Hyvän työyhteisön emoalus MOW
Kuvateksti: Jo tittelit luovat mielikuvaa työpaikan hengestä: tunnelmajohtaja Nina Ruotsalainen, IT-jäbä Juho Syrjänen ja tunnelma-assistentti Johanna Valkeajärvi MOWin kirjastossa.Tunnelmajohtaja Nina Ruotsalainen luotsaa uutta iloisen mielen työympäristöä Helsingin ydinkeskustassa. Mothership of Workin eli MOWin tilaratkaisut saavat sekä vakituisen että satunnaisen käyttäjän hymyilemään.
Tämä kaikki on mahdollista, kun suunnittelijat lähtivät ensin tutkimaan työn muutosta ja ihmisten uusia työskentelytapoja.
– Sen jatkoksi me otamme koko ajan huomioon käyttäjien tilatoiveet ja jatkoideat, Nina Ruotsalainen tiivistää.
Kuusikerroksinen, 2 200 neliömetrin toimistotalo meni ulkokuorta ja hissejä lukuun ottamatta kokonaan uusiksi. Tavoitteena oli ympäristö, joka kiinnostaa ja innostaa erityisesti pienyrityksiä, start-upeja, freelancereita, itsensä työllistäjiä ja muita uudenlaisesta työkulttuurista kiinnostuneita.
Ruotsalaisella oli omina tuomisinaan yhteisölliset työkokemukset esimerkiksi Teurastamon alueen ja Maailma kylässä -festivaalin tuottajana sekä Streat Helsinki -katuruoka-aktivistina. Vuodet mikroyrityksen pyörittäjänä pitivät jalat sopivasti maassa.
”Halusimme tehdä siisteimmän mahdollisen version uuden ajan toimistosta.”
Enemmän kuin työpaikka
– Halusimme tehdä siisteimmän mahdollisen version uuden ajan toimistosta. Työnteon puitteiden pitää tietysti olla kunnossa, mutta kokonaistunnelmaan liittyy paljon enemmän kuin pelkkä työnteko, Ruotsalainen korostaa.
– Olemme rakentaneet tänne mahdollisimman laajan valikoiman ympäristöjä luovan työn tekemiseen. On avointa, yhteisöllistä, kahvilafiilikseen nojaavaa tilaa, sohva-auloja ja erilaisia neuvottelutiloja. On myös suojaisia huoneita, hiljaisia soppeja, puhelinkoppeja ja jopa tutkijakammio, jossa on täydellinen hiljaisuus.
Kun on allekirjoittanut vuokrasopimuksen tai maksanut päivämaksun, ei tarvitse kuin astua työyhteisöön sisälle. Paikat on siivottu, netti toimii, printtereissä riittää mustetta, kahvi on aina tuoretta ja vessassa on paperia.
– Merkittäviä asioita varsinkin, jos on tottunut tekemään töitä keittiössä yöpaidassa ja puhumaan päivät pitkät huonekasveille, Ruotsalainen sanoo omaan työhistoriaansa viitaten.
Palveluita ja tapahtumia tarpeen mukaan
Viimeistään kattava lisäpalvelutarjonta erottaa MOWin perinteisistä toimistohotelleista. Varsinkin IT-tuki on monille pienyrittäjille ja freelancereille luksusta. Tiloissa pyörii koko ajan asiantuntija, joka osaa auttaa jopa sovellustason ongelmissa.
Diacor on kehittänyt MOWlaisille työterveyshuoltopaketin, josta jokainen voi koota koriinsa haluamansa palvelut ja maksaa vain niistä. Tarjolla on vuositarkastusten ohella esimerkiksi ravitsemusterapeutin tai fysioterapeutin palveluja. Vastaanotto on rakennuksen viidennessä kerroksessa.
Byroslaviaksi nimetyllä osastolla MOWlaiset saavat erillismaksusta apua talousasioihin, kirjanpitoon ja juridiikkaan. Alakerrassa on täyden palvelun ravintola.
– Tapahtumapuolella olemme toteuttaneet pieniä asioita, joilla on joskus hyvinkin suuri vaikutus. On aamujooga, hieroja, lautapelikerho, leffaklubi ja spoken wordia. Popcornia on aina, ja kesäksi saimme jätskialtaankin. Kahvit tulevat suomalaisista pienpaahtimoista, ja laadut vaihtuvat kahden viikon välein, Ruotsalainen luettelee.
Keitä talon uumenista sitten löytyy?
Ammattinimikkeitä on laidasta laitaan: arkkitehteja, graafikoita, kirjanpitäjiä, konsultteja, koodaajia, maahantuojia, markkinoijia, muusikoita, taiteilijoita, valmentajia, videotuottajia ja niin edelleen. Vakituisia jäseniä on noin 220. Päiväpassilaisten määrä on muutaman tusinan paikkeilla.
– Emme puhu enää luovista aloista, vaan luovasti työhönsä suhtautuvista ihmisistä. Pakka on tarkoituksellisesti täysin hajalla. Pidämme nimenomaan valttina sitä, että porukka on erilaista. Mitä heterogeenisempaa väkeä, sitä enemmän jengi hyötyy toisistaan, Ruotsalainen sanoo.
– Olemme saaneet paljon palautetta siitä, kuinka omasta työstä kertominen ummikolle ulkopuoliselle avaa omien korvien väliä ihan uudella tavalla. Sitä joutuu vastaamaan yllättäviin kysymyksiin ja reaktioihin, jotka eivät olisi tulleet itselle mieleenkään.
Vaihtoehto vakiotoimistolle
MOWin käytävillä näkee myös isojen yritysten logoja.
– Esimerkiksi Tieto ja kaupungin virastot ovat tarjonneet täällä työntekijöilleen mahdollisuuden vaihtaa välillä maisemaa ja nauttia erilaisesta fiiliksestä. Ranskalainen Deezer ja ruotsalainen Nepa ovat esimerkkejä ulkomaisista yrityksistä, jotka eivät halunneet tuhlata aikaa, vaivaa ja rahaa satelliittitoimiston käynnistämiseen, vaan tulivat valmiiseen pöytään, Ruotsalainen kertoo.
Ruotsalainen lupaa, että rakennuksessa on aina tilaa myös päivä kerrallaan -käyttäjille.
– Jotkut saattavat pelätä, että jos ei ole yhteisöllisissä työtiloissa kiinteää työpistettä, saattaa jäädä ilman pöytäpaikkaa. Meillä paikkoja riittää. Toimiston täyttöaste pyörii päivittäin noin 60 prosentissa.
Anna palautetta jutusta