Evästeasetukset

Käytämme evästeitä tarjotaksemme paremman käyttökokemuksen ja henkilökohtaista palvelua. Suostumalla evästeiden käyttöön voimme kehittää entistä parempaa palvelua ja tarjota sinulle kiinnostavaa sisältöä. Sinulla on hallinta evästeasetuksistasi, ja voit muuttaa niitä milloin tahansa. Lue lisää evästeistämme.

Skip to content

Tilaa Telman uutiskirje – saat muutaman hyödyllisen, tutkittua tietoa sisältävän uutiskirjeen vuodessa.

Jasmin tekee ruokaa hävikkiraaka-aineista

Kirjoittaja: Ulla Ora

Kuvaaja: Sanna Lehto

Helsinkiläisellä Jasmin Lemettisellä on takanaan useita puolen vuoden työharjoittelujaksoja työmarkkinatuella. Waste&Feast-ketjun Snellu Cafessa hän olisi viihtynyt pidempäänkin – vaikkei ruoanlaitto ole edes hänen ominta alaansa.

Jasmin Lemettisellä on takanaan puolen vuoden työllistämisjakso Itäkes­kuk­sen Snellu Cafessa. Waste&Feast-ketjun lounasravintola on siitä ainutlaatuinen työpaikka, että ateriat tehdään hävikkiruokaraaka-aineista.

Waste&Feast on Helsingin seurakuntayhtymän brändi. Snellu Cafen lisäksi lounasravintoloita on Helsingissä kahdeksan, ja ne kaikki toimivat seurakunnan tiloissa.

Palkitsevaa työtä

Työnsä hän on kokenut todella palkitsevaksi.

– Olemme voineet hyödyntää hävikki­raaka-aineita, jotka olisivat muutoin menneet jätteeksi. Samalla teemme tärkeää työtä ilmaston hyväksi.

Saamme tehtyä  todella laadukkaita aterioita.

Keittiön pakkauslaatikoista löytyy priimalaatuisia luomutomaatteja, yrttejä, salaatteja, purjoa ja paljon muuta. Ne eivät ole käyneet kaupaksi. Jakelijat toimittavat raaka-aineet Tapulikaupungissa sijaitsevasta hävikkiterminaalista.

– Saamme tehtyä raaka-aineista todella laadukkaita aterioita. Leipää tänne tulee hirveitä määriä, mutta kaikki myöskin menee. Hävikkiruoan suuri määrä ei ole ollut minulle yllätys, koska äitini on työskennellyt hävikkiruokaravintolassa Malminkartanossa.

Yksi annos on kaksi euroa

Snellu Cafen keittiössä häärää viisi työntekijää, joista kolme on nuoria työllistettyjä. Keittiössä valmistuu päivittäin vähintään kaksi lounasvaihtoehtoa – toinen lihaa ja toinen kasvista.

Ravintolan lounasaika on kello 11–13. Koronan vuoksi ravintolaan ei voi jäädä ruokailemaan, vaan ruoka jaetaan take away -annoksina.

Päivittäin ruoka-annoksia hakee 40–90 ihmistä.

Yksi take away -annos maksaa kaksi euroa. Paikan päällä syötynä yksi annos maksaa kolme euroa. Päivittäin ruoka-annoksia hakee 40–90 ihmistä.

Snellussa lounastavat kaikenlaiset ja kaikenikäiset ihmiset

Lemettinen päätyi Snellu Cafen työntekijäksi sattumalta. Hänen piti mennä puoleksi vuodeksi päiväkotiin, mutta siellä ei lopulta ollutkaan paikkaa.

– Vaikka ruoan laittaminen ei ole minun juttuni, niin olen viihtynyt täällä paremmin kuin hyvin. Erityisen palkitsevaa oli, kun työkaverini kehui kasvisruokaani. Olen innostunut kokkaamaan samoja ruokia myös kotona.

Lemettisellä on takanaan useita työllistymisjaksoja työmarkkinatuella. Hän on ollut päiväkodeissa, iltapäiväkerhoissa, leikkipuistoissa ja kaupassa.

– Työmarkkinatuki ei ole ilmaista rahaa, vaan teen sen eteen mielelläni työharjoitteluja eri alojen työpaikoissa.

