4 kysymystä kirjasta
Anniina Virtanen
Psykologinen palautuminen
Tuuma (2021)
Anniina Virtanen tarjoaa kirjassaan konkreettisia ideoita psykologisen palautumisen edistämiseen.
Mitä voi tehdä, jos kelausnappi menee jumiin?
Silloin kannattaa miettiä, mitkä asiat arjessa haittaavat palautumista ja miten niitä voisi muuttaa. Etenkin tietotyössä asiat jäävät helposti mieleen, vaikka työkone olisikin kiinni. Aivoja ei voi samalla tavalla vain kytkeä pois päältä. Silloin tarvitaan psykologista palautumista eli kehon ja mielen elpymistä rasituksista.
Oletko itse tarvinnut kirjaasi psykologiseen palautumiseen?
Pyrin toteuttamaan kirjaani liittyviä asioita omassakin arjessani, mutta se vähän vaihtelee, miten onnistun. Ei minunkaan palautumiseni aina suju täydellisesti, vaikka olen tutkinut aihepiiriä. Viime aikoina on ollut palkkatyön lisäksi tähän kirjaan liittyviä asioita ja väitöskirjan viimeistelyä. Olen joutunut itsekin palautumaan tästä palautumisesta puhumisesta.
Mikä on salainen aseesi palautumiseen?
Itse palaudun esimerkiksi improvisaatio- ja kuvataideharrastusteni parissa. Harrastukset ovat hyvä keino työstä irrottautumiseen, ja niiden avulla työasiat pysyvät paremmin pois mielestä.
Voinko tehdä entistäkin pidempiä työviikkoja, jos opettelen kirjastasi palautumisvinkkejä?
En näkisi, että se kannattaa. Jos työtaakka on jatkuvasti hillitön, se yleensä vaikuttaa kielteisesti palautumiseen. Työmäärän pitäisi olla kohtuullinen ja hyvinvointia tukeva. Psykologinen palautuminen ei ole ihmelääke, joka tekisi immuuniksi työn vaatimuksille.
Kommentoi