Evästeasetukset

Käytämme evästeitä tarjotaksemme paremman käyttökokemuksen ja henkilökohtaista palvelua. Suostumalla evästeiden käyttöön voimme kehittää entistä parempaa palvelua ja tarjota sinulle kiinnostavaa sisältöä. Sinulla on hallinta evästeasetuksistasi, ja voit muuttaa niitä milloin tahansa. Lue lisää evästeistämme.

NoHon Anne Kokkonen: Nuoret työntekijät muuttavat ravintola-alaa

Työelämä

07.02.2023

Nuoret ovat tärkeä osa ravintoloiden henkilökuntaa ja muokkaavat myös työnantajan toimintatapoja, toteaa henkilöstöjohtaja Anne Kokkonen NoHo Partnersilta.

Ravintola on ihanteellinen ala nuorille ja opiskelijoille, koska siellä tarjoutuu mahdollisuus työskennellä osa-aikaisesti ja työn voi sovittaa elämäntilanteeseen. Opiskelijoiden työsuhteet kestävätkin yleensä läpi opintojen eli noin 3–5 vuotta.

Nuori saa ravintolatyöstä hyviä kokemuksia, joista on hyötyä koko elämän varrelle ja mille tahansa uralle. Siellä opitaan vuorovaikutustaitoja, paineensietokykyä ja asiakaspalvelua sekä kielitaito kehittyy. Tiiviit työyhteisöt ovat ehdoton suola, minkä lisäksi hyvät henkilöstöedut sekä työaikojen joustavuus houkuttelevat nuoria.

Olemme huomanneet, että nuorilla on uudenlaisia tarpeita: he esimerkiksi haluavat pitää kesälomaa eivätkä tee kesätöitä toukokuusta elokuuhun niin kuin ennen oli tapana. Meidän on hyväksyttävä ja otettava se huomioon rekrytoinneissa.

Olemme todella iloisia siitä, että nuoret haluavat alalle ja meille töihin, koska ehdottomasti tarvitsemme heitä.

Korona-aika oli tosi raskas ravintoa-alalle. Työmäärän ailahtelevaisuus aiheutti työntekijöissä epävarmuutta, joten kaikkiaan alalta lähti peräti toistakymmentä tuhatta tekijää. Viime keväänä ja kesänä oli haasteita löytää riittävästi henkilökuntaa, mutta nyt alkaa näyttää paremmalta, emmekä kärsi enää henkilöstöpulasta.

Sen sijaan ravintola-alalla on havaittavissa osaamisvajetta, koska nuoret hakijat eivät luonnollisesti voi olla kovin kokeneita tai koulutettuja. Olemme kuitenkin todella iloisia siitä, että nuoret haluavat alalle ja meille töihin, koska ehdottomasti tarvitsemme heitä.

Kannustamme esihenkilöitämme tunnistamaan ja johtamaan erilaisuutta.

Toivomme nuorilta hakijoilta reipasta asennetta ja vahvaa työmotivaatiota. Ei ole pakko olla ekstrovertti ja supersosiaalinen, vaan jos on hyvä asenne ja haluaa oppia, pärjää loistavasti!
Kutsumme myös yläasteikäisiä tutustumaan meille vaikkapa TET-jaksoksi. Se on hyvä tapa päästä tutustumaan ravintolatyöhön ja arvioimaan, voisiko alalta saada esimerkiksi kesätyön.

Haluamme nuorten kokevan, että ravintoloissamme on hyvä olla töissä. Viime vuonna 200 ravintola- ja keittiöpäällikköämme osallistui johtamisen valmennukseen, ja tänä vuonna on vuoropäälliköiden sekä -mestareiden vuoro. Valmennukseen kuuluu muun muassa erilaisuuden johtamista ja nuorten kohtaamista.

Kannustamme esihenkilöitämme tunnistamaan ja johtamaan erilaisuutta sekä perehdyttämään uudet työntekijät laadukkaasti ja perusteellisesti. On tärkeä ymmärtää, että ihmiset oppivat monin eri tavoin, ja huomioida se perehdytyksessä.

 

Anna palautetta jutusta