NoHos Anne Kokkonen: Unga arbetstagare förändrar restaurangbranschen
Ungdomar är en viktig del av arbetskraften på restauranger och de formar också arbetsgivarens sätt att arbeta, säger Anne Kokkonen, personaldirektör på NoHo Partners.
Restaurangbranschen är idealisk för ungdomar och studerande eftersom den erbjuder möjlighet att arbeta deltid och arbetet kan anpassas till livssituationen. Studerandens anställningsavtal gäller vanligtvis under hela studietiden, dvs. i cirka 3–5 år.
Ungdomar får goda erfarenheter från restaurangbranschen, vilket är användbart för resten av livet och för alla karriärer. De lär sig kommunikationsfärdigheter, stresstolerans och kundservice samt utvecklar sina språkkunskaper. Förutom den täta arbetsgemenskapen är bra personalförmåner och flexibla arbetstider inbjudande för unga människor.
Vi har märkt att ungdomarna har nya behov: de vill till exempel ha sommarsemester i stället för att arbeta från maj till augusti som tidigare. Vi måste acceptera och ta hänsyn till detta i vår rekrytering.
Vi är dock mycket glada över att unga människor vill arbeta inom branschen och hos oss, eftersom vi behöver dem definitivt.
Coronatiden var en mycket svår period för restaurangbranschen. Den instabila arbetsbelastningen förorsakade osäkerhet hos arbetstagarna, och rentav tjugotusen arbetstagare lämnade branschen. Förra våren och sommaren hade vi problem med att hitta tillräckligt med personal, men det ser bättre ut för tillfället, och vi har inte längre brist på personal.
Däremot finns det en brist på kompetens inom restaurangbranschen, eftersom unga sökande naturligtvis inte kan vara särskilt erfarna eller välutbildade. Vi är dock mycket glada över att unga människor vill arbeta inom branschen och hos oss, eftersom vi behöver dem definitivt.
Vi hoppas att unga sökande har en glad attityd och en stark arbetsmotivation.
Vi hoppas att unga sökande har en glad attityd och en stark arbetsmotivation. Du behöver inte vara extrovert och supersocial, men om du har en bra attityd och vill lära dig kommer du att klara dig fint!
Vi bjuder också in högstadieelever till oss för att bekanta sig, till exempel under en PRAO-period. Det är ett bra sätt att bekanta sig med restaurangarbetet och se om du kunde till exempel få ett sommarjobb i branschen.
Vi uppmuntrar våra chefer att känna igen och hantera mångfald.
Vi vill att unga människor ska känna att våra restauranger är bra ställen att arbeta på. Förra året deltog 200 av våra restaurang- och kökschefer i ledarutbildningen, och i år är det skiftledarnas och förmännens tur. Utbildningen omfattar bland annat hantering av mångfald och möten med ungdomar.
Vi uppmuntrar våra chefer att känna igen och hantera mångfald och att ge nyanställda en högkvalitativ och grundlig introduktion. Det är viktigt att förstå att människor lär sig på många olika sätt och att ta hänsyn till detta i introduktionen.
Anna palautetta jutusta