Haastavinta työelämässä on hänen mielestään uusien ihmisten kohtaaminen. Kaikki hänen harjoittelupaikkansa eivät myöskään ole olleet yhtä miellyttäviä työpaikkoja kuin Snellu.

– Täällä on hyvä työilmapiiri, ja kaikilla on mahdollisuus olla oma itsensä. Työssä voi kehittyä rauhassa eikä kukaan hengitä niskaan, Lemettinen sanoo.

Moni ostaa useita annoksia perheelleen.

– Vähän aikaa sitten minulta jäi multaa leikkuulaudalle. Nauroimme sille yhdessä, koska keittiössä pitää olla todella tarkkana hygieniasta. Salaattiin ei saa jäädä multaa.

Ruoanlaiton ohessa Lemettinen puhuu työkavereiden kanssa kaikenlaisesta elämään kuuluvasta. Joskus tapaillaan yhdessä suosikkibiisien sanoja ja saatetaan vaikka laulaa kokkailun lomassa.

Snellussa lounastavat kaikenlaiset ja kaikenikäiset ihmiset. Eniten käy vähävaraisia vanhuksia, mutta joukossa on myös opiskelijoita ja lapsiperheitä.

Moni ostaa useita annoksia perheelleen.

Kaikki ovat tervetulleita.

Osalla asiakkaista on seurakunnalta saatu kortti. Se leimataan aterioiden yhteydessä, jolloin ruoan saa ilmaiseksi. Lemettinen kertoo, että jotkut asiakkaista kokevat varattomuuden häpeällisenä, mutta Snellussa ketään ei erotella.

– Kaikki ovat tervetulleita. Meiltä saa ruokaa, vaikka ei olisi sitä kahta euroakaan.

Uuteen työpaikkaan oppisopimuksella

Lemettisen elämässä alkaa ensi vuoden alussa taas uusi hieno jakso, koska hän aloittaa oppisopimuskoulutuksen ja pääsee kouluttautumaan omalle unelma-alalle hevosten parissa.

– Nykyisessä työpaikassani minua kannustetaan eteenpäin. Sain työnantajalta jopa stipendin hevosvälinekauppaan!

Odotan uutta työtäni ja koulutusta innokkaasti.

Työskentely eläinten parissa on Lemettiselle luontevaa, koska kotoa löytyy koira ja kaksi kissaa.

– Odotan uutta työtäni ja koulutusta innokkaasti. Nyt ajattelen, että tulevaisuuteni työelämässä on tasaista ja hyvää itselleni sopivalla alalla. Harjoittelut työmarkkinatuella jäävät historiaan.

 

Jasminin tyypillinen työpäivä

07.40 Menen työpaikalle hyvissä ajoin ennen töiden alkua. Tervehdin työkavereita ja vaihdan vaatteet. Sitten menen energiajuomieni kanssa toimistoon. Työkaverit saapuvat töihin, ja vaihdamme kuulumisia.

08.30 Syömme aamupalan ja pidämme samalla aamupalaverin, jossa suunnittelemme työpäivän kulun.

09.00 Pesen kädet ja alan pilkkoa salaattia. Yleensä juuri salaatin teko on minun tehtäväni.

Lounas­ajankohta vaihtelee työ­kiireiden mukaan.

10.00 Siivoan jäljet ja katson, mikä työtehtävä minulle on seuraavaksi merkitty työlistaan.

11.30 Lounastan omassa ruokalassa. Lounas­ajankohta vaihtelee työ­kiireiden mukaan.

13.00 Asiakkaiden lounasaika päättyy. Vien ruoat kylmiöön, tiskaan, vien roskat ja siivoan keittiön.

13.30 Juomme iltapäiväkahvit, minkä jälkeen 5,5 tuntia kestävä työpäiväni päättyy.

 

Categories:
Tags:

Anna palautetta jutusta

Mitä ajatuksia juttu sinussa herätti? Entä haluaisitko kuulla tästä tai jostain muusta työelämään liittyvästä aiheesta lisää - kerro siitä meille. Parannetaan työelämää yhdessä!

Lisää luettava