Käytämme evästeitä tarjotaksemme paremman käyttökokemuksen ja henkilökohtaista palvelua. Suostumalla evästeiden käyttöön voimme kehittää entistä parempaa palvelua ja tarjota sinulle kiinnostavaa sisältöä. Sinulla on hallinta evästeasetuksistasi, ja voit muuttaa niitä milloin tahansa. Lue lisää evästeistämme.
Nämä evästeet ovat välttämättömiä, jotta verkkosivumme toimisi oikein, esimerkiksi suojaustoiminnot tai evästeiden suostumusasetukset.
Mieltymysevästeiden avulla sivusto tallentaa tietoja, jotka muuttavat sivuston käyttäytymistä ja ulkonäköä, kuten kielivalintoja tai käyttäjän sijainteja.
Parantaaksemme verkkosivuamme keräämme nimettömästi tietoja tilastollisiin ja analyyttisiin tarkoituksiin. Näiden evästeiden avulla voimme esimerkiksi seurata verkkosivumme tiettyjen sivujen käyntien määrää tai kestoa, mikä auttaa meitä optimoimaan käyttäjäkokemusta.
Nämä evästeet auttavat meitä mittaamaan ja optimoimaan markkinointitoimiamme.
Helsinkiläisellä Jasmin Lemettisellä on takanaan useita puolen vuoden työharjoittelujaksoja työmarkkinatuella. Waste&Feast-ketjun Snellu Cafessa hän olisi viihtynyt pidempäänkin – vaikkei ruoanlaitto ole edes hänen ominta alaansa.
Jasmin Lemettisellä on takanaan puolen vuoden työllistämisjakso Itäkeskuksen Snellu Cafessa. Waste&Feast-ketjun lounasravintola on siitä ainutlaatuinen työpaikka, että ateriat tehdään hävikkiruokaraaka-aineista.
Waste&Feast on Helsingin seurakuntayhtymän brändi. Snellu Cafen lisäksi lounasravintoloita on Helsingissä kahdeksan, ja ne kaikki toimivat seurakunnan tiloissa.
Palkitsevaa työtä
Työnsä hän on kokenut todella palkitsevaksi.
– Olemme voineet hyödyntää hävikkiraaka-aineita, jotka olisivat muutoin menneet jätteeksi. Samalla teemme tärkeää työtä ilmaston hyväksi.
Saamme tehtyä todella laadukkaita aterioita.
Keittiön pakkauslaatikoista löytyy priimalaatuisia luomutomaatteja, yrttejä, salaatteja, purjoa ja paljon muuta. Ne eivät ole käyneet kaupaksi. Jakelijat toimittavat raaka-aineet Tapulikaupungissa sijaitsevasta hävikkiterminaalista.
– Saamme tehtyä raaka-aineista todella laadukkaita aterioita. Leipää tänne tulee hirveitä määriä, mutta kaikki myöskin menee. Hävikkiruoan suuri määrä ei ole ollut minulle yllätys, koska äitini on työskennellyt hävikkiruokaravintolassa Malminkartanossa.
Yksi annos on kaksi euroa
Snellu Cafen keittiössä häärää viisi työntekijää, joista kolme on nuoria työllistettyjä. Keittiössä valmistuu päivittäin vähintään kaksi lounasvaihtoehtoa – toinen lihaa ja toinen kasvista.
Ravintolan lounasaika on kello 11–13. Koronan vuoksi ravintolaan ei voi jäädä ruokailemaan, vaan ruoka jaetaan take away -annoksina.
Päivittäin ruoka-annoksia hakee 40–90 ihmistä.
Yksi take away -annos maksaa kaksi euroa. Paikan päällä syötynä yksi annos maksaa kolme euroa. Päivittäin ruoka-annoksia hakee 40–90 ihmistä.
Snellussa lounastavat kaikenlaiset ja kaikenikäiset ihmiset
Lemettinen päätyi Snellu Cafen työntekijäksi sattumalta. Hänen piti mennä puoleksi vuodeksi päiväkotiin, mutta siellä ei lopulta ollutkaan paikkaa.
– Vaikka ruoan laittaminen ei ole minun juttuni, niin olen viihtynyt täällä paremmin kuin hyvin. Erityisen palkitsevaa oli, kun työkaverini kehui kasvisruokaani. Olen innostunut kokkaamaan samoja ruokia myös kotona.
Lemettisellä on takanaan useita työllistymisjaksoja työmarkkinatuella. Hän on ollut päiväkodeissa, iltapäiväkerhoissa, leikkipuistoissa ja kaupassa.
– Työmarkkinatuki ei ole ilmaista rahaa, vaan teen sen eteen mielelläni työharjoitteluja eri alojen työpaikoissa.
Haastavinta työelämässä on hänen mielestään uusien ihmisten kohtaaminen. Kaikki hänen harjoittelupaikkansa eivät myöskään ole olleet yhtä miellyttäviä työpaikkoja kuin Snellu.
– Täällä on hyvä työilmapiiri, ja kaikilla on mahdollisuus olla oma itsensä. Työssä voi kehittyä rauhassa eikä kukaan hengitä niskaan, Lemettinen sanoo.
Moni ostaa useita annoksia perheelleen.
– Vähän aikaa sitten minulta jäi multaa leikkuulaudalle. Nauroimme sille yhdessä, koska keittiössä pitää olla todella tarkkana hygieniasta. Salaattiin ei saa jäädä multaa.
