Kuntien yhteinen työsuojelupäällikkö
Kuvateksti: – Avoin yhteydenpito ja yhdessä sovitut päämäärät lisäävät työhyvinvointia kaikilla aloilla, tietää Anki Nissén.Ann-Christine, ”Anki”, Nissén tarttui viime vuonna poikkeukselliseen työtarjoukseen. Kolme kuntaa ja liikelaitoskuntayhtymä palkkasivat hänet yhteiseksi työsuojelupäällikökseen.
Vajaan vuoden kokemus on paljastanut aukottomasti isoimman ongelmavyyhdin.
– Henkisen puolen ongelmat ovat hälyttävän yleisiä myös ihan perinteisillä ”äijätyöpaikoilla”, Anki Nissén tietää.
Suupohjan liikelaitoskuntayhtymä sekä Kauhajoki, Teuva ja Isojoki päätyivät kokeilemaan yhteisen työsuojelupäällikön palkkaamista. Tehtäväkenttä on laaja ja monialainen, työntekijöitäkin on peräti 2 000.
Nissénillä on aiempaa työkokemusta sekä julkiselta että yksityiseltä puolelta. Uuden tehtävän organisaatiotkin olivat entuudestaan tuttuja.
– Työtarjous kiinnosti heti. Olen aina pitänyt uusista haasteista ja vaativista tehtävistä. Haluan luoda uutta ja panna itseni ja ammattitaitoni peliin, Nissén kertoo.
Nopeita ratkaisuja
Neljän organisaation kokeilu alkoi viime syyskuussa. Asioita tulee päivittäin vastaan aivan laidasta laitaan, eikä kahta samanlaista päivää ole.
– Ratkaistavaksi voi tulla yhtä lailla suojainvarustuksiin liittyviä kysymyksiä kuin vuosia jatkuneita työsuhderistiriitoja.
Ongelmanratkaisu on yksi Nissénin omimpia osaamisalueita. Työsuojeluun liittyvät asiat vaativat ripeää toimintaa. Jo lakiinkin on kirjattu, että asioihin pitää tarttua viipymättä.
Aikaisemmin työsuojeluasiat hoidettiin kussakin organisaatiossa omien töiden ohella.
– Ymmärrän varsin hyvin, että moni asia jäi hoitamatta tai viivästyi. Viranhaltijoilla on nykyään niin paljon tehtävää omassa työnkuvassaan, että työsuojeluasiat jäivät väkisinkin heikommalle hoidolle, Nissén sanoo.
Vapaat kädet toimia
Anki Nissén on pyrkinyt muovaamaan toimenkuvasta itsensä näköisen ja pitämään yhteydenottokynnyksen mahdollisimman matalana.
– Heti ensimmäisestä päivästä lähtien yhteistyötahot ovat ottaneet kiitettävästi yhteyttä, ja työ on lähtenyt hienosti liikkeelle. Ihan ensin tutustuin organisaatioihin syvemmin ja kävin käsiksi tapauksiin, joista osa oli odottanut käsittelyä jo vuosia, Nissén valottaa.
Ajan tasalla pysyminen on yksi työn hoitamisen tärkeistä edellytyksistä.
– Ala vaatii jatkuvaa itsenäistä kouluttautumista ja asioiden seuraamista. Olen iloinen, että olen saanut tehtävän hoitoon vapaat kädet. Kaikki organisaatiot luottavat, että kukin saa sopimuksen mukaisesti työtuntejani.
Ammattikuntien kirjo
Anki Nissénin toimenkuva on todella laaja-alainen.
– Vastuualueellani on lähes sata työpaikkaa ja noin 2 000 työntekijää. Ammattikunnat vaihtelevat eläinlääkäreistä opettajiin ja siivoojista laitosmiehiin. Siistiä sisätyötä ja ulkohommia!
Nissén on ylpeä toimivasta yhteistyöstä.
– Olen tervetullut työpaikoille. Kenttäkokemus on osoittanut, että olemme samalla puolella ja teemme työtä yhteisen hyvän vuoksi.
Nissén kehuu myös alueensa työsuojeluvaltuutettujen työtä.
– En pärjäisi ilman. He ovat kullanarvoiset käsiparini kentällä.
Pitkään jatkunut tulehtunut tilanne tai ihmissuhdeongelma heijastuu koko työyhteisöön, myös sen asiakkaisiin tai potilaisiin.
