Arctian Pia Broumand: Työturvallisuus lisää hyvinvointia
Koska koko yritys johdosta alkaen on sitoutunut jäänmurtajien turvallisuuskulttuuriin, työhyvinvointi on parantunut haastavassa työympäristössä, kertoo Arctia Oy:n turvallisuuspäällikkö Pia Broumand.
Jäänmurtajalla jokainen aamu alkaa työryhmäpalavereilla, joissa käydään läpi päivän työtehtävät ja niiden sisältämät riskit sekä esimerkiksi tarvittavat luvat. Kaikki suunnitellaan tarkasti, eikä mitään lähdetä vain tekemään.
Jäänmurtajillamme työskentelee monen alan ammattilaisia esihenkilöineen, kuten kansi-, kone- ja taloushenkilökuntaa. Jäämurtaja on vaativaa työympäristö jo ihan senkin takia, että siellä työskennellään koko ajan keinuvalla alustalla, mikä tuo haastetta esimerkiksi mastossa työskentelyyn mutta myös laivan keittiöön.
Jokaisesta tehtävästä on toteutettu riskienarviointi eli mahdolliset vaaranpaikat on kartoitettu etukäteen. Lisäksi henkilöstö huomio työpäivien aikana riskipaikkoja ja kirjaa turvallisuushavaintoja. Myös myönteisiä havaintoja voi kirjata, jos esimerkiksi huomaa turvallisuuden jossain kohdin parantuneen.
Työturvallisuusraportteja tehdään nykyään paljon enemmän kuin ennen.
Jäänmurtajahenkilöstölle korostetaan, että jos jotain sattuu, prosessia täytyy korjata. Ketään ei syyllistetä virheistä eivätkä haaverit ikinä ole yksittäisten työntekijän syytä.
Yhtä lailla painotetaan, että riskiä ei saa ottaa missään tilanteessa, vaan vaaralliseksi koetusta tehtävästä pitää uskaltaa kieltäytyä. Turvavarusteiden pitää olla kunnossa ja vaatteiden sekä jalkineiden sopivia.
Prosesseja voidaan korjata työntekijöiden tekemien havaintojen ja turvallisuusraporttien perusteella. Jos esimerkiksi tehdään ilmoitus läheltä piti -tilanteesta, asia tutkitaan ja tehdään tarvittavat muutokset. Työturvallisuusraportteja tehdään nykyään paljon enemmän kuin ennen, ja tapaturmataajuus onkin vähentynyt huomattavasti viime vuosina.
On tärkeä ymmärtää, että turvallisuus ei ole menoerä vaan lisää työhyvinvointia mutta myös yrityksen myyntiarvoa.
Jäänmurtajien työturvallisuudesta huolehtiminen alkaa johtoportaasta. Minä turvallisuuspäällikkönä kuulun jäänmurron liiketoiminnan johtoryhmään ja toimin linkkinä henkilökunnan sekä johdon välillä turvallisuus- ja työhyvinvointiasioissa.
Jokaisen johtoryhmän kokouksen alussa käydään läpi turvallisuusasioita. Yrityksen turvallisuuskulttuuri syntyy siitä, miten johto puhuu turvallisuudesta ja miten turvallisuus liitetään kiinteästi yrityksen toimintaan.
Arctian strategiassa on sitouduttu edistämään työturvallisuutta ja työterveyttä sekä turvalliseen ja turvaluokiteltuun toimintaan. On tärkeä ymmärtää, että turvallisuus ei ole menoerä vaan lisää työhyvinvointia mutta myös yrityksen myyntiarvoa: asiakkaamme vaativat meiltä vastuullista toimintaa.
Henkilökunnalla on mahdollisuus tavata työterveyspsykologia matalalla kynnyksellä tai käydä ravintoterapeutin pakeilla.
Jäänmurtajatyössä työympäristöstä aiheutuvien riskien lisäksi kuormittavat monet muutkin asiat. Nukkuminen esimerkiksi voi olla vaikeaa, koska laivan sisälle kuuluu jään pauketta pitkin yötä. Siksi työhyvinvointi kulkee työturvallisuuden rinnalla. Käyttöön on otettu varhaisen tuen malli, jossa esihenkilöt huomioivat myös psykososiaalista kuormitusta.
Olemme myös satsanneet kokonaisvaltaiseen työterveyshuoltoon, joka huolehtii hyvinvoinnista laajemminkin. Henkilökunnalla on mahdollisuus tavata työterveyspsykologia matalalla kynnyksellä tai käydä ravintoterapeutin pakeilla. Laivoilla on kuntosali ja joissakin myös uima-altaat, jotta henkilökunta voi toteuttaa omia kunto-ohjelmiaan.
Anna palautetta jutusta