Miten syntyy unelmatiimi – avoin keskustelukulttuuri ja luottamus ovat välttämättömiä
Kuvateksti: Etätyöskentelyssä tarvitaan itsensä johtamisen ja ajankäytön taitoja, sanoo erityisasiantuntija Tiina Hanhike TEM:stä. Hanhike työskentelee ministeriön innovaatio- ja yritysrahoitusosastolla digitiimissä.Yhteiset kokemukset ja toistensa tunteminen ovat työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Tiina Hanhiken mukaan pohja hyvään henkeen työporukassa.
Tiina Hanhike, minkälaisena haasteena pidät erilaisuutta työyhteisössä, esimerkiksi ekstroverttien ja introverttien tavassa tehdä töitä tai jäsentää maailmaa?
Samasta asiasta on hyvä olla erilaisia ajatuksia, jotta lopputulos olisi kokonaisvaltainen. Erilaisuuden ymmärtäminen auttaa kuuntelemaan ja kohtaamaan kollegoja, mikä puolestaan lisää yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Tarvitaan myös luottamusta, jota syntyy avoimessa ja arvostavassa keskustelukulttuurissa.
Jotta uskaltaa avata suunsa epäkohdista ja pistää itsensä likoon, on oltava luottamusta. Avoin keskustelukulttuuri on tässä välttämättömyys. Me-henki on kuin lumipallo, joka kasvaessaan näkyy työntekijän hyvinvoinnissa, tuloksessa ja työpaikan houkuttelevuudessa.
Miten yhteen hiileen puhaltaminen onnistuu, kun ruuvia kiristetään ja tulosta pitää syntyä? Millä tavalla sparrata ryhmää, jotta ei pedattaisi vain omaa asemaa?
Viivan alle kertyy sitä enemmän mitä mielekkäämmiksi työntekijät kokevat tehtävänsä. Näkisin tämän win-win-asetelmana, missä työssään hyvinvoiva ihminen on myös tuottavin. Olisi hienoa, jos ylikuormittumisen uhka oivallettaisiin myös tästä näkökulmasta.
Yhteenkuuluvuutta voi luoda myös palkitsemalla ryhmän eikä yksilön suoritusta. Kaikilla on oltava selkeä kuva, mikä on ponnisteluiden päämäärä.
Elämme zoomien, teamsien ja striimausten aikaa. Yhteisöllisyyden kokeminen on kiven takana. Mitä mielestäsi pitäisi tehdä?
Työ- ja elinkeinoministeriössä tiivistimme palaverivälejä heti etätyöskentelyn alettua, jotta suuremmissakin yksiköissä kaikki pysyivät kartalla tilannekuvasta. Me-hengen kannalta kamerat olisi hyvä pitää päällä, sillä on iso ero, näetkö kasvot vai kuuletko vain äänen. Työasioiden lisäksi kuulumisten vaihtoon tarkoitetut kahvihetket ovat tärkeitä kohtaamisia.
Kertoisitko jonkin oman kokemuksesi yhteisöllisestä tavasta tehdä töitä?
Sellainen on TYÖ 2.0 -hanke, joka rakentaa uudenlaista työkulttuuria valtionhallinnossa organisaatiorajojen yli. Yhdessä ideoiden ja kokemuksia jakaen sparraamme toisiamme. Oman työorganisaation ulkopuolella koettu yhteisöllisyys ja ajatusten vaihto on ollut hienoa.
Anna palautetta jutusta