I Närpes finns det jobb för alla
Kuvateksti: Ismaeil Muhammed Ataei kom till Finland som asylsökande från Afghanistan och trivs med sitt jobb hos Smith´s Garden.Den österbottniska kustregionen är känd för sin företagaranda och för att man inte lämnar grannen i sticket. Invandrarna upplever att livet där är gott och jämlikt.
Närpes har ca 9 400 invånare och före coronakrisen var bara ungefär 3 procent av den arbetsföra befolkningen arbetslös. Avfolkning är ett okänt begrepp och det är inte heller någon brist på barn i trakten. Den stora arbetsrelaterade inflyttningen har gjort att det nu talas ungefär trettio olika språk i stan och ungefär 13 procent av invånarna har utländsk bakgrund. Motsvarande siffra för hela landet är 4,7 procent.
Internationell atmosfär i Närpes växthus
Närpes är känt för stora växthus i vilka 60 procent av våra inhemska tomater odlas. En av odlarna är Johanna Smith som också är trädgårdsombudsman vid SLC och Österbottens Svenska Producentförbund. Hon började som växthusodlare 1998 och åtta år senare grundade hon tillsammans med maken Jan Smith företaget Smith’s Garden. I deras växthus som har en areal på 10 000 m2 odlas både klassiska tomater och körsbärstomater året om.
Johanna Smith har i ett tjugotal år skött olika uppgifter i odlarnas producentorganisation. Hon är dessutom ordförande och styrelsemedlem i några andra intresseorganisationer, medlem av stadsfullmäktige och ordförande för tekniska nämnden i Närpes.
– För närvarande har vi tolv anställda som jobbar i våra växthus. De kommer från Ukraina, Thailand, Serbien, Afghanistan och Finland. Alla sköter och plockar tomaterna och några av dem har också fått förmansuppgifter. Samarbetet med invandrarna fungerar bra. I början kan språket vålla litet problem, men vi har en egen växthusslang som alla snabbt lär sig. Vi hjälper nykomlingarna att hitta en bostad och med andra praktiska frågor, t ex dagis eller skola för barnen eller med att registrera sig hos magistraten.
– Vår första utländska arbetstagare kom från Ryssland genom förmedling av en släkting. Sen dess har Smith´s Garden liksom andra närpesföretagare anställt många arbetstagare ”via bekanta”.
– Många av våra anställda är släkt med varandra. Den som hittat ett jobb hos oss försöker ofta fixa ett jobb också för sina släktingar. I Närpes hjälper företagarna varandra. Då budet går om att det behövs folk någonstans brukar det gå ganska lätt att rekrytera ny arbetskraft, säger Smith.
Ismaeil Muhammed Ataei kom till Finland som asylsökande för fyra år sedan från Afghanistan. Han började plugga finska och sökte samtidigt ett jobb.
– Jag fick höra av en kompis att det kanske fanns jobb här och för ett år sen började jag jobba hos Smith´s Garden. Jag trivs bra med jobbet och arbetsgivaren. Arbetskamraterna kommer från många olika länder och alla får en jämlik behandling, säger han
Ismaeil förstår finska riktigt bra och kommer själv någorlunda tillrätta på finska. Han har en egen hyresbostad i Närpes och hoppas få stanna permanent i Finland.
Rekryteringsresor till Baltikum
Närpes är inte bara känt för sina växthus utan också för sin högklassiga metallindustri. Oy Närko Ab hör till de ledande skåp- och släpvagnstillverkarna i Norden. Dotterbolagen i Finland, Sverige och Norge tillverkar och säljer produkter till hela Europa. Närkos personalchef Peter Backman säger att drygt 40 av koncernens 250 anställda är invandrare.
– Merparten, 90 procent, kommer från Balkan, främst från Bosnien-Hercegovina, Koratien och Serbien. Då vi behöver ny personal försöker vi först rekrytera i Finland. Men här är inte alla redo att flytta till Närpes eller så har de inte den utbildning som behövs. Vi tillverkar specialprodukter som är skräddarsydda enligt kundens behov och därför behöver vi yrkeskunnigt folk. Alla våra anställda som kommit från utlandet har en yrkesexamen i bakfickan, förklarar Backman.
