Evästeasetukset

Käytämme evästeitä tarjotaksemme paremman käyttökokemuksen ja henkilökohtaista palvelua. Suostumalla evästeiden käyttöön voimme kehittää entistä parempaa palvelua ja tarjota sinulle kiinnostavaa sisältöä. Sinulla on hallinta evästeasetuksistasi, ja voit muuttaa niitä milloin tahansa. Lue lisää evästeistämme.

Skip to content

Tilaa Telman uutiskirje – saat muutaman hyödyllisen, tutkittua tietoa sisältävän uutiskirjeen vuodessa.

Väsyneenä riskit kasvavat

Kirjoittaja: Salla Salokanto

Kuvaaja: iStock

Riittävä ja laadukas uni varmistaa aivojen normaalin toiminnan ja virkeän olon. Ruokailuillakin on vaikutusta.

Unen määrä vaikuttaa suoraan ihmisen vireystasoon, aivojen toimintaan ja suoriutumiseen. Riski esimerkiksi liikenneonnettomuudelle kasvaa jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen. Unettomuuden haitat myös kasaantuvat: jokaöinen valvominen lisää väsymystä nopeasti.

24 tunnin yhtäjaksoinen valvominen vastaa tutkimusten mukaan yhden promillen humalatilaa. Jos yöunesta vähennetään viikon ajan kaksi tuntia joka yö, vastaa ajokyky lopulta 0,9 promillen humalatilaa.

Ihmisen vireys on tavallisesti matalimmillaan aamuyöllä. Toinen, pienempi notkahdus vireystasossa tapahtuu usein iltapäivällä, kello 14–17 välillä. Raskas lounas ja vähäkuituisten hiilihydraattien nauttiminen väsyttävät iltapäivällä entisestään. Myös yötyössä raskaat ruokailut ja nopeasti imeytyvien hiilihydraattien syöminen laskevat vireystilaa. Kevyt, paljon kuituja ja proteiinia sisältävä ruoka auttaa pysymään hereillä.

Alkoholin käyttö yhdessä unettomuuden kanssa laskee vireystilaa nopeasti entisestään. Yhdistelmä heikentää myös kognitiivista suorituskykyä.

Lue lisää: Terveyskirjasto, Duodecim: Vireys, väsymys ja suorituskyky.

Categories:

Anna palautetta jutusta

Mitä ajatuksia juttu sinussa herätti? Entä haluaisitko kuulla tästä tai jostain muusta työelämään liittyvästä aiheesta lisää - kerro siitä meille. Parannetaan työelämää yhdessä!

Lisää luettava