulu asiakasyritysten prosessien kehittäminen ja suunnitteluergonomia. Suunnitteluergonomiahan vaatii työjärjestelmien ja prosessien läpikotaista tuntemista sekä moniammatillista yhteistyötä, jotta ergonomia toteutuu muutosten eri vaiheissa.

Olisi päästettävä irti 80-luvun työpöytä–tuoli-ajattelusta.

Mitä tässä tilanteessa pitäisi tehdä?

Olisi päästettävä irti 80-luvun työpöytä–tuoli-ajattelusta sekä otettava harppaus nykyaikaan ja systeemivetoiseen työjärjestelmien suunnitteluun. Koulutukseen ja asiantuntijatukeen tulee panostaa pikaisesti. Ihmisen ominaisuudet on otettava huomioon jo suunnitteluvaiheissa teknologioiden tapaan, jotta voidaan saavuttaa sujuvia, tuottavia, terveellisiä ja turvallisia työjärjestelmiä ja -prosesseja. Työn pirstaloituminen ja teknologioiden nopea kehitys vaativat tätä. Suunnitteluergonomiasta hyötyvät niin työntekijät, yritykset kuin yhteiskunta.

Pestisi ERY:n puheenjohtajana päättyi vuoden vaihteessa. Miten tästä eteenpäin, ja kuinka pidät huolta työhyvinvoinnistasi?

Jatkan työtäni ergonomian edistämiseksi työpaikoilla. Aloitin vuoden alussa Pohjoismaisen Ergonomiayhdistyksen (NES) hallituksen puheenjohtajana. Lisäksi toimin Kansainvälisen ergonomiayhdistyksen (IEA) toimeenpanevan komitean jäsenenä.

Liikun paljon ja monipuolisesti. Käyn kuntosalilla neljästi viikossa, kesäisin harrastan maantiepyöräilyä, lenkkeilen säännöllisesti ja golfaan. Pihatyöt tai kirpputorien kiertely nollaavat ajatukset. Mielenvireydestäni pidän huolta uutta opiskelemalla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.