kolumni

08.02.2022

Ilmastonmuutosta voi hillitä myös työpaikoilla

Matkustanko työasioissa Helsingistä Vaasaan lentokoneella vai junalla? Ilmastonmuutoksen hillitseminen ei yksilötasolla aina ole vaikeaa. Monesti riittää, kun miettii jokaisen työtehtävän ja arkisen askareen kohdalla, voisiko tämän tehdä toisin. Usein voi. Ja usein vaihtoehtoinen tapa toimia voi olla samalla pieni ilmastoteko.

Samaa periaatetta oman käyttäytymisen muutoksissa voi soveltaa mainiosti myös vesistöjen suojeluun. Laivan kannelta tai veneestä ei ole ensimmäistäkään syytä heittää roskia meriin tai järviin.

Kahvikupillisen vesijalanjälki on 140 litraa.

Turvallisuusasioiden tavoin ympäristöasiat kuuluvat työpaikalla jokaiselle. Hiilijalanjälki on kaikille tuttu käsite, mutta vesijalanjälki jo monelle oudompi. Vesijalanjälki tarkoittaa sitä, kuinka paljon henkilö, yritys, kunta tai valtio kuluttaa vesivaroja kaiken kulutuksensa kautta. Esimerkiksi kahvikupillisen vesijalanjälki on noin 140 litraa.

Oman tai yrityksesi hiilijalanjäljen voit laskea osoitteessa ymparisto.fi ja vesijalanjälkesi osoitteessa vesi.fi.

Sähköiset toiminnanohjausjärjestelmät ovat jo mahdollistaneet aiemmin utopistiselta tuntuneen paperittoman konttorin ja työnteon. Samalla ne ovat mahdollistaneet etätyön niille, joille se työn luonteen vuoksi on mahdollista. Tämä puolestaan vähentää liikennettä ja sitä kautta parantaa ilmanlaatua. Moni työpaikka on saattanut toimintaa tehostaessaan tehdä huomaamattaan samalla hyviä ilmastotekoja.

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtäävillä toimilla on myös kääntöpuoli.

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtäävillä toimilla on myös kääntö­puoli. Esimerkiksi materiaalien uusiokäyttö saattaa generoida uusia riskejä työntekijöille. Niihin on osattava varautua ja varmistettava työturvallisuus. Ilmastoystävällinen toiminta työpaikoilla edellyttää muutenkin vanhojen tapojen ja tottumusten muuttamista.

Ilmastoteeman lisäksi tässä Telman numerossa kerromme IPS-mallista, joka auttaa mielenterveyskuntoutujia työllistymään uudella tavalla, sekä etätyön voimaannuttavista vaikutuksista sen kuormittavuutta unohtamatta. Kannattaa lukea!

 

Kenneth Johansson

Telma-lehden toimitusneuvoston puheenjohtaja

Yksi vastaus artikkeliin “Ilmastonmuutosta voi hillitä myös työpaikoilla”

  1. Anne Salmi sanoo:

    Kiitos Telma-lehdelle siitä, että pidätte eläväisellä tavalla työhyvinvoinnin sekä viimeisimmän tutkimustiedon maailmassa kiinni. Artikkelinne ovat aina ajankohtaisista asioista ja mielenkiintoisesti kirjoitettuja.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.