– Då man anställer utlänningar är det en hel del praktiska frågor som måste fixas. Ofta har den vi anställt familj som han gärna vill ta med sig hit. För att familjen ska kunna komma in i landet måste den anställdas inkomster räcka till för att försörja familjen. Därför har vi alltså också hjälpt de anställdas fruar att få jobb. Och så måste vi fixa bostäder och sköta byråkratin som hänger ihop med invandringen.
– Vissa arbetstagare har först jobbat i växthusen. Då det visat sig att de har en utbild-ning som passar för vår bransch har de sedan sökt jobb hos oss. Arbetsuppgifterna fastställs på basis av kompetensen, och vi har invandrare i alla våra uppgifter. Bland dem finns svetsare, målare, montörer och metallarbetare.
Mirsad Besie uppskattar att arbetstagarna är jämställda
Peter Backman berättar att det 1993 kom ca 130 jugoslaviska flyktingar till Närpes.
– Den första utlänningen som vi 1994 anställde var en av dem. Jobbet löpte bra och det dröjde inte länge innan vi anställde fler.
– År 2005 lyckades vi inte hitta någon arbetskraft i Finland. Våra utländska arbetare berättade att de i sitt hemland hade yrkesutbildade bekanta som var intresserade av att flytta till Finland. Därför gjorde jag tre rekryteringsresor till Bosnien och lyckades på det sättet värva 22 yrkesmän till företaget.
Samma rättigheter och regler gäller för alla arbetstagare på jobbet.
Elmontören Mirsad Besic är en av dem som rekryterades i Bosninen. Han sköter installa-tionen av släpvagnarnas el- och bromssystem. Besic utbildade sig till elmontör i sitt hemland och trivs bra med sitt jobb.
– Jag kom till Finland 2008. Jag har också en hustru och två döttrar som bor här och som fått finskt medborgarskap.
Besic har inga planer på att flytta tillbaka till Bosnien utan vill leva resten av livet i Finland.
– Jag har ett bra jobb och här blir vi jämlikt behandlade. En viktig orsak till att jag trivs på jobbet är att det inte spelar någon roll om jag talar finska, svenska eller bosniska. Alla blir lika behandlade, säger han.
Arbetstagarens rättigheter var en positiv överraskning
Samma rättigheter och regler gäller för alla arbetstagare på jobbet.
– Då vi var på rekryteringsresa gjorde vi ett likadant arbetsavtal med alla vi anställde i Bosnien som med dem vi anställer i Finland. Begynnelselönen var på centen lika.
Hos Smith´s Garden tillämpas kollektivavtalet för trädgårdsbranschen på hela personalen.
– Arbetsvillkoren är fortsättningsvis en överraskning för många utlänningar. De vill ofta jobba så mycket som möjligt och blir förvånade då de inte får jobba på kvällar och veckoslut. Vår arbetstidslagstiftning begränsar arbetsdagens och arbetsveckans längd. Ibland förvånas invandrarna över att de blir jämlikt behandlade och ibland får hålla semester med lön, säger Smith.
Här i trakten har vi långa traditioner av att åka t ex till Sverige om det inte finns tillräckligt jobb i hemlandet.
Smith och Backman är överens om orsaken till ”närpesernas” fördomsfrihet.
– Här i trakten har vi långa traditioner av att åka t ex till Sverige om det inte finns tillräckligt jobb i hemlandet. Vi har alla någon bekant som åkt utomlands och kanske stannat kvar där. Därför är det lätt för oss att förstå att den som kommer från ett annat land vill bli behandlad väl. Det är inte alls så lätt att åka iväg till ett annat land, säger Backman.
– Företagarandan är en bidragande orsak. Jobbet måste bli gjort och gå vidare, säger Smith.
Anna palautetta jutusta