Työturvallisuus

• 29.11.2018

Väsyneenä riskit kasvavat

Riittävä ja laadukas uni varmistaa aivojen normaalin toiminnan ja virkeän olon. Ruokailuillakin on vaikutusta.

Unen määrä vaikuttaa suoraan ihmisen vireystasoon, aivojen toimintaan ja suoriutumiseen. Riski esimerkiksi liikenneonnettomuudelle kasvaa jo yhden huonosti nukutun yön jälkeen. Unettomuuden haitat myös kasaantuvat: jokaöinen valvominen lisää väsymystä nopeasti.

24 tunnin yhtäjaksoinen valvominen vastaa tutkimusten mukaan yhden promillen humalatilaa. Jos yöunesta vähennetään viikon ajan kaksi tuntia joka yö, vastaa ajokyky lopulta 0,9 promillen humalatilaa.

Ihmisen vireys on tavallisesti matalimmillaan aamuyöllä. Toinen, pienempi notkahdus vireystasossa tapahtuu usein iltapäivällä, kello 14–17 välillä. Raskas lounas ja vähäkuituisten hiilihydraattien nauttiminen väsyttävät iltapäivällä entisestään. Myös yötyössä raskaat ruokailut ja nopeasti imeytyvien hiilihydraattien syöminen laskevat vireystilaa. Kevyt, paljon kuituja ja proteiinia sisältävä ruoka auttaa pysymään hereillä.

Alkoholin käyttö yhdessä unettomuuden kanssa laskee vireystilaa nopeasti entisestään. Yhdistelmä heikentää myös kognitiivista suorituskykyä.

Lue lisää: Terveyskirjasto, Duodecim: Vireys, väsymys ja suorituskyky.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.