Kun työ vie jatkuvasti maailmalle
Kuvateksti: Työn ja perheen sekä muun yksityiselämän yhteensovittaminen vaikeutuu, mitä suuremmaksi matkapäivien lukumäärä vuodessa kasvaa.Ajatelmia siitä, miten säilyttää tasapaino työn ja yksityiselämän välillä.
Pitkät lennot, aikaerorasituksen paineissa työskentely ja tiivistahtiset työpäivät kaukana oman työyhteisön ääreltä ovat työnsä vuoksi matkustavan arkea – matkatyö voi olla melkoisen kuormittavaa. Intensiivinen matkatyö voi viedä työntekijää oman maan rajojen ulkopuolelle hyvinkin usein, ja matkapäivä voi vuodessa kertyä jopa parisataa. Jos tilanne on se, että matkalaukkua pakataan ja puretaan kovin tiiviiseen tahtiin, voi haasteeksi muodostua paljon matkustamista sisältävän työn ja oman henkilökohtaisen elämän yhteensovittaminen.
Intensiivinen matkatyö tekee elämästä epäsäännöllistä ja se voi rikkoa normaalin päivärytmin ylläpitämistä. Paljon työkseen matkustavan ihmisen tulisikin kiinnittää huomiota siihen, että ruokailuun, lepoon ja liikuntaan liittyvät elämäntavat tukevat omaa jaksamista ja hyvinvointia niin matkojen aikana kuin niiden välilläkin. Matkojen aikana kannattaa pitää huolta siitä, että päiviin sisältyy myös vapaa-aikaa ja itselle mielekästä tekemistä. Mukaan pakatut lenkkarit, uima-asu tai neuletyö mahdollistavat toiminnan, joka irrottaa ajatukset työstä ja edesauttaa palautumista. Hyvässä fyysisessä ja psyykkisessä kunnossa jaksaa paremmin työssä ja vapaa-ajalla.
Toisinaan on aiheellista kysyä – itseltään ja työnantajaltaan – onko kaikki matkustaminen aivan välttämätöntä.
Vaikka uusien ihmisten tapaaminen työmatkojen aikana onkin hyvin todennäköistä, voi sosiaalisten suhteiden ylläpitäminen kotimaassa oleviin perheenjäseniin tai ystäviin olla haasteellista paljon työnsä vuoksi matkustavalle henkilölle. Modernit teknologiset viestintävälineet ja -sovellukset sekä sosiaalinen media toki mahdollistavat yhteydenpidon täysin eri tavoin kuin kymmenen vuotta sitten. Vaikka välineitä yhteydenpitoon onkin tarjolla, ne eivät kuitenkaan ratkaise kaikkea. Kohdemaan ja kotimaan aikaero voi olla useita tunteja, ja kun kotona perhe ja ystävät olisivat tavoitettavissa, saattaa matkustaja vielä olla nukkumassa. Yhteydenpito voi olla myös haastavaa tiivistahtisen työpäivän aikana, ja matkojen aikana työpäivät venyvät myös usein pitkiksi. Työmatkakohteen infrastruktuuri voi tuottaa haasteita yhteydenpidolle – nettiin pääsy ei edelleenkään ole itsestäänselvyys jokaisessa maailman kolkassa.
Yhteydenpito kuitenkin kannattaa, päivittäinen soitto kotiin pitää matkalla olevan perheenjäsenen kiinni arjen kuulumisissa ja lievittää molemminpuolista ikävää. Sosiaalisen median ’tykkäilyn’ lisäksi henkilökohtainen viesti ystävälle piristää molempien päivää ja kuroo umpeen välimatkaa, jonka matkatyö voi ihmissuhteisiin tuoda.
Tutkimukset ovat hyvin yhdenmukaisesti osoittaneet, että työn ja perheen sekä muun yksityiselämän yhteensovittaminen vaikeutuu, mitä suuremmaksi matkapäivien lukumäärä vuodessa kasvaa. Paljon työkseen matkustavan kannattaa tietoisesti kiinnittää huomiota tähän, ja toisinaan on aiheellista kysyä – itseltään ja työnantajaltaan – onko kaikki matkustaminen aivan välttämätöntä, vai voisiko joitain asioita hoitaa muiden kanavien kautta? Työnsä vuoksi paljon matkustava ihminen voi joutua olemaan poissa tärkeistä yksityiselämän tapahtumista, vaikkapa ystävän syntymäpäiviltä tai lapsen kevätjuhlista. Matkatyötä tekevän kannattaa myös pyrkiä siihen, että hän pystyisi mahdollisimman paljon vaikuttamaan omien matkojensa ajankohtaan ja kestoon, ja matkojen suunnittelussa muistaa aina huomioida myös yksityiselämän asiat ja tapahtumat. Jos matkustajalla on perhettä, puoliso ja/tai lapsia, matkustajan on hyvä huomioida se, että matkat vaikuttavat perheen arkeen. Kotona oleva puoliso joutuu useimmiten kantamaan suurta vastuuta asioista toisen ollessa työnsä vuoksi matkalla. Kannattaakin yhdessä keskustella ja pohtia, miten arki sujuu työmatkojen aikana. Voisiko kotiin saada apua matkojen aikana tai löytyykö muita keinoja helpottaa kotiin jäävän perheen arkea?
Kaikkien näiden haasteiden ohella on kuitenkin hyvä muistaa, että kansainvälinen matkatyö voi vaikuttaa myös positiivisesti yksityiselämään. Erityisesti työmatkustajat, joiden kansainvälinen uraorientaatio on voimakas, kokevat että heidän työnsä tuottaa hyviä kokemuksia yksityiselämään. Heitä kiinnostavat esimerkiksi kansainvälinen työympäristö ja eri maiden kulttuurit. Työ ja tekijä sopivat siis toisilleen.•
Lähteet:
Mäkelä, Liisa, Barbara Bergbom, Ulla Kinnunen, and Jussi Tanskanen. 2014. “A Longitudinal Mediation Model on the Relationship between International Business Travel and Sleep Problems via Work-Family Conflict.” Career Development International 19(7):794–812.
Mäkelä, Liisa, Barbara Bergbom, Kati Saarenpää, and Vesa Suutari. 2015. “Work-Family Conflict Faced by International Business Travellers: Do Gender and Parental Status Make a Difference?” Journal of Global Mobility: The Home of Expatriate Management Research 3(2):155–68.
Mäkelä, Liisa, Ulla Kinnunen, and Vesa Suutari. 2015. “Work-to-Life Conflict and Enrichment among International Business Travelers: The Role of International Career Orientation.” Human Resource Management 54(3):517–31.
Saarenpää, Kati. 2016. “Stretching the Borders: How International Business Travel Affects the Work–family Balance.” Community, Work & Family 0(May):1–16.
Anna palautetta jutusta