Det finns många fördelar med att värna om olikheter på arbetsplatsen
På den bästa arbetsplatsen får alla vara sig själva, oavsett ålder eller om de har autism, och det gynnar alla och inte bara minoriteter, betonar mångfaldsexperten Visa Myllyntaus.
“Människor skiljer sig åt på otaliga sätt. Mångfald är ett bredare begrepp än många tror. Kön, etnicitet och ålder syns åtminstone delvis utåt, men inte alla delar av en människas identitet syns.
Det finns flera aspekter av mångfald som en organisation kan värna om när den så önskar. En av de saker som nämns mer sällan är neurodiversitet, som till exempel autismspektrum och ADHC – ett företag kan välja att anställa fler människor med speciella hjärnor.
Om mångfalden hanteras på rätt sätt kan den också öka effektiviteten och kreativiteten.
Att få vara sig själv på arbetsplatsen gynnar också arbetsgemenskapen på många olika sätt och hjälper till att förstå olika kunder och deras behov. Dessutom ser framför allt unga arbetssökande mångfald som en dragningskraft på arbetsplatsen.
Om mångfalden hanteras på rätt sätt kan den också öka effektiviteten och kreativiteten. Det verkar dock som att vissa saker måste hända i företaget för att det ska bli till nytta och inte till nackdel.
Om en organisation inte traditionellt sett är heterogen, men man till exempel tack vare anonym rekrytering börjar få människor med olika tankesätt och bakgrunder på arbetsplatsen, kan det uppstå friktion utan rätt styrning.
I organisationen ska man diskutera mångfald och välja i vilken riktning man vill ta den.
I organisationen ska man diskutera mångfald och välja i vilken riktning man vill ta den – om man vill främja jämställdhet mellan könen eller till och med neurodiversitet. Effekterna bör också mätas.
Mångfald kan för en organisation vara påbjuden genom lag och även ett krav från intressenter och kunder: man kanske inte längre vinner anbud om företaget inte arbetar systematiskt för jämställdhet.”
Anna palautetta jutusta