Genom att öva lär sig cheferna känna igen sina egna känslor och bemöta sina underordnade, säger professor Taina Hintsa.
Vid Östra Finlands universitet har man forskat i förhållandet mellan känslofärdigheter, välbefinnande och återhämtning. Som deltagare i det projekt som finansierades av Arbetarskyddsfonden utsåg chefer inom logi- och restaurangbranschen, skolors rektorer och idrottstränare.
– Tränare, rektorer och chefer påverkar andra människor i sitt arbete. Deras känslofärdigheter har stor betydelse för andra människors prestationer och välbefinnande, säger professor Taina Hintsa.
Under det sex månader långa programmet fokuserade deltagarna på känslofrågor och samverkan. Syftet med projektet var att utöver erhålla ny forskningsdata även utveckla och förverkliga ett program för att öva sig på känslofärdigheter.
– Under det inledande seminariet och på våra möten pratade vi om känslofärdigheter och människors individuella skillnader, till exempel att en viss situation kan orsaka någon människa stress, medan samma situation för någon annan kan vara en inspirerande utmaning, säger Hintsa.
Emotionell intelligens innebär att människan kan känna igen och hantera sina känslor.
Under programmet fördjupade vi oss också i på vilket sätt man kan öva på känslofärdigheter.
– Vi bad deltagarna skriva om någon händelse på fritiden och om vilka känslor detta väckte och på vilket sätt situationen fick en lösning. Vi gjorde en likadan skrivövning om arbetsplatsen, säger Hintsa.
Syftet med skrivövningen var att lära sig känna igen de egna känslorna, vilket främjar utvecklingen av känslofärdigheter. Emotionell intelligens innebär att människan kan känna igen och hantera sina känslor.
– Människans egna erfarenheter inverkar på hur känslofärdigheterna utvecklas. Om du känner igen dina egna känslor är det enklare att också känna igen andras känslor.
Genom att känna igen vilka frågor som är viktiga för oss själva kan vi också främja återhämtningen.
Bättre känslofärdigheter hör även samman med hur människan återhämtar sig efter arbetet. Programmet hjälpte cheferna fästa ännu mer uppmärksamhet än tidigare vid sin egen återhämtning.
– Känslorna styr oss vad gäller hurudan verksamhet vi anser attraktiv och vad vi vill ta avstånd från. När vi lär oss känna igen våra egna känslor kan vi lägga märke till vilka frågor som är viktiga för oss själva. Genom att känna igen vilka frågor som är viktiga för oss själva kan vi också främja återhämtningen, säger Hintsa.
I responsen tackade man för att chefen numera lyssnar mer än tidigare och har tid för sina underordnade.
Deltagarna upplevde att programmet hade hjälpt dem särskilt med att möta andra människor och klara av krävande situationer med samverkan. De blev också bättre på att känna igen sina egna känslor och ta hänsyn till sin återhämtning.
De anställda och de coachade fick efter programmet ge anonym respons till chefer, rektorer och tränare.
– I responsen tackade man för att chefen numera lyssnar mer än tidigare och har tid för sina underordnade, sammanfattar Hintsa.
Anna palautetta jutusta