Jatkoaikaa työelämään
Pitkä ja hyvä työura on mahdollinen. Työn muokkaaminen ja joustot auttavat pysymään toimessa kiinni silloin, kun esimerkiksi terveys alkaa reistailla. Työkyvyn mahdollisuuksien löytämiseen kaivataan toimia työpaikoilta, työntekijöiltä ja palvelujärjestelmästä. Kuntoutussäätiön ja Tampereen yliopiston yhteisessä, sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamassa JAMIT-hankkeessa, kehitettiin keinoja tukea ja lisätä jäljellä olevaa työkykyä sekä helpottaa niiden työssä jatkamista, joilla on erilaisia haasteita ja rajoitteita työssään.
Milla Åkerman
työterveyspsykologi, Porvoon Kuninkaantien työterveyshuolto
”Työterveyshuoltomme oli mukana pilottihankkeessa. Saimme kokeilla uusia palvelumuotoja, joilla asiakkaiden työkykyä ja työhyvinvointia voidaan paremmin tukea – meillä esimerkiksi toimi työluotsi. Sovellamme uusia malleja omaan käyttöömme tulevaisuuttakin varten. Hankkeen tärkeää antia oli myös verkostoituminen työterveyshuollon, kuntoutuksen ja muiden toimijoiden kesken. Kun osaamista yhdistetään, asiakas saa monipuolisempaa palvelua yhdestä paikasta.”
Pirkko Mäkelä-Pusa
kehittämisjohtaja, Kuntoutussäätiö
”Kuntoutussäätiö veti JAMIT-hanketta. Olin mukana kehittämässä hankkeeseen työluotsikoulutusta. Ajatuksemme on, että työterveyshoitaja tai -lääkäri voisi toistuvan sairausloman kirjoittamisen sijaan ohjata asiakkaan koulutetulle työkykykoordinaattorille. Tämän kanssa osatyökykyinen henkilö ja hänen työnantajansa voivat pohtia työkykyä tukevia ratkaisuja. JAMIT-hanke pyrkii myös kannustamaan pieniä työterveys- ja kuntoutustoimijoita yhteistyöhön, mikä lisää resursseja laadukkaampien palveluiden tuottamiseen.”
Marja-Liisa Manka
dosentti, tutkimusjohtaja, Tutkimus- ja koulutuskeskus Synergos Johtamiskorkeakoulu, Tampereen yliopisto
”Työelämän tai oman työkyvyn muutoksissa tarvitaan uudenlaisia taitoja kuten psykologista pääomaa. Se muodostuu itseluottamuksesta, toiveikkuudesta, myönteisyydestä ja sitkeydestä. Kehitimme hankkeeseen psykologisen pääoman valmennusohjelman. Menetelmän harjoituksia voidaan soveltaa monenlaisissa tilanteissa, joko järjestettyjen valmennuksien osana tai omatoimisen harjoittelun tukena. Psykologista pääomaa voi tutkimustenkin mukaan oppia koko elämänsä ajan.”
JAMIT-hankkeessa kehitettiin lukuisia oppaita työpaikkojen, työterveys- ja kuntoutustahojen sekä muiden toimijoiden työtä edistämään.
Lisää tietoa: www.kuntoutussaatio.fi/jamit/materiaali
Anna palautetta jutusta