Asiantuntijaverkosto apuun
Henkisen puolen vaikeudet ovat päivänpolttavin ongelma kautta linjan.
– Ongelmia ilmenee kaikenlaisilla työpaikoilla. Oireilu on suoraa seurausta vallitsevasta yhteiskunnan tilasta. Se vaatii veronsa, ja työpaikoilla voidaan huonosti. Ilmenee kiusaamista ja muuta henkistä pahoinvointia, Nissén kertoo.
Työsuojelupäällikkönä hän tekee tiivistä yhteistyötä työpaikkojen työterveydenhuollon kanssa.
– Lisäksi minulla on hyvät verkostot eri alojen ammattilaisista. Ehdotan tarpeen mukaan vaikkapa ulkopuolista konsulttia tai psykologia.
Nopeus on ongelmanratkaisuissa valttia.
– Monet vaikeudet ovat voineet kyteä työpaikalla jo kauan ja puhkeavat esille jonkin toisen asian yhteydessä. Tärkeintä on puhua asiat halki ja ongelmat auki. Toisinaan ulkopuolinen konsultti on välttämätön, joskus avoin keskustelu oman porukan välillä riittää.
Onnelliset ratkaisut antavat Nissénille polttoainetta jaksaa edelleen.
– Kun ihmiset uskaltavat puhua asioista niiden oikeilla nimillä, yleensä päästään konfliktien ratkaisussa jo pitkälle. Pitkään jatkunut tulehtunut tilanne tai ihmissuhdeongelma heijastuu koko työyhteisöön, myös sen asiakkaisiin tai potilaisiin.
Ohjeistus ajan tasalle
Ensimmäinen tärkeä tehtävä Nissénillä oli uusia työsuojeluohjeistus.
– Laadimme yhteistyössä työterveyshuollon ja työsuojeluvaltuutettujen kanssa ajanmukaisen ohjeistuksen, jossa on yksissä kansissa varhaisen puuttumisen ohjeistus, päihdeohjelma, häirinnän ja epäasiallisen kohtelun ohjelma sekä väkivallan uhan hallinnan ohjeistus. Nämä otetaan käyttöön kaikissa toimialueeni työpaikoissa. Aiemmat säännöt eivät palvelleet enää tämän päivän kenttätyössä.
Työsuojelutarkastukset tehdään Nissénin kertoman mukaan hyvässä hengessä, ja ne antavat ohjenuoria ja hyviä vinkkejä.
Tärkeintä on puhua
Avoimuus on päivän sana. Nissén toivoo sen leviävän kaikkiin työyhteisöihin ja jokaiselle tasolle. Henkseleiden paukutteluun ei hänen mukaansa kuitenkaan vielä ole varaa, sillä tehtävää riittää jokaiselle päivälle.
– On tärkeää kommunikoida ja sopia yhteiset päämäärät, joihin jokainen sitoutuu.
Hän on iloinen oman työnsä hoidossa avoimesta keskustelusta kunta- ja hallintojohtajien kanssa.
Koska työ vaatii eri paikkakuntien välillä matkustamista ja autossa istumista, Nissén on oppinut käyttämään ajomatkat puhelinneuvotteluihin.
– Toimipaikkojen väliä on pisimmillään viisikymmentä kilometriä, joten autossa istumista kertyy. Puhun työpuheluista lähes sata prosenttia juuri automatkoilla. Näin aika tulee käytetyksi tehokkaasti hyödyksi, Nissén listaa.
Meri rauhoittaa ja virkistää
Työsuojeluhankkeen luotsaaminen vie Nissénin arjesta ison siivun, mutta hän varaa aina aikaa myös lapsille, puolisolle ja omalle itselleen.
– Onneksi perhe pakottaa irrottautumaan työstä ja työasioiden miettimisestä. Asiat täytyy osata priorisoida ja malttaa ladata akkuja vapaa-aikana.
Kaskisissa syntyneenä meri on Nissénille rakas. Perhe asuu Teuvalla, mutta kesäaikana meren rannalla Kristiinankaupungissa oleva moottorivene starttaa usein myös viikolla.
– Veneilyn lisäksi melonta on mieleistä puuhaa ja antaa tarvittavaa hermolepoa, Nissén kertoo.
Anna palautetta jutusta