Solitan Terhi Jaakonsaari: Puuttuminen on välittämistä
Meillä on töissä lupa puida kaikkia elämän osa-alueiden haasteita, koska yksityiselämän kuormitukset vaikuttavat työkykyyn, sanoo HR-johtaja Terhi Jaakonsaari Solitasta.
Työkykyjohtaminen kuuluu kiinteästi yrityksemme kulttuuriin samalla tavalla kuin esimerkiksi liiketoiminnan johtaminen: kun ihmiset voivat hyvin, myös yritys voi hyvin.
Johtajien tulee näyttää esimerkkiä. Sillä on merkitystä, millaisia bisnespäätöksiä teemme, millaisia projekteja otamme vastaan, miten puhumme erilaisista asioista tai vaikka mihin aikaan lähetämme viestejä – jos työntekijän sähköpostiin kilahtaa puolen yön aikaan meilejä, voi syntyä turhaa painetta työskennellä iltamyöhään.
Esihenkilöt ja kollegat saattavat puolestaan huomata, jos ihmisen olemuksessa tai käytöksessä on jokin muuttunut. Silloin on luontevaa kysyä, miten toinen voi, ja siitä voi alkaa asioiden selvittely ja avun saanti. Ajattelemme, että puuttuminen on välittämistä.
Kokemuksia on todella hyödyllistä jakaa yhdessä ja monesti työkin sujuu helpommin, kun ei tarvitse peitellä ongelmia.
Tietotyölle on tyypillistä, että jaksetaan pitkään myös työkyvyn heikettyä, kunnes törmätään seinään – ja usein kunnolla.
Yksityiselämän haasteet vaikuttavat työkykyyn, ja siksi puhumme avoimesti kuormitustekijöistä ja haluamme tehdä näkyväksi, että kotiminän hyvinvointi on yhtä olennainen asia kuin työminän hyvinvointi.
In-house-coachimme johdolla kokoonnumme säännöllisesti keskustelemaan koko elämään liittyvistä tilanteista ja ajankohtaisista asioista, kuten esimerkiksi sodan aiheuttamista tuntemuksista, jaksamisesta ja niin edelleen. Kokemuksia on todella hyödyllistä jakaa yhdessä ja monesti työkin sujuu helpommin, kun ei tarvitse peitellä ongelmia.
Hankalaa elämäntilannetta voidaan helpottaa vähentämällä työaikaa tai vaikka tarjoamalla sairaan lapsen hoitopalveluita.
Kohtaamiset ja keskustelut toimistolla kollegoiden kanssa ovat tärkeitä, jotta voi peilata omaa hyvinvointiaan muihin ja havahtua huonoon oloonsa, vaikka ei ole sitä aiemmin osannut sanoittaa. Kun pystyy ottamaan asian puheeksi oman esihenkilönsä kanssa, on mahdollista saada apua ajoissa esimerkiksi työterveyden kautta.
Moniin yksityiselämänkin haasteisiin on olemassa ratkaisuita. Hankalaa elämäntilannetta voidaan helpottaa vähentämällä työaikaa tai vaikka tarjoamalla sairaan lapsen hoitopalveluita.
Työterveyshuollon palveluiden lisäksi työntekijöiden käytössä on Auntie, joka on matalan kynnyksen mielenhyvinvointipalvelu. Se on tarkoitettu erityisesti henkilökohtaisen elämän haasteisiin, kuten avioero tai läheisen kuolema. Kaikkea ei siis tarvitse kertoa työpaikalla ja esihenkilölle, vaan apua voi hakea myös itse.
Tänä keväänä olemme kehittäneet työkykyä edistävää johtajuutta asiakkuuksissa.
Konsulttiyrityksenä toimimme asiakkaidemme kanssa tiiviisti. Tänä keväänä olemme kehittäneet työkykyä edistävää johtajuutta asiakkuuksissa ja pohtineet, mitä pitää ottaa huomioon ja mitä pitää tarkistaa, että ihmiset onnistuvat projekteissa ja voivat niitä tehdessään hyvin.
Olemme esimerkiksi sisällyttäneet kaikkiin projekteihimme aloituspalaverit, joissa keskustellaan myös siitä, mitä ajatuksia tai huolia projekti herättää ja mitä työntekijät tarvitsevat viedäkseen sen läpi onnistuneesti.
Anna palautetta jutusta