Under stora spänningar tillsammans med en veteran
Byggplatschef Jyrki Toljander på TMV Service Oy säkerställer med hjälp av omsorgsfull introduktion att arbetet med livsfarliga krafter löper säkert.
”Vi bygger en elstation i Alajärvi på beställning av Fingrid. Det finns stora spänningar närvarande på en sådan byggplats, och därför är introduktionen en nödvändig del av arbetssäkerheten och mina arbetsuppgifter.
Jag kontrollerar alltid på förhand med montörerna som kommer till arbetet att de har genomgått de krävda modulerna i stamnätsbolaget Fingrids webbskola, som säkerhetsregler, säkra arbetsmetoder och säkerheten på elstationer.
På byggarbetsplatsen har vi först en lokal introduktion om platsen.
Dessutom ska arbetstagaren ha arbetssäkerhets-, elarbetssäkerhets- och första hjälpen-kort. Utan dem kommer man inte ens in på byggplatsen.
På byggarbetsplatsen har vi först en lokal introduktion om platsen: var det finns spänningar, vilka personskyddsanvisningar som följs samt var avfallskärlen, toaletterna, släckningsutrustning och första hjälpen-utrustning finns. Först efter det förflyttar vi oss till byggplatsen.
Vi kontrollerar också montörens egna verktyg och maskiner och kompletterar dem vid behov. Sedan går vi igenom den egentliga arbetsuppgiften på plats med hjälp av bilder.
På en sådan här byggplats är kommunikation väldigt viktigt.
Om arbetstagaren är en yrkesperson inom elbranschen, men saknar erfarenhet av elstationsarbeten, så får arbetstagaren alltid följa med en mer erfaren montör längre bort från spänningarna, så att han eller hon i lugn och ro får tillägna sig saker och diskutera arbetet. Jag uppmuntrar nya medarbetare att fråga om råd, oavsett hur små saker det än gäller. På en sådan här byggplats är kommunikation väldigt viktigt.
När arbetet inletts frågar jag den äldre montören om hur den nya medarbetaren har lärt sig och anpassat sig, och följer också själv med personens arbete. Vid pauser frågar jag hur det går och hur arbetet känns.
Om arbetstagaren är inspirerad, betyder det att introduktionen har lyckats.
Arbetstagarens egen attityd är viktig, dvs. att inse att man arbetar intill livsfarliga spänningar. Man måste hålla fast vid säkerhetsföreskrifterna, och våghalsighet hör inte alls hemma vid elstationsarbete.
En nyfiken och aktiv attityd hos montören är en viktig del av inlärningen. Om arbetstagaren är inspirerad, betyder det att introduktionen har lyckats.”
Läs mera:
Du är varmt välkommen till oss
Anna palautetta jutusta