Ruoanlaiton ohessa Lemettinen puhuu työkavereiden kanssa kaikenlaisesta elämään kuuluvasta. Joskus tapaillaan yhdessä suosikkibiisien sanoja ja saatetaan vaikka laulaa kokkailun lomassa.
Snellussa lounastavat kaikenlaiset ja kaikenikäiset ihmiset. Eniten käy vähävaraisia vanhuksia, mutta joukossa on myös opiskelijoita ja lapsiperheitä.
Moni ostaa useita annoksia perheelleen.
Kaikki ovat tervetulleita.
Osalla asiakkaista on seurakunnalta saatu kortti. Se leimataan aterioiden yhteydessä, jolloin ruoan saa ilmaiseksi. Lemettinen kertoo, että jotkut asiakkaista kokevat varattomuuden häpeällisenä, mutta Snellussa ketään ei erotella.
– Kaikki ovat tervetulleita. Meiltä saa ruokaa, vaikka ei olisi sitä kahta euroakaan.
Uuteen työpaikkaan oppisopimuksella
Lemettisen elämässä alkaa ensi vuoden alussa taas uusi hieno jakso, koska hän aloittaa oppisopimuskoulutuksen ja pääsee kouluttautumaan omalle unelma-alalle hevosten parissa.
– Nykyisessä työpaikassani minua kannustetaan eteenpäin. Sain työnantajalta jopa stipendin hevosvälinekauppaan!
Odotan uutta työtäni ja koulutusta innokkaasti.
Työskentely eläinten parissa on Lemettiselle luontevaa, koska kotoa löytyy koira ja kaksi kissaa.
– Odotan uutta työtäni ja koulutusta innokkaasti. Nyt ajattelen, että tulevaisuuteni työelämässä on tasaista ja hyvää itselleni sopivalla alalla. Harjoittelut työmarkkinatuella jäävät historiaan.
Jasminin tyypillinen työpäivä
07.40 Menen työpaikalle hyvissä ajoin ennen töiden alkua. Tervehdin työkavereita ja vaihdan vaatteet. Sitten menen energiajuomieni kanssa toimistoon. Työkaverit saapuvat töihin, ja vaihdamme kuulumisia.
08.30 Syömme aamupalan ja pidämme samalla aamupalaverin, jossa suunnittelemme työpäivän kulun.
09.00 Pesen kädet ja alan pilkkoa salaattia. Yleensä juuri salaatin teko on minun tehtäväni.
Lounasajankohta vaihtelee työkiireiden mukaan.
10.00 Siivoan jäljet ja katson, mikä työtehtävä minulle on seuraavaksi merkitty työlistaan.
11.30 Lounastan omassa ruokalassa. Lounasajankohta vaihtelee työkiireiden mukaan.
13.00 Asiakkaiden lounasaika päättyy. Vien ruoat kylmiöön, tiskaan, vien roskat ja siivoan keittiön.
13.30 Juomme iltapäiväkahvit, minkä jälkeen 5,5 tuntia kestävä työpäiväni päättyy.
Pohjapiirros käsissä, kypärän alla hämmästyttävä määrä tietoa ja lisää kainalossa olevassa paksussa mapissa. Vastaava työnjohtaja työssään. Ilpo Reinilällä ei tule työarjessa aika pitkäksi. Tuore maali tuoksuu ja pinnat hohtavat uutuuttaan työmaavalaisimien valossa. Helsingin kaupungin rakentamisfirma Starassa työskentelevä Ilpo Reinilä astelee turvajalkineissaan pahvilla suojattua käytävää pitkin ”kohteeseen”, kuten hän sanoo, ja tervehtii työntekijöitä pikaisesti. – Työni
Liiketoimintajohtaja Anna Wäckin mukaan onnistunut työelämäpuhe syntyy avoimuudesta, kuuntelemisesta ja rohkeudesta tuoda esiin iloja ja onnistumisia. Anna Wäck johtaa Sitowise Groupin IT-palveluorganisaatiota Suomessa, Ruotsissa ja Portugalissa. Hänet valittiin viime vuonna Vuoden nuoreksi johtajaksi. Wäck kertoo, millä keinoilla organisaatiota viedään kohti onnistumisia oikeanlaisella puheella myös isojen muutosten keskellä. Avoimuus ennen kaikkea. Johtajan kannattaa kertoa mahdollisimman selkeästi,
Toimittaja Laura Saarikoski työskenteli kahdeksan ja puoli vuotta Yhdysvalloissa kirjeenvaihtajana. Kokemus avasi silmäni sille, miten erilaisista lähtökohdista työelämästä puhutaan Suomessa ja Yhdysvalloissa, Saarikoski kertoo. ”Työelämäpuhe Yhdysvalloissa korostaa yksilön vastuuta ja mahdollisuuksia. Työelämä nähdään kenttänä, jossa paljon on kiinni rohkeudesta ottaa riskejä ja kyvystä uurastaa uran eteen. Yhdysvaltoihin verrattuna Pohjoismaissa perusasiat ovat hyvin. Täällä on pitkät
Ella Hautaviita, 26, on seurannut isänsä jalanjälkiä metsuriksi. Työ on vienyt hänet useaksi kuukaudeksi Saksaan, jossa naispuolinen metsuri on ollut ihmetyksen aihe. Mitä nuo tytöt täällä tekevät? Oli kevät 2022 ja Ella Hautaviita oli juuri saapunut siskonsa Anna Hautaviidan kanssa saksalaiseen metsään. Raju myrsky oli kaatanut metsässä valtavat määrät puita. Tuhot olivat niin laajoja, että